In Zimbabwe zijn Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe vrijgesproken. Ze zouden beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen, maar daar blijkt geen enkel bewijs voor te zijn.
© © Tsvangirayi Mukwazhi/Amnesty International

Onze successen

Een greep uit onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet samen met jou daders onder druk. Onze gezamenlijke acties leiden regelmatig tot successen. Lees hieronder hoe onze inzet heeft bijgedragen aan de vrijlating van mensen en het aanpassen van discriminerende wetten. En hoe onze stemmen samen verandering teweegbrachten.

Deze mensen kwamen vrij

We maakten ons sterk voor mensen die onterecht gevangenzaten. Met succes!
Iwao and Hideko Hakamada bij Amnesty International Japan.

Iwao Hakamada, Japan

Op 26 september 2024 werd de 88-jarige Iwao Hakamada vrijgesproken door de rechtbank van het Shizuoka-district in Japan. Hij bracht meer dan 45 jaar door in de gevangenis, wachtend op zijn executie. Amnesty International voerde meer dan 15 jaar actie voor hem.

 

Lees meer
Aleksandra Skochilenko

16 activisten, Rusland

Op 1 augustus 2024 lieten Rusland en Belarus in het kader van een gevangenenruil zestien gevangenen vrij. Onder hen waren de mensenrechtenverdedigers Oleg OrlovAleksandra (Sasha) SkochilenkoLilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-MurzaAndrei Pivovarov en Ilya Yashin, en de journalisten Evan Gershkovich en Alsu Kurmasheva.

Lees meer
Rita

Rita Karasartova en anderen, Kirgizië

Rita Karasartova en ten minste 22 andere vreedzame demonstranten zijn in juni 2024 vrijgesproken. Er was 20 jaar gevangenisstraf tegen hen geëist omdat ze vreedzaam demonstreerden voor hun recht op drinkwater. In december 2023 schreven over de hele wereld mensen brieven voor hun vrijspraak tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Lees meer

Wetten werden gewijzigd en onze stem werd gehoord

Samen zetten we machthebbers onder druk en brachten we onrecht aan het licht.
Blijdschap bij het winnen van een rechtszaak die Amnesty International met anderen aanspande tegen de Koninklijke Marechaussee (KMar) vanwege etnisch profileren.

Rechtszaak etnisch profileren gewonnen

De Nederlandse Staat legt zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof in een zaak die Amnesty met anderen aanspande tegen de Koninklijke Marechaussee (KMar). Op 14 februari 2023 oordeelde het gerechtshof in hoger beroep dat de huidige werkwijze van de KMar een vorm van rassendiscriminatie is en verbood dit. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen racisme en discriminatie.

Lees meer

Wet seksuele misdrijven aangenomen

Op dinsdag 4 juli 2023 werd in Nederland de nieuwe Wet seksuele misdrijven met een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Hiermee wordt een belangrijke wijziging doorgevoerd: niet langer staat dwang centraal in het verkrachtingsdelict, maar het ontbreken van wederzijdse instemming (consent). Dit is een belangrijke stap in de strijd
tegen seksueel geweld.

Lees meer
Mensen houden spandoeken vast ter ondersteuning van LGBTQIA-rechten buiten het hooggerechtshof dat een baanbrekende uitspraak deed ten gunste van LGBTQIA-gemeenschappen in Windhoek, Namibië, juni.

seks met mensen zelfde geslacht niet langer strafbaar

Seks met mensen van hetzelfde geslacht is niet langer strafbaar in Namibië. Het Hooggerechtshof bepaalde in juni 2024 dat anti-lhbtqia+-wetten in strijd zijn met de grondwet. Het gaat om wetten rondom ‘sodomie’ en ‘onnatuurlijke overtredingen’ die stammen uit het koloniale tijdperk.

Lees meer