Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
© Drazen Zigic/Shutterstock.

Campagnes

Hieronder vind je een overzicht van de actuele campagnes van Amnesty.

Protest tegen de doodstraf.
© 2022 Pacific Press/Getty

Tegen de doodstraf. Altijd en overal.

Elke dag vinden er executies plaats. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal niet strafbaar zouden moeten zijn. Amnesty International zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Amnesty is tegen de doodstraf. Altijd en overal.

Lees meer

Maak psychisch geweld strafbaar

Psychisch geweld is een mensenrechtenschending. Daarom roept Amnesty International op: maak psychisch geweld strafbaar en luister daarbij goed naar de aanbevelingen van slachtoffers.

Lees meer

Support het gevangen elftal

Saudi-Arabië mag in 2034 het WK voetbal organiseren. Dit terwijl het land kampioen mensenrechten schenden is. Dit is sportswashing. Amnesty voert de komende tijd actie voor 11 dappere activisten die ongekend zware straffen opgelegd kregen, enkel en alleen omdat ze voor hun mening en de rechten van anderen opkwamen. Teken de petitie en word supporter van het gevangen elftal!

Lees meer en kom in actie
samen tegen lhbtqia+-haat, samen voor mensenrechten
© Seeyousioe

Het is nu of nooit, laat je horen voor TEAM LHBTQIA+!

Jij, ik, je beste vriend, collega, buurman en zomaar iemand aan de andere kant van de wereld. Allemaal hebben we het recht om te zijn wie we willen zijn. Toch krijgt niet iedereen die vrijheid. Wereldwijd voeren overheden wetten in waardoor lhbtqia+’ers gevaar lopen als ze zichzelf zijn. In sommige landen mag je geen relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, zijn Pride-marsen verboden en ben je zelfs strafbaar als je lhbtqia+’ers openlijk steunt. Het is de hoogste tijd dat we ons uitspreken voor de lhbtqia+-gemeenschap. Laat je horen voor TEAM LHBTQIA+!

Lees meer en kom in actie

Nooit meer een EU-Turkijedeal

De EU-Turkijedeal wordt nog altijd als succesverhaal gebruikt en zelfs aangehaald als voorbeeld voor nieuwe plannen. Nederland speelde als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een belangrijke rol bij de totstandkoming van de deal. Amnesty International stelt samen met Defence for Children en Stichting Bootvluchteling de Nederlandse regering aansprakelijk voor de gevolgen van deze deal. Nederland had geen migratiedeal moeten sluiten zonder een ‘mensenrechtencheck’ vooraf. Wij eisen: nooit meer een deal ten koste van mensen op de vlucht.

Lees meer en kom in actie
Ferhat
© Stacii Samidin

Stop etnisch profileren

Discriminatie is verboden, maar toch worden mensen vanwege hun huidskleur of afkomst gecontroleerd: aan de grens, of door de politie, Belastingdienst en andere overheidsorganisaties. Dat is etnisch profileren, het moet stoppen en daarom voert Amnesty campagne. Vind jij dit ook belangrijk? Lees dan verder en kijk wat jij kunt doen.

Lees meer
Right to Protest

Right to Protest

Vrouwen mogen stemmen. Een werkdag duurt 8 uur. Mannen kunnen trouwen met mannen, en vrouwen met vrouwen. Dat is allemaal volkomen normaal. Maar ooit was het dat niet. Daarom kwamen mensen in actie, bijvoorbeeld door te demonstreren. En dat hielp. Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.

Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

Lees meer