Vrijwilligers tijdens het Movies that Matter Festival 2017.
© Movies that Matter Festival

Word vrijwilliger bij Amnesty

Doe je mee?

Vrijwilligers zijn van onmisbare waarde voor Amnesty. Wil jij ook als aan de slag als vrijwilliger? Kijk dan hier welke optie het beste bij je past.

Flexvrijwilliger
© Amnesty International

Flexvrijwilliger voor losse klussen

Regelmatig organiseren we activiteiten waar je een handje bij kunt helpen. Dat kan bijvoorbeeld bij het opbouwen van een evenement, bij administratieve klussen of als gastvrouw of -heer bij een van onze acties. Je bepaalt zelf aan welke activiteit je meedoet. Vind je het leuk om af en toe bij te springen? Geef je dan op als flexvrijwilliger en wij sturen een e-mail als we hulp nodig hebben op het Amnesty-kantoor in Amsterdam.

= zo lang en zo vaak als jij wilt

Meld je aan! 
Gastdocent op een basisschool.

Gastdocent

Werk je graag met kinderen en jongeren? Word dan gastdocent. Je krijgt eerst een training over mensenrechteneducatie over de praktijk van het lesgeven over mensenrechten. Ons Educatieteam heeft een uitgebreid pakket les- en actiematerialen voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarmee je aan de slag kunt. Enthousiast? Geef je op voor de eerstvolgende training. Als gastdocent werf je zelf de scholen waar je een les verzorgt.

= 10 lessen per jaar

Meld je aan! 
Collectecoördinator
© Amnesty International

Landelijke collecte

Elk jaar doen duizenden vrijwilligers mee aan de collecte. Die collecte is erg belangrijk voor ons. Voor onze onderzoeken en acties nemen we geen geld aan van de overheid of van politieke en religieuze groeperingen. Zo bewaken we onze onafhankelijkheid. Als collectant zamel je een keer per jaar geld in. Wil je meer doen? Dat kan als coördinator van een collecte in jouw woonplaats.

> 1 uur of meer (collectant) of enkele uren per maand (coördinator, van januari tot eind maart)

Meld je aan! 
Sluit je aan bij een Amnesty groep.
© Amnesty International

Sluit je aan bij een Amnesty-groep

Wil je samen met andere vrijwilligers actievoeren en activiteiten organiseren? Sluit je dan aan bij een Amnesty-groep bij jou in de buurt. De activiteiten verschillen per groep. Veel groepen schrijven samen brieven aan machthebbers waarin ze misstanden aan de orde stellen. Andere pakken het groter aan met sponsorlopen, filmavonden of de verkoop van Amnesty-producten.

> 1 tot enkele uren per maand

Meld je aan! 
Demonstratie op Zwarte Cross 2015
© Jorn van Eck

Festivalbeest?

Amnesty voert jaarlijks actie op verschillende festivals in het land. We zijn regelmatig op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die op deze festivals kunnen helpen. Op dit moment is er veel onzekerheid over wanneer deze weer zullen plaatsvinden. Wij hopen snel weer handtekeningen te kunnen verzamelen onder de actieoproep op de verschillende festivals. Wanneer dit weer mogelijk is, plaatsen wij de vacature voor festivalvrijwilliger op deze website. Ben jij wel alvast benieuwd naar hoe het werk als festivalvrijwilliger eruit ziet? Lees dan dit interview met een enthousiaste vrijwilliger.

Een actieteam van de Yulia-campagne voert in oktober 2020 actie bij de Russische ambassade in Den HAag voor vrijspraak van de Russische lhbti-activiste Yulia Tsvetkova.
© Amnesty International

Sluit je aan bij een campagneteam

Wil je langere tijd inzetten voor één onderwerp of persoon? Dat kan als organizer of activistenleider in jouw stad. Tijdens een campagne voeren verschillende teams één of twee jaar lang actie voor hetzelfde onderwerp of dezelfde persoon. Als activistenleider bedenk en voer je samen met jouw team verschillende acties. Als organizer zorg je dat de activistenleiders in jouw stad de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Amnesty ondersteunt je met trainingen en coaching.

