Ibrahim Halawa

Onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties hebben geregeld succes: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn blikt met trots terug op 2021. Graag deelt ze haar zeven hoogtepunten van 2021.

In Turkije is schrijver Ahmet Altan vervroegd vrijgelaten.
© Bulent Kilic / AFP

Deze mensen kwamen vrij

Overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers onterecht gevangengezet. Omdat ze kritiek hadden op hun regering, omdat ze vreedzaam demonstreerden, omdat ze opkwamen voor rechten van vrouwen, etnische minderheden of het milieu. Amnesty voert campagne voor hun vrijlating. Met succes. Ook in 2021 kwamen diverse gewetensgevangenen weer op vrije voeten.

Lees meer
Solidariteitsactie van Amnesty Nederland met Hongarije in 2018.
© Jordi Huisman

Wetten werden gewijzigd

In verschillende landen werden in 2021 wetten gewijzigd, waardoor de rechten van mensen beter beschermd worden. Zo werd de doodstraf afgeschaft in Sierra Leone en Malawi en kwam in ons land een wet die seks zonder instemming strafbaar stelt dichterbij.

Lees meer
Actie campagne #letstalkaboutyes
© Pierre Crom

Onze stem werd gehoord

We protesteerden tegen de gevangenisstraf en slechte behandeling van de Russische oppositieleider Aleksei Navalny. ‘Dankzij jullie ben ik twee keer onderzocht door burgerartsen, de laatste keer net voor de protestbijeenkomst’, liet hij vanuit het strafkamp weten. En tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven we in Nederland meer dan 400 duizend brieven tegen onrecht.

Lees meer
Het Nederlandse hoofdkantoor van Amnesty International in Amsterdam tijdens Write for Rights 2018
© AI

Amnesty in Nederland

In Nederland steunen meer dan 430.000 mensen ons werk. Zij maken deel uit van de wereldwijde Amnesty-beweging. In Nederland verstuurden we in 2021 meer dan 1 miljoen e-mails, brieven en handtekeningen tegen onrecht. Zo zorgt onze achterban ervoor dat we een steeds grotere vuist kunnen maken tegen onrecht, en dat we onze roep vóór mensenrechten steeds luider kunnen laten horen.

Lees meer
 • Journalist uit Tunesië vrijgelaten en herenigd met familie

  Goed nieuws 22 september 2022

  De Tunesische journalist Salah Attia is vrijgelaten. Hij zat meer dan drie maanden in de gevangenis.

  Lees meer
 • Na meer dan 18 maanden huisarrest slaagde de activist Sultana Khaya erin haar huis te verlaten voor een medische behandeling in Spanje.

  Medische behandeling voor activist uit Westelijke Sahara

  Goed nieuws 19 september 2022

  Sultana Khaya zet zich in voor de rechten van de inheemse Sahrawi-bevolking in de Westelijke Sahara. Ze zat 18 maanden in huisarrest.

  Lees meer
 • In Thailand zijn drie activisten vrijgelaten. Ze waren opgepakt omdat ze koning beledigd zouden hebben

  Thailand laat drie activisten vrij

  Goed nieuws 12 september 2022

  In Thailand zijn drie activisten vrijgelaten. Ze waren opgepakt omdat ze koning beledigd zouden hebben. Majesteitsschennis is er strafbaar.

  Lees meer
 • Zoals heel festival-lievend Nederland stonden ook wij weer te springen om na twee coronajaren eindelijk weer Pinkpop, Zwarte Cross en Lowlands te bezoeken. En we waren weer van de partij tijdens de Canal Pride.

  Amnesty-vrijwilligers actief op festivals

  Goed nieuws 22 augustus 2022

  Amnesty-vrijwilligers waren weer actief op Pinkpop, Zwarte Cross en Lowlands. Ook waren ze aanwezig tijdens de Canal Pride.

  Lees meer
 • Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar in Singapore

  Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar in Singapore

  Goed nieuws 22 augustus 2022

  Seks tussen mensen van hetzelfde geslacht is niet langer strafbaar in Singapore. Het huwelijk wordt echter niet opgesteld voor lhbti'ers.

  Lees meer
 • Malediven: activist hoeft niet opnieuw de gevangenis in

  Goed nieuws 17 augustus 2022

  Activist Mohamed Rusthum Mujuthaba uit de Malediven hoeft niet meer de gevangenis in. Hij werd beschuldigd van godslastering.

  Lees meer
 • Bescherming voor activisten in Colombia

  Goed nieuws 15 augustus 2022

  In Colombia zijn maatregelen getroffen om de leden van de Regionale Corporatie voor de Bescherming van Mensenrechten CREDHOS te beschermen.

  Lees meer
 • Ahmed Samir Santawy mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg.

  Goed nieuws: in Egypte is student Ahmed Samir Santaway vrijgelaten

  Goed nieuws 1 augustus 2022

  Ahmed Samir Santawy mag de gevangenis in Egypte verlaten nadat hij een presidentieel pardon kreeg. Hij werd in 2021 tot 4 jaar cel veroordeeld.

  Lees meer