Mensenrechten in Hongarije

Dankzij een tweederdemeerderheid in het Hongaarse parlement kunnen premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz met nieuwe regels en wetten de rechterlijke macht inperken, het maatschappelijk middenveld buitenspel zetten, de vrije meningsuiting onderdrukken, lhbti’ers zwartmaken en vluchtelingen en asielzoekers tegenhouden.

Ahmed H. praat in 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije met de media, met achter hem de Hongaarse oproerpolitie. De politie zette traangas en een waterkanon in om migranten te verhinderen het land binnen te komen.
© Alamy/Reuters/Karnok Csaba
  • Solidariteitsactie van Amnesty Polen met Hongarije.

    Wat is het probleem?

    De Hongaarse premier Viktor Orbán gebruikt de parlementaire meerderheid van zijn partij Fidesz om de rechtsstaat uit te hollen.

  • Solidariteitsactie van Amnesty Nederland met Hongarije in 2018.

    Inperking rechterlijke macht

    De Hongaarse grondwet van 2011 tast de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aan en is daarmee een bedreiging voor rechtsstaat.

  • Studenten protesteren voor het parlementsgebouw in Budapest tegen het onderwijsbeleid van de regering Orbán, 19 januari 2018.

    Verstikking maatschappelijk middenveld

    Sinds juni 2018 maakt de Hongaarse wet het werk van mensenrechtenverdedigers en ngo's nagenoeg onmogelijk en worden critici gestigmatiseerd.

  • Vluchtelingenkamp bij de grens tussen Hongarije en Servië (2016).

    Migranten gedemoniseerd

    De Hongaarse autoriteiten doen er alles aan om migranten, vluchtelingen en asielzoekers te demoniseren en tegen te houden.

  • De regering van premier Viktor Orbán holt de rechtsstaat in Hongarije uit

    Inperking vrije meningsuiting

    In Hongarije wordt het recht op vrije meningsuiting steeds meer ondermijnd. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks nog onafhankelijke media.

  • Dankzij de'coronawet' kan de Hongaarse regering per decreet regeren. Het parlement is hiermee buitenspel gezet.

    Coronawet

    Dankzij de 'coronawet' kan de Hongaarse regering per decreet regeren. Het parlement is met deze wet buitenspel gezet.

  • Protest tegen de Gay Pride in 2015 door middel van een pop in de regenboogkleuren van de internationale lhbti-beweging, opgehangen aan een galgentouw. De pop was voorzien van een roze driehoek. Homoseksuele gevangenen in de Duitse concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog moesten een roze driehoek dragen.

    Lhbti-rechten ingeperkt

    Ongetrouwde koppels in Hongarije mogen volgens de wet geen kinderen adopteren. Andere wetten perken de rechten van lhbti'ers nog verder in.

  • In juni 2018 demonstreerde Amnesty International voor het Hongaarse parlement in Boedapest.

    Wat doet Amnesty?

    Amnesty voert campagne voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van vergadering in Hongarije.