Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
© Drazen Zigic/Shutterstock.

Campagnes

Hieronder vind je een overzicht van de actuele campagnes van Amnesty.

samen tegen lhbtqia+-haat, samen voor mensenrechten
© Seeyousioe

Samen tegen lhbtqia+-haat, samen voor mensenrechten

Iedereen heeft het recht om te zijn wie die wil zijn. Als je hierom gediscrimineerd wordt, is dat een schending van je rechten. En dan kan je je machteloos voelen. Zeker als de overheid er niet tegen optreedt. Steeds meer landen nemen discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de lhbtqia+-gemeenschap aan. Ze komen daardoor alleen te staan. Het is belangrijk solidair te zijn met iedereen in én om de lhbtqia+-gemeenschap.

Lees meer en kom in actie

Nooit meer een EU-Turkijedeal

De EU-Turkijedeal wordt nog altijd als succesverhaal gebruikt en zelfs aangehaald als voorbeeld voor nieuwe plannen. Nederland speelde als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een belangrijke rol bij de totstandkoming van de deal. Amnesty International stelt samen met Defence for Children en Stichting Bootvluchteling de Nederlandse regering aansprakelijk voor de gevolgen van deze deal. Nederland had geen migratiedeal moeten sluiten zonder een ‘mensenrechtencheck’ vooraf. Wij eisen: nooit meer een deal ten koste van mensen op de vlucht.

Lees meer en kom in actie
Ferhat
© Stacii Samidin

Stop etnisch profileren

Discriminatie is verboden, maar toch worden mensen vanwege hun huidskleur of afkomst gecontroleerd: aan de grens, of door de politie, Belastingdienst en andere overheidsorganisaties. Dat is etnisch profileren, het moet stoppen en daarom voert Amnesty campagne. Vind jij dit ook belangrijk? Lees dan verder en kijk wat jij kunt doen.

Lees meer
Right to Protest

Right to Protest

Vrouwen mogen stemmen. Een werkdag duurt 8 uur. Mannen kunnen trouwen met mannen, en vrouwen met vrouwen. Dat is allemaal volkomen normaal. Maar ooit was het dat niet. Daarom kwamen mensen in actie, bijvoorbeeld door te demonstreren. En dat hielp. Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.

Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

Lees meer
Een kleine jongen is aan het werk in een kolenveld in Jharia. Hij draagt een rode trui en een groene korte broek.
© © 2020 Jonas Gratzer

Verantwoord ondernemen

Bedrijven, en met name multinationals, hebben wereldwijd heel veel macht en invloed. Soms met ernstige gevolgen voor mensen: er zijn bedrijven die gebruikmaken van zwakke wetgeving om werknemers op soms wrede wijze uit te buiten, mensen uit hun huis te zetten of hun land af te nemen. Gelukkig maken steeds meer bedrijven werk van (Internationaal) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Tegelijkertijd spant de meerderheid zich niet in om een duurzame, verantwoordelijke bedrijfsvoering te realiseren.

Lees meer
Onvrijwillige seks is verkrachting

Let’s Talk About YES

Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat het verkrachtingsdelict in de strafwet wordt gewijzigd zodat niet langer dwang centraal staat maar het ontbreken van wederzijdse instemming (consent). Want verkrachting is een mensenrechtenschending en de huidige wet is ouderwets en niet in lijn met mensenrechten. Daarnaast willen we met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.

Lees meer