Demonstratie bij de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag

Word vrijwilliger!

Kijk wat jij kunt doen...

KOM 1 MINUUT IN ACTIE…

…of tien minuten, een uur of een dag. Zo simpel is actievoeren voor Amnesty. Je kiest zelf wanneer en hoe vaak. Alleen of samen met anderen. Lees hier wat jij kunt doen. Wil je actief worden voor Amnesty, dan kun je je aanmelden voor de online introductiecursus. Daar ontdek je welke vrijwilligersfunctie het beste bij jou past. En leer welke doelen Amnesty nastreeft. Blijf op de hoogte van alle activiteiten via on ze e-mailnieuwsbrief Actienieuws.

SMS-actie
© Amnesty International

Actievoeren in 1 minuut?

Jazeker, dat kan en is enorm waardevol! Want in 1 minuut kun je online met één druk op de knop een petitie of een brief ondertekenen. Met jouw handtekening én die van duizenden anderen zetten we machthebbers onder druk. Zo draag je eraan bij dat er een einde komt aan discriminatie, marteling of het gevangenzetten van onschuldige mensen. Doe nu mee aan een van onze acties of meld je aan en ontvang acties per e-mail of sms.

< 1 minuut

Meld je aan! 
Demonstratie op Zwarte Cross 2015
© Jorn van Eck

Festivalbeest?

Amnesty voert jaarlijks actie op verschillende festivals in het land. We zijn regelmatig op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die op deze festivals kunnen helpen. Op dit moment is er veel onzekerheid over wanneer deze weer zullen plaatsvinden. Wij hopen snel weer handtekeningen te kunnen verzamelen onder de actieoproep op de verschillende festivals. Wanneer dit weer mogelijk is, plaatsen wij de vacature voor festivalvrijwilliger op deze website. Ben jij wel alvast benieuwd naar hoe het werk als festivalvrijwilliger eruit ziet? Lees dan dit interview met een enthousiaste vrijwilliger.

Collecteren in Amsterdam
© Amnesty International (foto: Karen Veldkamp)

Landelijke collecte

Elk jaar doen duizenden vrijwilligers mee aan de collecte. Die collecte is erg belangrijk voor ons. Voor onze onderzoeken en acties nemen we geen geld aan van de overheid of van politieke en religieuze groeperingen. Zo bewaken we onze onafhankelijkheid. Als collectant zamel je een keer per jaar geld in. Wil je meer doen? Dat kan als coördinator van een collecte in jouw woonplaats.

> 1 uur of meer (collectant) of enkele uren per maand (coördinator, van januari tot eind maart)

Meld je aan! 
Een Amnesty-vrijwilliger aan het werk

Flexvrijwilliger voor losse klussen

Regelmatig organiseren we activiteiten waar je een handje bij kunt helpen. Dat kan bijvoorbeeld bij het opbouwen van een evenement, bij administratieve klussen of als gastvrouw of -heer bij een van onze acties. Je bepaalt zelf aan welke activiteit je meedoet. Vind je het leuk om af en toe bij te springen? Geef je dan op als flexvrijwilliger en wij sturen een e-mail als we hulp nodig hebben op het Amnesty-kantoor in Amsterdam.

= zo lang en zo vaak als jij wilt

Meld je aan! 
Een gastdocent van Amnesty geeft les over mensenrechten op een school in Amsterdam
© Amnesty

Gastdocent

Werk je graag met kinderen en jongeren? Word dan gastdocent. Je krijgt eerst een training over mensenrechteneducatie over de praktijk van het lesgeven over mensenrechten. Ons Educatieteam heeft een uitgebreid pakket les- en actiematerialen voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarmee je aan de slag kunt. Enthousiast? Geef je op voor de eerstvolgende training. Als gastdocent werf je zelf de scholen waar je een les verzorgt.

= 10 lessen per jaar

Meld je aan! 
Muzikale kick-off van de collecteweek door regionale groep van Amnesty in Nijmegen
© Amnesty International (foto: Jorn van Eck)

Sluit je aan bij een Amnesty-groep

Wil je samen met andere vrijwilligers actievoeren en activiteiten organiseren? Sluit je dan aan bij een Amnesty-groep bij jou in de buurt. De activiteiten verschillen per groep. Veel groepen schrijven samen brieven aan machthebbers waarin ze misstanden aan de orde stellen. Andere pakken het groter aan met sponsorlopen, filmavonden of de verkoop van Amnesty-producten.

> 1 tot enkele uren per maand

Meld je aan! 
Bevrijdingsfestival Utrecht 2018
© Amnesty International (foto: Marieke Wijntjes)

Doe meer naast je studie

Wil je naast je studie iets zinvols doen voor de mensenrechten? Dat kan in een van de elf studentengroepen. Zij organiseren evenementen, filmavonden, debatten en acties. Zo doe je kennis op over mensenrechten en leer je hoe je een succesvolle actie organiseert. Goed voor je cv en leuk om samen te doen!

> enkele uren per maand

Meld je aan! 

Doe de mensenrechtendialoog

De overheid mag het recht op privacy van burgers inperken. Right?! Migranten zijn een bedreiging voor de Nederlandse cultuur. Right?! We discrimineren allemaal. Right?! Aan de hand van een prikkelende vraag onderzoek je tijdens de mensenrechtendialoog met een paar vrienden of collega’s verschillende meningen over mensenrechten in Nederland. Amnesty zorgt voor alle informatie en een gespreksleider, jij voor een locatie en de deelnemers.

