Demonstratie bij de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag

Word vrijwilliger!

Kijk wat jij kunt doen...

KOM 1 MINUUT IN ACTIE…

… of tien minuten, een uur of een dag. ’s Nachts, tussen de middag of in het weekeinde. Een keer per jaar, elke maand of af en toe. Zo simpel is actievoeren voor Amnesty. Je kiest zelf hoeveel tijd het je kost, wanneer je het doet en hoe vaak. Lees hier wat jij kunt doen.

SMS-actie
© Amnesty International

Actievoeren in 1 minuut?

Jazeker en dat is enorm waardevol! Want in 1 minuut kun je online met één druk op de knop een petitie of een brief ondertekenen. Met jouw handtekening én die van duizenden anderen zetten we machthebbers onder druk. Zo draag je eraan bij dat er een einde komt aan discriminatie, marteling of het gevangenzetten van onschuldige mensen. Doe nu mee aan een van onze acties of meld je aan en ontvang acties per e-mail of SMS

< 1 minuut

Meld je aan! 
Demonstratie op Zwarte Cross 2015
© Jorn van Eck

Festivalbeest?

Amnesty voert jaarlijks actie op verschillende festivals in het land. We zijn regelmatig op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die op deze festivals kunnen helpen. Op een festival kun je handtekeningen verzamelen onder de actieoproep, uitleg geven over de actie en meer. Ben jij een festivalbeest? Meld je dan aan als festivalmedewerker.

Meer weten over het werk als festivalmedewerker? Lees dan dit interview met een enthousiaste vrijwilliger.

> 1 dag of meer

Meld je aan! 
Collecteren in Amsterdam
© Amnesty International (foto: Karen Veldkamp)

Collecte

Elk jaar doen duizenden vrijwillige collectanten mee aan de landelijke collecte. Die collecte is erg belangrijk voor ons. Voor onze onderzoeken en acties nemen we geen geld aan van de overheid of van politieke en religieuze groeperingen. Zo bewaken we onze geloofwaardigheid. Als collectant ga je een keer per jaar langs de deuren om geld in te zamelen. Wil je meer doen dan collecteren? Dat kan als coördinator van een collecte in jouw woonplaats.

> 1 uur of meer (collectant) of enkele uren per maand (coördinator, van januari tot eind maart)

Meld je aan! 
Een Amnesty-vrijwilliger aan het werk

Af en toe

Regelmatig organiseren we activiteiten waar je een handje bij kunt helpen. Dat kan bijvoorbeeld bij het opbouwen van een evenement, bij administratieve klussen of als gastvrouw of -heer bij een van onze acties. Je bepaalt zelf aan welke activiteit je meedoet. Vind je het leuk om af en toe bij te springen? Geef je op als flexvrijwilliger en wij sturen een e-mail als we hulp nodig hebben op het Amnesty-kantoor in Amsterdam.

= zo lang en zo vaak als jij wilt

Meld je aan! 
Een gastdocent van Amnesty geeft les over mensenrechten op een school in Amsterdam
© Amnesty

Gastdocent

Houd je van aanpakken en werk je graag met kinderen en jongeren? Word dan gastdocent voor Amnesty. Gastdocenten krijgen eerst een training over mensenrechteneducatie. Daarin ligt het accent op de praktijk van het lesgeven over mensenrechten. Ons Educatieteam heeft een uitgebreid pakket les- en actiematerialen voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarmee de gastdocent aan de slag kan. Enthousiast? Geef je op voor de eerstvolgende training. Als gastdocent geef je minimaal tien lessen per jaar op scholen die je zelf werft.

= 10 lessen per jaar

Meld je aan! 
Muzikale kick-off van de collecteweek door regionale groep van Amnesty in Nijmegen
© Amnesty International (foto: Jorn van Eck)

Sluit je aan bij een Amnesty-groep

Wil je samen met andere vrijwilligers actievoeren en activiteiten organiseren? Sluit je dan aan bij een Amnesty-groep bij jou in de buurt. De activiteiten verschillen per groep. Sommige houden het klein en schrijven samen brieven aan machthebbers waarin ze misstanden aan de orde stellen. Andere pakken het groter aan met sponsorlopen, filmavonden of de verkoop van Amnesty-producten.

> 1 tot enkele uren per maand

Meld je aan! 
Bevrijdingsfestival Utrecht 2018
© Amnesty International (foto: Marieke Wijntjes)

Doe meer naast je studie

Wil je naast je studie iets zinvols doen voor de mensenrechten? Dat kan in een van de elf studentengroepen. Zij organiseren evenementen, filmavonden, debatten en acties. Zo doe je kennis op over mensenrechten en leer je hoe je een succesvolle actie organiseert. Goed voor je cv!

