Hieronder vind je een overzicht van de actuele campagnes van Amnesty.
Vrouwen mogen stemmen. Een werkdag duurt 8 uur. Mannen kunnen trouwen met mannen, en vrouwen met vrouwen. Dat is allemaal volkomen normaal. Maar ooit was het dat niet. Daarom kwamen mensen in actie, bijvoorbeeld door te demonstreren. En dat hielp. Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.
Lees meerAmnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat het in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Want verkrachting is een mensenrechtenschending. Met de publiekscampagne #LetsTalkAboutYES willen we, met name onder jongeren, de dialoog over seks en instemming op gang brengen.
Lees meerIn Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten – 95 procent van de totale bevolking van het land. Ze werken er aan de infrastructuur, in de bouw, in de dienstverlening én aan stadions en andere faciliteiten voor het Wereldkampioenschap Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt. De arbeidsmigranten komen vooral uit armere landen in Azië en Afrika. Ondanks hervormingen die Qatar doorvoerde, zijn de arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten slecht. Lees meer over de mensenrechtensituatie in Qatar
Lees meerIn de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Aangezien dit niet uit zelfverdediging gebeurde, noemt Amnesty dit een daad van agressie. Binnen een paar uur na de aanval startte Amnesty onderzoek om bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdrijven. Hier lees je alles over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en over de achtergronden bij het conflict.
Lees meer