< 3 uur

Meld je aan!
Kies bij Amnesty uit 20 bijzonder films over mensenrechten. Gratis!
© Runner 1616 (Wikimedia Commons)

Zin in een filmpje?

Doe eens iets anders en organiseer een filmavondje bij je thuis of bij je studentenvereniging. Je kunt kiezen uit zo’n twintig bijzondere films en documentaires over mensenrechten. Gratis! En je krijgt er ook achtergrondinformatie bij geleverd.

> 2 uur

Meer informatie
© Amnesty International

Doe de pubquiz

Wie zei ‘ik ben liever dictator dan homo’? Het is een van de vragen van Amnesty’s pittige pubquiz. Organiseer ‘m zelf en daag je vrienden, collega’s, medestudenten of buren uit. Het gratis pakket met de pubquiz, poster, scoreformulieren, banners en een handleiding is eenvoudig te downloaden. Een garantie voor een gezellige avond.

> 1 uur

Meer informatie
© Amnesty International (Foto: Karen Veldkamp)

Start je eigen inzamelingsactie

Het hele jaar door kun je geld inzamelen voor Amnesty. Zet je verjaardag in het teken van Amnesty of vraag een gift in plaats van een trouwcadeau. Zo kunnen we samen de wereld een stukje mooier maken. Het maakt niet uit wat je doet en hoe, alle beetjes helpen en elke actie is fantastisch, want zo maken wij samen een verschil. Help je mee?

= zo lang en zo vaak als jij wilt

Meld je aan!
© Jorn van Eck

Organiseer een schrijfactie!

Het opzetten van een schrijfactie is eenvoudig en kan het hele jaar door. Je schrijft naar autoriteiten en vraagt om gerechtigheid voor mensen die onrecht is aangedaan. Je krijgt volop hulp van ons. Dit zijn de actuele schrijfacties. Rond 10 december voeren we wereldwijd actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens Write for Rights grijpen honderdduizenden mensen hun pen. Organiseer je eigen schrijfactie, thuis, op je werk of in de bibliotheek!

> 1 minuut tot enkele uren per maand

Meer informatie
Een actieteam van de Yulia-campagne voert in oktober 2020 actie bij de Russische ambassade in Den HAag voor vrijspraak van de Russische lhbti-activiste Yulia Tsvetkova.
© Amnesty International

Sluit je aan bij een campagneteam

Wil je langere tijd inzetten voor één onderwerp of persoon? Dat kan als organizer of activistenleider in jouw stad. Tijdens een campagne voeren verschillende teams één of twee jaar lang actie voor hetzelfde onderwerp of dezelfde persoon. Als activistenleider bedenk en voer je samen met jouw team verschillende acties. Als organizer zorg je dat de activistenleiders in jouw stad de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Amnesty ondersteunt je met trainingen en coaching.

= 4 tot 8 uur per week

Kijk hieronder of we momenteel activistenleiders of organizers zoeken.

VACATURES VOOR VRIJWILLIGERS

 • Vrijwilligers

  Join ons jongerenpanel!

  Samen met een team van gelijkgestemden, word je gecoached en getraind om onderzoek te doen en workshops te organiseren.

 • Vrijwilligers

  Medewerker Educatie (vrijwillig)

  Amnesty International werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt…

 • Vrijwilligers

  Gespreksleider Human Rights Talk van Amnesty International

  Gespreksleider Human Rights Talk van Amnesty International

 • Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
  Vrijwilligers

  Activistenleiders gezocht voor de Right to Protest campagne!

  Demonstreren is een mensenrecht. Maar het recht om te demonstreren staat wereldwijd onder druk. Ook in Nederland. Demonstranten krijgen…

 • Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.
  Vrijwilligers

  Activisten gezocht voor de Right to Protest campagne!

  Demonstreren is een mensenrecht. Maar het recht om te demonstreren staat wereldwijd onder druk. Ook in Nederland. Demonstranten krijgen…

 • #LetsTalkAboutYES
  Vrijwilligers

  Activisten gezocht voor de LetsTalkAboutYes campagne in de verschillende steden

  Op dit moment zijn we voor onze #Let’sTalkAboutYES-campagne op zoek naar activisten Het gaat om een vrijwillige functie voor…

 • Vrijwilligers

  Activistenleiders gezocht voor de LetsTalkAboutYes campagne in verschillende steden

  Op dit moment zijn we voor de LetsTalkAboutYES campagne op zoek naar activistenleiders in de volgende steden: Nijmegen, Helmond,…

VRIJWILLIGERSWERK BIJ JOU IN DE BUURT

 • Vrijwilligerswerk in de regio

  Noordoostpolder – Overijssel – Gelderland

 • Vrijwilligerswerk in de regio

  Brabant – Limburg

 • Vrijwilligerswerk in de regio

  Drenthe – Friesland – Groningen

 • Vrijwilligerswerk in de regio

  Flevopolder – Noord-Holland – Utrecht

 • Vrijwilligerswerk in de regio

  Zuid-Holland – Zeeland

  Vacatures in de regio Zuid-Holland/Zeeland.