Mensenrechten in Polen

In 2015 won nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) overtuigend de Poolse presidents- en parlementsverkiezingen en behaalde een absolute meerderheid in het parlement. De Poolse regering krijgt steeds meer macht in handen en voert vergaande hervormingen door. Door deze hervormingen wordt de onafhankelijke rechtspraak aangetast, de vrije meningsuiting aan banden gelegd en de rechtsstaat uitgehold.

Elżbieta Podleśna in de rechtbank in Warschau in 2019, met een poster waarop het aantal steunbetuigingen uit Nederland staat vermeld. Ze werd met 13 andere vrouwen gehoord over hun rol in een demonstratie.
© Amnesty International/Grzegorz Żukowski
 • Demonstratie tegen de aanscherping van de abortuswet, Warschau, januari 2021.

  Het probleem

  Sinds de nationaal-conservatieve partij PiS in 2015 de verkiezingen won, krijgt de Poolse regering met nieuwe wetsvoorstellen steeds meer macht in handen.

 • Demonstratie in Warschau, Polen, tegen wetten waardoor de onafhankelijkheid van de rechters wordt aangetast, 6 juli 2018

  Onafhankelijke rechtspraak aangetast

  In 2017 werd met een reeks wetten de rechterlijke macht in Polen ingrijpend hervormd en verloor daardoor een deel van haar onafhankelijkheid.

 • Demonstratie van de Poolse vrouwenrechtenbeweging in Warschau in december 2020.

  Vrijheid van meningsuiting

  De vrijheid van meningsuiting komt in Polen steeds meer onder druk te staan. Onafhankelijke media verdwijnen en het demonstratierecht is ingeperkt.

 • Demonstratie voor de Poolse ambassade in Londen tegen verdere inperking van het recht op abortus in Polen.

  Vrouwenrechten

  Het is bijna onmogelijk om in Polen legaal een abortus te ondergaan. Het land wil zich ook terugtrekken uit een verdrag tegen geweld tegen vrouwen.

 • Vluchtelingen arriveren per boot vanuit Turkije op het Griekse eiland Lesbos.

  Immigranten

  Polen wordt wel 'het witste land van Europa’ genoemd, omdat het land categorisch weigert vluchtelingen toe te laten. Maar het is daartoe wel verplicht.

 • Demonstranten in Polen betuigen steun aan Elzbieta Podlesna, die wordt vervolgd vanwege het verspreiden van afbeeldingen van Maria met een halo in de regenboogkleuren, symbool van de internationale homobeweging.

  Lhbti-rechten

  De haat tegen lhbti'ers in Polen neemt toe, onder aanvoering van de PiS-regering van Jaroslaw Kaczynski. PiS wordt daarin gesteund door de katholieke kerk. 

 • Solidariteitsactie van Amnesty Oostenrijk met Poolse vrouwen.

  Wat doet Amnesty?

  Amnesty voert campagne voor de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering in Polen. Daarnaast zetten we ons in voor eerlijke rechtspraak.