Landen

 

Amnesty werkt in landen wereldwijd. Amnesty Nederland selecteerde daaruit een aantal focuslanden, waarop wij intensief werken.

ACTUEEL

 • Russische militairen aan de oostgrens met Oekraïne, 22 februari 2022
  uitgelicht land

  Oekraïne

  In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Sindsdien heeft Amnesty nieuws over ernstige mensenrechtenschendingen.

 • Afghanistan: Taliban verspillen geen tijd om mensenrechten aan te pakken
  uitgelicht land

  Afghanistan

  Amnesty maakt zich grote zorgen over het lot van de Afghaanse bevolking nu de Taliban de macht hebben overgenomen.

 • In Iran wordt de vrije meningsuiting onderdrukt
  uitgelicht land

  Iran

  Amnesty maakt zich grote zorgen over het lot van Iraanse demonstranten. Zij protesteren nadat Mahsa Amini in detentie overleed.

 

FOCUSLAND

 • Een huishoudelijke hulp begeleidt in kind in Doha, Qatar. Veel huishoudelijk personeel wordt in Qatar uitgebuit.
  Landen

  Qatar

  In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten, onder meer aan stadions voor het WK voetbal. Ondanks hervormingen zijn de arbeidsomstandigheden slecht.

 • Elżbieta Podleśna in de rechtbank in Warschau in 2019, met een poster waarop het aantal steunbetuigingen uit Nederland staat vermeld. Ze werd met 13 andere vrouwen gehoord over hun rol in een demonstratie.
  Landen

  Polen

  De Poolse regering krijgt steeds meer macht in handen en voert vergaande hervormingen door die de rechtsstaat bedreigen.

 • Landen

  Hongarije

  Dankzij een ruime meerderheid in het Hongaarse parlement kunnen premier Orbán en zijn partij met nieuwe wetten de rechtsstaat uithollen.

 • Landen

  China

  In China worden mensenrechtenverdedigers gemarteld en vervolgd. Het recht op vrije meningsuiting is sterk ingeperkt. Internetcensuur is een groot probleem.

 • Protest tegen detentie van illegale asielzoekers bij een detentiecentrum in Rotterdam, op 13 december 2014.
  Landen

  Nederland

  Zorgpunten in Nederland zijn etnisch profileren door de politie, de behandeling van mensen zonder verblijfsrecht en vreemdelingendetentie.

 • Demonstranten raken slaags met de Moskouse politie bij een anti-regeringsdemonstratie in 2012
  Landen

  Rusland

  Onder president Poetin verslechtert de mensenrechtensituatie in Rusland in hoog tempo. Amnesty komt op voor de vrijheid van meningsuiting in het land.

 • Elitetroepen van het Saudi-Arabische ministerie van Binnenlandse Zaken
  Landen

  Saudi-Arabië

  In Saudi-Arabië wordt de vrijheid van meningsuiting onderdrukt, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen.

OVERIGE LANDEN