Mensenrechten in Hongarije

Dankzij een tweederdemeerderheid in het Hongaarse parlement kunnen premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz met nieuwe regels en wetten de rechterlijke macht inperken, het maatschappelijk middenveld buitenspel zetten, de vrije meningsuiting onderdrukken, lhbti’ers zwartmaken en vluchtelingen en asielzoekers tegenhouden.

Ahmed H. praat in 2015 bij de grens tussen Servië en Hongarije met de media, met achter hem de Hongaarse oproerpolitie. De politie zette traangas en een waterkanon in om migranten te verhinderen het land binnen te komen.
© Alamy/Reuters/Karnok Csaba
 • Solidariteitsactie van Amnesty Nederland met Hongarije (2018).

  Hongarije: ‘ngo-wet’ ingetrokken maar vervangend wetsvoorstel zeer zorgwekkend

  Nieuws 22 april 2021

  De Hongaarse wet die ngo's stigmatiseert en beperkingen oplegt, wordt geschrapt. Het vervangende voorstel baart Amnesty International zorgen.

  Lees meer
 • Solidariteitsactie van Amnesty Polen met Hongarije.

  Wat is het probleem?

  De Hongaarse premier Viktor Orbán gebruikt de parlementaire meerderheid van zijn partij Fidesz om de rechtsstaat uit te hollen.

  Lees meer
 • Solidariteitsactie van Amnesty Nederland met Hongarije in 2018.

  Inperking rechterlijke macht

  De Hongaarse grondwet van 2011 tast de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aan en is daarmee een bedreiging voor rechtsstaat.

  Lees meer
 • Studenten protesteren voor het parlementsgebouw in Budapest tegen het onderwijsbeleid van de regering Orbán, 19 januari 2018.

  Verstikking maatschappelijk middenveld

  Sinds juni 2018 maakt de Hongaarse wet het werk van mensenrechtenverdedigers en ngo's nagenoeg onmogelijk en worden critici gestigmatiseerd.

  Lees meer
 • Vluchtelingenkamp bij de grens tussen Hongarije en Servië (2016).

  Migranten gedemoniseerd

  De Hongaarse autoriteiten doen er alles aan om migranten, vluchtelingen en asielzoekers te demoniseren en tegen te houden.

  Lees meer
 • De regering van premier Viktor Orbán holt de rechtsstaat in Hongarije uit

  Inperking vrije meningsuiting

  In Hongarije wordt het recht op vrije meningsuiting steeds meer ondermijnd. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks nog onafhankelijke media.

  Lees meer
 • Dankzij de'coronawet' kan de Hongaarse regering per decreet regeren. Het parlement is hiermee buitenspel gezet.

  Coronawet

  Dankzij de 'coronawet' kan de Hongaarse regering per decreet regeren. Het parlement is met deze wet buitenspel gezet.

  Lees meer
 • Protest tegen de Gay Pride in 2015 door middel van een pop in de regenboogkleuren van de internationale lhbti-beweging, opgehangen aan een galgentouw. De pop was voorzien van een roze driehoek. Homoseksuele gevangenen in de Duitse concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog moesten een roze driehoek dragen.

  Lhbti-rechten ingeperkt

  Ongetrouwde koppels in Hongarije mogen volgens de wet geen kinderen adopteren. Andere wetten perken de rechten van lhbti'ers nog verder in.

  Lees meer
 • In juni 2018 demonstreerde Amnesty International voor het Hongaarse parlement in Boedapest.

  Wat doet Amnesty?

  Amnesty voert campagne voor de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van vergadering in Hongarije.

  Lees meer