In Zimbabwe zijn Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe vrijgesproken. Ze zouden beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen, maar daar blijkt geen enkel bewijs voor te zijn.
© © Tsvangirayi Mukwazhi/Amnesty International

Onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties leiden regelmatig tot successen: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

 

Op 15 februari 2023 zijn in Iran Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vrijgelaten.
© Private

Deze mensen kwamen vrij

Overal ter wereld worden mensen onterecht gevangengezet. Omdat ze kritiek hadden op hun regering, omdat ze vreedzaam demonstreerden, omdat ze opkwamen voor de rechten van vrouwen of etnische minderheden of voor het milieu. Amnesty voert campagne voor hun vrijlating. Met succes. Ook in 2023 mochten tal van mensen vervroegd de gevangenis verlaten. Een greep uit de resultaten.

Lees meer
Het parlement van Ghana heeft gestemd voor het schrappen van de doodstraf uit twee wetten: de Criminal and Other Offences Act uit 1960 en de Armed Forces Act uit 1962.
© Chris Stein/AFP via Getty Images

Wetten werden gewijzigd

Ook in 2023 werden wetten gewijzigd, waardoor de rechten van mensen beter beschermd worden. Zo werd in Kazachstan de doodstraf afgeschaft en kwam in ons land een wet die seks zonder instemming strafbaar stelt dichterbij.

Lees meer
In februari 2023 oordeelde het gerechtshof dat de huidige werkwijze van de Koninklijke Marechaussee een vorm van rassendiscriminatie is en heeft deze werkwijze verboden. De zaak tegen de staat was aangespannen door twee burgers, Amnesty International, Controle Alt Delete, RADAR en NJCM-PILP.
© Pierre Crom

Onze stem werd gehoord

Met onze onderzoeksrapporten, campagnes en lobbywerk proberen we misstanden aan te pakken. Soms is het werk van de lange adem, maar door vol te houden boeken we geregeld successen.

Lees meer