> enkele uren per maand

Meld je aan! 

Ga de mensenrechtendialoog aan

De overheid mag het recht op privacy van burgers inperken. Right?! Migranten zijn een bedreiging voor de Nederlandse cultuur. Right?! We discrimineren allemaal. Right?! Aan de hand van een prikkelende vraag onderzoek je tijdens de mensenrechtendialoog met vrienden of collega’s verschillende meningen over mensenrechten in Nederland. Dat kan al met een groepje van vijf mensen. Amnesty zorgt voor alle informatie en een gespreksleider, jij voor een locatie en de deelnemers.

< 3 uur

Meld je aan! 
Kies bij Amnesty uit 20 bijzonder films over mensenrechten. Gratis!
© Runner 1616 (Wikimedia Commons)

Zin in een filmpje?

Doe eens iets anders en organiseer een filmavondje bij je thuis of bij je studentenvereniging. Je kunt kiezen uit zo’n twintig bijzondere films en documentaires over mensenrechten. Gratis! En je krijgt er ook achtergrondinformatie bij geleverd.

> 2 uur

Meer informatie
© Amnesty International

‘Ik ben liever dictator dan homo’

Tsja, wie zei dat ook alweer? Het is een van de vragen van Amnesty’s pittige pubquiz. Organiseer ‘m zelf en daag je vrienden, collega’s, medestudenten of buren uit. Het gratis pakket met de pubquiz, poster, scoreformulieren, banners en een handleiding is eenvoudig te downloaden. Een garantie voor een gezellige avond.

> 1 uur

Meer informatie
© Amnesty International (Foto: Karen Veldkamp)

Start je eigen inzamelingsactie

Het hele jaar door kun je voor Amnesty in actie komen. Schrijf een brief, zet je verjaardag in het teken van Amnesty of vraag een gift in plaats van een trouwcadeaus, zodat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken. Het maakt niet uit wat je doet en hoe, alle beetjes helpen en elke actie is fantastisch, want zo maken wij samen een verschil. Help je mee?

= zo lang en zo vaak als jij wilt

Meld je aan!
© Jorn van Eck

Organiseer een Write for Rights-schrijfactie!

Elk jaar rond 10 december voeren we bij Amnesty massaal actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens Write for Rights grijpen honderdduizenden mensen wereldwijd hun mobieltje of pen. Ze schrijven naar presidenten, ministers en koningen. Ze vragen om gerechtigheid voor mensen die onrecht is aangedaan.  Doe mee met Write for Rights en organiseer je eigen schrijfactie; thuis, op je werk, in je stamkroeg of in de bibliotheek! Het opzetten van een schrijfactie is eenvoudig. En je krijgt volop hulp van ons.

> 1 minuut tot enkele uren per maand van oktober tot december

Meer informatie
Een actieteam van de Yulia-campagne voert in oktober 2020 actie bij de Russische ambassade in Den HAag voor vrijspraak van de Russische lhbti-activiste Yulia Tsvetkova.
© Amnesty International

Word een spil van een campagne

Je langere tijd inzetten voor één onderwerp of persoon? Dat kan als organizer of activistenleider in jouw stad. Tijdens een campagne voeren verschillende teams één of twee jaar lang actie voor hetzelfde onderwerp. Als activistenleider bedenk en voer je samen met jouw team verschillende acties. Als organizer zorg je dat de activistenleiders in jouw stad de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Amnesty ondersteunt je met trainingen en coaching.

= 4 tot 8 uur per week

Kijk hieronder of we momenteel activistenleiders of organizers zoeken.

VACATURES VOOR VRIJWILLIGERS

 • Amnesty zoekt organizers in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle en Brabant

  Vrijwilligers

  Amnesty International werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers…

  Lees meer
 • Amnesty zoekt activistenleiders in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle en Brabant

  Vrijwilligers

  Amnesty International werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers…

  Lees meer

VRIJWILLIGERSWERK BIJ JOU IN DE BUURT

 • Noordoostpolder – Overijssel – Gelderland

  Vrijwilligerswerk in de regio

  Lees meer
 • Brabant – Limburg

  Vrijwilligerswerk in de regio

  Lees meer
 • Drenthe – Friesland – Groningen

  Vrijwilligerswerk in de regio

  Lees meer
 • Flevopolder – Noord-Holland – Utrecht

  Vrijwilligerswerk in de regio

  Lees meer
 • Zuid-Holland – Zeeland

  Vrijwilligerswerk in de regio

  Vacatures in de regio Zuid-Holland/Zeeland.

  Lees meer