Ibrahim Halawa

Onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties hebben geregeld succes: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Ignace Sossou
© Privéfoto

Deze mensen kwamen vrij

Overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers onterecht gevangengezet. Omdat ze kritiek hadden op hun regering, omdat ze vreedzaam demonstreerden, omdat ze opkwamen voor rechten van vrouwen, etnische minderheden of het milieu. Amnesty voert campagne voor hun vrijlating. Met succes. Ook in 2020 kwamen diverse gewetensgevangenen weer op vrije voeten.

Lees meer
Medewerkers van Amnesty voeren campagne voor aanpassing van de verkrachtingswet
© Amnesty International

Wetten werden gewijzigd

In verschillende landen werden in 2020 wetten gewijzigd, waardoor de rechten van mensen beter beschermd worden. Zo werd de doodstraf afgeschaft in Tsjaad en de Amerikaanse staat Colorado, mogen homo’s en lesbiennes in Noord-Ierland voortaan met elkaar trouwen, en stemde het Slowaakse parlement tegen een strengere abortuswet.

Lees meer
Directeur Dagmar Oudshoorn en andere medewerkers van Amnesty Nederland demonstreren op 24 september 2020 bij de Iraanse ambassade in Den Haag voor de vrijlating van Nasrin Sotoudeh.
© Phil Nijhuis

Onze stem werd gehoord

Tweede Kamerleden van negen partijen steunden onze oproep tot vrijlating van de Saudische vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul. We demonstreerden bij de Belarussische ambassade tegen het brute politiegeweld en boden bij de Pakistaanse ambassade handtekeningen aan tegen kindhuwelijken. En tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven we in Nederland 330 duizend brieven tegen onrecht.

Lees meer
Doodstraf in Amerika: executieruimte in Texas.
© AP GraphicsBank

Doodstraf verder teruggedrongen

Elke dag vinden er executies plaats. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal niet strafbaar zouden moeten zijn. Amnesty zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts zestien landen geen executies meer uit. Nu hebben 143 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, bijna twee derde van alle landen ter wereld. Lees meer.

Lees meer
Het Nederlandse hoofdkantoor van Amnesty International in Amsterdam tijdens Write for Rights 2018
© AI

Amnesty in Nederland

In Nederland steunen meer dan 375.000 mensen ons werk. Zij maken deel uit van de Amnesty-beweging van meer dan 7 miljoen mensen wereldwijd. In Nederland verstuurden we in 2020 meer dan 1 miljoen e-mails, brieven en handtekeningen tegen onrecht. Zo zorgt onze achterban ervoor dat we een steeds grotere vuist kunnen maken tegen onrecht, en dat we onze roep vóór mensenrechten steeds luider kunnen laten horen.

Lees meer
 • Terdoodveroordeelde Clinton Young

  Verenigde Staten: Clinton Young op borgtocht vrijgelaten

  Goed nieuws 24 januari 2022

  In de Verenigde Staten is Clinton Young op borgtocht vrijgelaten. Hij kreeg de doodstraf vanwege moord hoewel bewijs daarvoor ontbreekt.

  Lees meer
 • Ivo Feh uit Kameroen

  Kameroen laat studenten vrij die 10 jaar cel kregen voor grap over Boko Haram

  Goed nieuws 18 januari 2022

  In Kameroen zijn Fomusoh Ivo Feh en twee vrienden vrijgelaten. Ze kregen in 2016 10 jaar cel omdat ze een sarcastische grap hadden gedeeld.

  Lees meer
 • Palmolieschandaal: multinationals profiteren van kinderarbeid en uitbuiting.

  Nederland krijgt een wet voor duurzaam en verantwoord ondernemen

  Goed nieuws 18 januari 2022

  Nederland krijgt een wet waarmee bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen als zij mensenrechten schenden.

  Lees meer
 • Goed nieuws: hoger beroep tegen Poolse activisten afgewezen

  Goed nieuws 12 januari 2022

  De Poolse rechtbank wees het beroep tegen de vrijlating van drie Poolse lhbti-activisten af. De drie vrouwen waren aangeklaagd voor 'het beledigen van religieuze opvattingen' voor het verspreiden van posters met Maria met een regenboog-halo.

  Lees meer
 • In Nigeria zijn de verzonnen aanklachten tegen mensenrechtenverdediger Maurice Fangnon op 3 december 2021 ingetrokken.

  Nigeria trekt valse aanklacht tegen activist in

  Goed nieuws 11 januari 2022

  In Nigeria zijn de verzonnen aanklachten tegen mensenrechtenverdediger Maurice Fangnon op 3 december 2021 ingetrokken.

  Lees meer
 • In Egypte is Patrick Zaki voorwaardelijk vrijgelaten

  Patrick Zaki uit Egypte voorwaardelijk vrijgelaten

  Goed nieuws 9 december 2021

  In Egypte is Patrick Zaki voorwaardelijk vrijgelaten. Hij kon 5 jaar cel krijgen voor een artikel over discriminatie van koptische christenen.

  Lees meer
 • Goed nieuws: Libanon laat drie Syrische vluchtelingen vrij

  Goed nieuws: Libanon laat drie Syrische vluchtelingen vrij

  Goed nieuws 1 november 2021

  Libanon laat drie Syrische vluchtelingen vrij. De mannen kregen ook hun paspoort terug zodat ze in een derde land asiel kunnen aanvragen.

  Lees meer
 • Ali al-Nimr vlak na zijn vrijlating.

  Goed Nieuws: Saudische Ali al-Nimr eindelijk vrij

  Goed nieuws 28 oktober 2021

  Na bijna tien jaar is de Saudische activist Al-Nimr vrij. Hij kreeg als 17-jarige de doodstraf. Amnesty voerde jarenlang actie voor hem.

  Lees meer