Ibrahim Halawa

Onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties hebben geregeld succes: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Ignace Sossou
© Privéfoto

Deze mensen kwamen vrij

Overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers onterecht gevangengezet. Omdat ze kritiek hadden op hun regering, omdat ze vreedzaam demonstreerden, omdat ze opkwamen voor rechten van vrouwen, etnische minderheden of het milieu. Amnesty voert campagne voor hun vrijlating. Met succes. Ook in 2020 kwamen diverse gewetensgevangenen weer op vrije voeten.

Lees meer
Medewerkers van Amnesty voeren campagne voor aanpassing van de verkrachtingswet
© Amnesty International

Wetten werden gewijzigd

In verschillende landen werden in 2020 wetten gewijzigd, waardoor de rechten van mensen beter beschermd worden. Zo werd de doodstraf afgeschaft in Tsjaad en de Amerikaanse staat Colorado, mogen homo’s en lesbiennes in Noord-Ierland voortaan met elkaar trouwen, en stemde het Slowaakse parlement tegen een strengere abortuswet.

Lees meer
Directeur Dagmar Oudshoorn en andere medewerkers van Amnesty Nederland demonstreren op 24 september 2020 bij de Iraanse ambassade in Den Haag voor de vrijlating van Nasrin Sotoudeh.
© Phil Nijhuis

Onze stem werd gehoord

Tweede Kamerleden van negen partijen steunden onze oproep tot vrijlating van de Saudische vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul. We demonstreerden bij de Belarussische ambassade tegen het brute politiegeweld en boden bij de Pakistaanse ambassade handtekeningen aan tegen kindhuwelijken. En tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven we in Nederland 330 duizend brieven tegen onrecht.

Lees meer
Doodstraf in Amerika: executieruimte in Texas.
© AP GraphicsBank

Doodstraf verder teruggedrongen

Elke dag vinden er executies plaats. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal niet strafbaar zouden moeten zijn. Amnesty zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts zestien landen geen executies meer uit. Nu hebben 143 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, bijna twee derde van alle landen ter wereld. Lees meer.

Lees meer
Het Nederlandse hoofdkantoor van Amnesty International in Amsterdam tijdens Write for Rights 2018
© AI

Amnesty in Nederland

In Nederland steunen meer dan 375.000 mensen ons werk. Zij maken deel uit van de Amnesty-beweging van meer dan 7 miljoen mensen wereldwijd. In Nederland verstuurden we in 2020 meer dan 1 miljoen e-mails, brieven en handtekeningen tegen onrecht. Zo zorgt onze achterban ervoor dat we een steeds grotere vuist kunnen maken tegen onrecht, en dat we onze roep vóór mensenrechten steeds luider kunnen laten horen.

Lees meer
 • De Filipijnse journaliste Maria Ressa (midden) de dag nadat de recherche het kantoor van Rappler binnenvielen. Ze kwam een dag later, op 14 februari van dit jaar, borgtocht vrij.

  Nobelprijs voor de Vrede voor Maria Ressa en Dmitry Muratov is overwinning voor de persvrijheid wereldwijd

  Goed nieuws 8 oktober 2021

  Journalisten Ressa en Muratov winnen de Nobelprijs voor de Vrede als erkenning voor hun strijd voor persvrijheid in de Filipijnen en Rusland.

  Lees meer
 • De Turkse biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür verdedigden de rechten van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgender en intersekse mensen (lhbti).

  Turkije spreekt alle vervolgde deelnemers Pride-bijeenkomst vrij

  Goed nieuws 8 oktober 2021

  Amnesty International is verheugd over de vrijspraak van achttien deelnemers aan een Pride-bijeenkomst in 2019 in de Turkse hoofdstad Ankara.

  Lees meer
 • Bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, Ron Bormans, zet zijn handtekening onder het manifest waarmee hoger-onderwijsinstellingen beloven zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld onder studenten

  Hogeschool Rotterdam ondertekent als eerste hogeschool Amnesty-manifest tegen seksueel geweld

  Goed nieuws 5 oktober 2021

  De Hogeschool Rotterdam ondertekende een manifest waarmee zij belooft haar studenten beter te beschermen tegen seksueel geweld.

  Lees meer
 • Bahrein heeft scholier Kameel Juma Hasan vervroegd vrijgelaten

  Goed nieuws: Bahrein laat scholier vervroegd vrij

  Goed nieuws 24 september 2021

  In Bahrein is scholier Kameel Juma voorwaardelijk vrijgekomen. Hij zat gevangen vanwege deelname aan demonstraties tegen de monarchie.

  Lees meer
 • Oumar Sylla

  Prodemocratie-activist Oumar Sylla in Guinee vrijgelaten

  Goed nieuws 23 september 2021

  In Guinee is activist Sylla vrijgelaten. Hij werd valselijk beschuldigd van 'verspreiding van valse informatie, geweld en doodsbedreiging'.

  Lees meer
 • Azza Soliman

  Egypte moet kans grijpen om 7 jaar durende nepzaak tegen activisten te beëindigen

  Goed nieuws 2 september 2021

  In Egypte heeft een rechter het onderzoek tegen ten minste zes mensenrechtenverdedigers en medewerkers van ngo's stopgezet.

  Lees meer
 • VU Amsterdam ondertekent als eerste universiteit Amnesty-manifest tegen seksueel geweld  

  Goed nieuws 24 augustus 2021

  De Vrije Universiteit in Amsterdam ondertekende vandaag als eerste hoger-onderwijsinstelling het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld.

  Lees meer
 • In Qatar wordt de Keniaanse arbeidsrechtenactivist Malcolm Bidali in eenzame opsluiting vastgehouden

  Keniaanse arbeidsrechtenactivist verlaat Qatar na betalen boete voor publicatie van ‘nepnieuws’

  Goed nieuws 19 augustus 2021

  Activist Bidali mag Qatar verlaten. Hij werd opgepakt nadat hij zich uitsprak over de benarde situatie van arbeidsmigranten in Qatar.

  Lees meer