Ibrahim Halawa

Onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties hebben geregeld succes: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn blikt met trots terug op 2021. Graag deelt ze haar zeven hoogtepunten van 2021.

In Turkije is schrijver Ahmet Altan vervroegd vrijgelaten.
© Bulent Kilic / AFP

Deze mensen kwamen vrij

Overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers onterecht gevangengezet. Omdat ze kritiek hadden op hun regering, omdat ze vreedzaam demonstreerden, omdat ze opkwamen voor rechten van vrouwen, etnische minderheden of het milieu. Amnesty voert campagne voor hun vrijlating. Met succes. Ook in 2021 kwamen diverse gewetensgevangenen weer op vrije voeten.

Lees meer
Solidariteitsactie van Amnesty Nederland met Hongarije in 2018.
© Jordi Huisman

Wetten werden gewijzigd

In verschillende landen werden in 2021 wetten gewijzigd, waardoor de rechten van mensen beter beschermd worden. Zo werd de doodstraf afgeschaft in Sierra Leone en Malawi en kwam in ons land een wet die seks zonder instemming strafbaar stelt dichterbij.

Lees meer
Actie campagne #letstalkaboutyes
© Pierre Crom

Onze stem werd gehoord

We protesteerden tegen de gevangenisstraf en slechte behandeling van de Russische oppositieleider Aleksei Navalny. ‘Dankzij jullie ben ik twee keer onderzocht door burgerartsen, de laatste keer net voor de protestbijeenkomst’, liet hij vanuit het strafkamp weten. En tijdens de wereldwijde schrijfactie Write for Rights schreven we in Nederland meer dan 400 duizend brieven tegen onrecht.

Lees meer
Het Nederlandse hoofdkantoor van Amnesty International in Amsterdam tijdens Write for Rights 2018
© AI

Amnesty in Nederland

In Nederland steunen meer dan 430.000 mensen ons werk. Zij maken deel uit van de wereldwijde Amnesty-beweging. In Nederland verstuurden we in 2021 meer dan 1 miljoen e-mails, brieven en handtekeningen tegen onrecht. Zo zorgt onze achterban ervoor dat we een steeds grotere vuist kunnen maken tegen onrecht, en dat we onze roep vóór mensenrechten steeds luider kunnen laten horen.

Lees meer
 • Amnesty International is blij dat op 26 april 2022 in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din is vrijgelaten.

  In Egypte is activist Ibrahim Ezz el-Din vrijgelaten

  Goed nieuws 20 mei 2022

  Amnesty International is blij dat op 26 april 2022 in Egypte mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din is vrijgelaten.

  Lees meer
 • Na twee jaar corona kon Amnesty weer ouderwets actievoeren op de Bevrijdingsfestivals. Op 5 mei 2022 gebeurde dat onder meer op Bevrijdingspop in Haarlem.

  Amnesty weer aanwezig op Bevrijdingsfestivals

  Goed nieuws 5 mei 2022

  In 2022 kon Amnesty weer actievoeren op de Bevrijdingsfestivals. Dat gebeurde dat onder meer op Bevrijdingspop in Haarlem.

  Lees meer
 • Melissa Lucio, ter dood veroordeeld in de Amerikaanse staat Texas

  VS: Melissa Lucio ontsnapt aan executie

  Goed nieuws 4 mei 2022

  Twee dagen voor haar executie oordeelde het Hof van Beroep in Texas dat de rechter opnieuw moet kijken of Melissa Lucio wel schuldig is.

  Lees meer
 • In Jemen is de Brit Luke Symons op 24 april 2022 vrijgelaten. Hij was opgepakt door de Houthi-regering en zat meer dan 5 jaar gevangen in de hoofdstad Sanaa.

  Goed nieuws: Brit samen met anderen in Jemen vrijgelaten

  Goed nieuws 26 april 2022

  In Jemen is de Brit Luke Symons op 24 april 2022 vrijgelaten. Hij was opgepakt door de Houthi-regering en zat meer dan 5 jaar gevangen.

  Lees meer
 • Gebruikers van Facebook en Google worden constant gevolgd in hun online én offline gedrag, bijvoorbeeld door gekoppelde apparaten.

  Europese Unie: strengere wetgeving voor grote techbedrijven

  Goed nieuws 25 april 2022

  Nieuwe wet zal EU-burgers beschermen tegen gegevensverzameling en advertenties die persoonlijke informatie gebruiken zoals religieuze overtuiging.

  Lees meer
 • Seoul Queer Festival 2016

  Zuid-Korea: historische uitspraak voor lhbti-rechten

  Goed nieuws 22 april 2022

  In Zuid-Korea is de veroordeling teruggedraaid van twee soldaten. Ze waren veroordeeld voor seksuele daden van mensen met hetzelfde geslacht.

  Lees meer
 • Amnesty International dankt de Nationale Postcode Loterij

  Belangrijk mensenrechtenwerk dankzij 3,6 miljoen euro van deelnemers Nationale Postcode Loterij

  Goed nieuws 11 april 2022

  Amnesty International dankt deelnemers Nationale Postcode Loterij voor de gulle gift van 3,6 miljoen euro voor het mensenrechtenwerk.

  Lees meer
 • Jhony Salgado uit Honduras is vrij

  In Honduras vals beschuldigde demonstrant vrijgesproken

  Goed nieuws 4 april 2022

  In Honduras is Jhony Salgado vrijgesproken. Hij werd valselijk beschuldigd van illegaal wapenbezit en het gebruiken van een politieschild.

  Lees meer