Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
© Drazen Zigic/Shutterstock.

Campagnes

Hieronder vind je een overzicht van de actuele campagnes van Amnesty.

Right to Protest

Right to Protest

Vrouwen mogen stemmen. Een werkdag duurt 8 uur. Mannen kunnen trouwen met mannen, en vrouwen met vrouwen. Dat is allemaal volkomen normaal. Maar ooit was het dat niet. Daarom kwamen mensen in actie, bijvoorbeeld door te demonstreren. En dat hielp. Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.

Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

Lees meer
Een kleine jongen is aan het werk in een kolenveld in Jharia. Hij draagt een rode trui en een groene korte broek.
© © 2020 Jonas Gratzer

Verantwoord ondernemen

Bedrijven, en met name multinationals, hebben wereldwijd heel veel macht en invloed. Soms met ernstige gevolgen voor mensen: er zijn bedrijven die gebruikmaken van zwakke wetgeving om werknemers op soms wrede wijze uit te buiten, mensen uit hun huis te zetten of hun land af te nemen. Gelukkig maken steeds meer bedrijven werk van (Internationaal) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Tegelijkertijd spant de meerderheid zich niet in om een duurzame, verantwoordelijke bedrijfsvoering te realiseren.

Lees meer
Vluchtelingen en migranten komen aan op het Griekse eiland Lesbos na het oversteken van de Egeïsche Zee vanuit Turkije op 7 november 2015.
© Aris Messinis AFP

Nederland en de EU-Turkijedeal

De Turkijedeal wordt nog altijd als succesverhaal gebruikt en zelfs aangehaald als voorbeeld voor nieuwe plannen. Nederland speelde als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een belangrijke rol bij de totstandkoming van de deal. Eerder bepaalde een rechter van de Europese Unie al dat het sluiten van de Turkijedeal geen handeling van de Unie als geheel is, maar een handeling van afzonderlijke lidstaten en Turkije. Amnesty International stelt samen met vredesorganisatie PAX, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling de Nederlandse regering aansprakelijk voor de gevolgen van deze deal. Nederland had geen migratiedeal moeten sluiten zonder een ‘mensenrechtencheck’ vooraf.

Lees meer