Hieronder vind je een overzicht van de actuele campagnes van Amnesty.
Vrouwen mogen stemmen. Een werkdag duurt 8 uur. Mannen kunnen trouwen met mannen, en vrouwen met vrouwen. Dat is allemaal volkomen normaal. Maar ooit was het dat niet. Daarom kwamen mensen in actie, bijvoorbeeld door te demonstreren. En dat hielp. Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.
Sinds het uitbreken van de massale protesten in Iran in september 2022 worden mensen nog dagelijks keihard gestraft voor protestacties. Zo kan je celstraf krijgen als je danst op straat, is de hoofddoek verplicht en loop je het risico op de doodstraf als je gaat demonstreren. Iraniërs zetten alles op het spel om op te staan voor vrijheid en gelijke rechten. Wat is er in het land aan de hand, en wat kun jij doen om de Iraniërs te steunen.
Bedrijven, en met name multinationals, hebben wereldwijd heel veel macht en invloed. Soms met ernstige gevolgen voor mensen: er zijn bedrijven die gebruikmaken van zwakke wetgeving om werknemers op soms wrede wijze uit te buiten, mensen uit hun huis te zetten of hun land af te nemen. Gelukkig maken steeds meer bedrijven werk van (Internationaal) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Tegelijkertijd spant de meerderheid zich niet in om een duurzame, verantwoordelijke bedrijfsvoering te realiseren.
De Turkijedeal wordt nog altijd als succesverhaal gebruikt en zelfs aangehaald als voorbeeld voor nieuwe plannen. Nederland speelde als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een belangrijke rol bij de totstandkoming van de deal. Eerder bepaalde een rechter van de Europese Unie al dat het sluiten van de Turkijedeal geen handeling van de Unie als geheel is, maar een handeling van afzonderlijke lidstaten en Turkije. Amnesty International stelt samen met vredesorganisatie PAX, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling de Nederlandse regering aansprakelijk voor de gevolgen van deze deal. Nederland had geen migratiedeal moeten sluiten zonder een ‘mensenrechtencheck’ vooraf.
Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat het verkrachtingsdelict in de strafwet wordt gewijzigd zodat niet langer dwang centraal staat maar het ontbreken van wederzijdse instemming (consent). Want verkrachting is een mensenrechtenschending en de huidige wet is ouderwets en niet in lijn met mensenrechten. Daarnaast willen we met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.
Blijf op de hoogte!