= 4 tot 8 uur per week

Kijk hieronder of we momenteel activistenleiders of organizers zoeken.

Write for rights evenement in een boekwinkel in Eindhoven.
© Amnesty International

Organiseer een schrijfactie!

Het opzetten van een schrijfactie is eenvoudig en kan het hele jaar door. Je schrijft naar autoriteiten en vraagt om gerechtigheid voor mensen die onrecht is aangedaan. Je krijgt volop hulp van ons. Dit zijn de actuele schrijfacties. Rond 10 december voeren we wereldwijd actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens Write for Rights grijpen honderdduizenden mensen hun pen. Organiseer je eigen schrijfactie, thuis, op je werk of in de bibliotheek!

> 1 minuut tot enkele uren per maand

Meer informatie
Suppen voor Amnesty in de Amsterdamse grachten.
© Amnesty International

Start je eigen inzamelingsactie

Het hele jaar door kun je geld inzamelen voor Amnesty. Zet je verjaardag in het teken van Amnesty of vraag een gift in plaats van een trouwcadeau. Zo kunnen we samen de wereld een stukje mooier maken. Het maakt niet uit wat je doet en hoe, alle beetjes helpen en elke actie is fantastisch, want zo maken wij samen een verschil. Help je mee?

= zo lang en zo vaak als jij wilt

Meld je aan!
Mensenrechtenactivisten verwelkomen diplomaten met protestborden terwijl Saoedi-Arabië zijn staatsdag viert met een receptie in een hotel op 22 september 2022 in Den Haag
© Pierre Crom

Word actief bij een studentengroep

Wil je naast je studie iets zinvols doen voor de mensenrechten? Dat kan in een van de elf studentengroepen. Zij organiseren evenementen, filmavonden, debatten en acties. Zo doe je kennis op over mensenrechten en leer je hoe je een succesvolle actie organiseert. Goed voor je cv en leuk om samen te doen!

> enkele uren per maand

Meld je aan! 

Doe de Human Rights Talk!

De overheid mag het recht op privacy van burgers inperken. Right?! Migranten zijn een bedreiging voor de Nederlandse cultuur. Right?! We discrimineren allemaal. Right?! Aan de hand van een prikkelende vraag onderzoek je tijdens de Human Rights Talk met een paar vrienden of collega’s verschillende meningen over mensenrechten in Nederland. Amnesty zorgt voor alle informatie en een gespreksleider, jij voor een locatie en de deelnemers.

< 3 uur

Meld je aan!
Kies bij Amnesty uit 20 bijzonder films over mensenrechten. Gratis!
© Runner 1616 (Wikimedia Commons)

Zin in een filmpje?

Doe eens iets anders en organiseer een filmavondje bij je thuis of bij je studentenvereniging. Je kunt kiezen uit zo’n twintig bijzondere films en documentaires over mensenrechten. Gratis! En je krijgt er ook achtergrondinformatie bij geleverd.

> 2 uur

Meer informatie
© Amnesty International

Doe de pubquiz

Wie zei ‘ik ben liever dictator dan homo’? Het is een van de vragen van Amnesty’s pittige pubquiz. Organiseer ‘m zelf en daag je vrienden, collega’s, medestudenten of buren uit. Het gratis pakket met de pubquiz, poster, scoreformulieren, banners en een handleiding is eenvoudig te downloaden. Een garantie voor een gezellige avond.

> 1 uur

Meer informatie
© © Amnesty International (foto: Marieke Wijntjes)

Kom naar de online introductiecursus

Tijdens deze interactieve online training leer je over de missie en werkwijze van Amnesty en over mensenrechten in het algemeen. Daarnaast gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je in actie kunt komen. Laat je inspireren!

De training is voor zowel nieuwe geïnteresseerden als mensen die al langer betrokken zijn bij Amnesty.

Meld je aan voor de cursus

VACATURES VOOR VRIJWILLIGERS

VRIJWILLIGERSWERK BIJ JOU IN DE BUURT