China-informatieplatform

China speelt een steeds grotere rol op het wereldtoneel, maar heeft een bedenkelijke reputatie op het gebied van de mensenrechten. Op het China-informatieplatform van Amnesty International vind je uitgebreide informatie over dit enorme en complexe land. We kijken daarbij vooral door een ‘mensenrechtenbril’, en geven je zowel praktische als achtergrondinformatie die je kan helpen bij je eigen kennismaking en interacties met het land, zijn inwoners en zijn overheid. De informatie is verdeeld over 22 hoofdstukken, elk met een eigen thema.

De poort van de Verboden Stad in Beijing
© Wu Yi on Unsplash
  • De vlag van de Volksrepubliek China

    Spoedcursus China

    China ‘samenvatten’ in een paar woorden is vrijwel niet te doen. Maar met deze ‘spoedcursus’ in tien onderwerpen proberen we toch een korte indruk te geven. 

  • Een activist van Amnesty demonstreert tijdens het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan het Gemeentemuseum in Den Haag tegen de massale opsluiting van Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.

    Mensenrechten in China

    De Chinese overheid heeft heel andere opvattingen over mensenrechten dan de meeste westerse landen en krijgt hier internationaal steeds meer over te zeggen.

  • Rechtbank in Chengdu

    Het Chinese rechtssysteem

    Officieel is de rechterlijke macht in China onafhankelijk, maar dit blijkt niet uit de praktijk. De Chinese overheid behoudt ten alle tijden de macht.

  • Het Nationaal Volkscongres, China's parlement, bijeen in vergadering in Beijing

    Politiek, economie en corruptie in China

    Een mensenrechtelijke analyse van China's politiek, economie en de corruptie in het land.

  • Krantenkiosk in Beijing

    Media, internet, persvrijheid en censuur in China

    Persvrijheid bestaat in China vrijwel niet en de "Great Firewall", het systeem voor internetcensuur, is het grootste ter wereld. 

  • Chinese censuur: verboden woorden

    De lijst van woorden die Chinese burgers niet mogen gebruiken verandert continu naar aanleiding van specifieke gebeurtenissen. Censuur is alomaanwezig.

  • Agressieve pro-China-supporters belagen een Amnesty-activist die tijdens het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland demonstreert tegen de massale opsluiting van Oeigoeren in 'heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.

    Vrijheid van meningsuiting en religie in China

    De vrijheid van meningsuiting komt in China steeds meer onder druk te staan en de staat treedt ook steeds harder op tegen elke vorm van religie.

  • Surveillance in China

    Chinese burgers krijgen op grond van hun gedrag een score voor het sociaalkredietsysteem, dat bedoeld is om door de overheid gewenst gedrag te stimuleren.

  • Vrouw aan het werk op het Chinese platteland

    Arbeid, vakbonden en gezondheidszorg in China

    Grote hervormingen in de arbeid en gezondheidszorg bracht de gemiddelde Chinees voornamelijk onzekerheid. Ook nu hebben mensen nog onvoldoende rechten.

  • Covid-19-crisis in China

    China en covid-19

    China lijkt zich bij de aanpak van covid-19 meer zorgen te maken over zijn imago dan over de mensenrechten. Critici van het beleid verdwijnen van de radar.

  • De activisten Wei Xiaobing, He Lin, Liu Guangxiao, Li Shujia, Wang Meiju en Qin Mingxin werden gearresteerd nadat ze een herdenkingsbijeenkomst hadden gehouden voor de overleden Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Liu Xiaobo.

    Activisme, civil society en ngo’s in China

    Activisme is springlevend in China, maar niet op een manier die ons bekend is. Vooral tegen de Chinese partijstaat valt weinig in te brengen.

  • De man die in zijn eentje een colonne tanks tegenhoudt op het Tiananmenplein werd bekend als 'Tankman'

    4 juni 1989

    Op 4 juni 1989 vielen op het Tiananmenplein in Beijing minstens enkele honderden doden door het brute optreden van het Chinese leger tegen demonstranten.

  • Ilham Tohti in 2012

    Mensenrechtenverdedigers onder vuur

    In China worden organisaties en individuen die zich bezighouden met “politiek gevoelige” onderwerpen systematisch vervolgd en uitgeschakeld.

  • Pro-democratie-demonstratie in Hongkong, 2014

    Tibet, Binnen-Mongolië, Hongkong, Macau en Taiwan

    China oefent vergaande druk uit op gebieden die eigenlijk min of meer autonoom zijn. Hoe gaat dat in z'n werk? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

  • Xinjiang en de Oeigoeren

    Misschien heb je het al gehoord: in China worden systematisch Oeigoeren opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de regio Xinjiang.

  • China op de globe

    China’s mondiale ambities

    De tijd van China’s ingetogen buitenlandbeleid is voorbij. China laat zich tegenwoordig veel meer gelden in de internationale politiek.

  • Skicomplex Secret Garden in Zhangjiakou in de Chinese provincie Hebei is een van de locaties van de Olympische Winterspelen 2022.

    China en de Olympische Spelen

    Met de organisatie van de prestigieuze Olympische Spelen wil China de slechte mensenrechtensituatie in het land verdoezelen.

  • De Chinese president Xi Jinping bij zijn bezoek in 2016 aan de VN in Genève. Rechts secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres (met de roze stropdas).

    Verenigde Naties, Europese Unie en China

    VN-lid China onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, maar het komt veel van zijn verplichtingen op mensenrechtengebied niet na.

  • De universiteit van Dali in de provincie Yunnan

    China bestuderen

    Heb je in je studie met China te maken, ga je er naartoe of ben je gewoon benieuwd hoe het Chinese onderwijs in elkaar steekt? Dit is goed om te weten.

  • Woordenlijst mensenrechten in China

    Een overzicht van de belangrijkste termen met betrekking tot de mensenrechten in China, zoals internetcensuur, doodstraf en sociaalkredietsysteem.

  • Het Amnesty-gebouw in Amsterdam tijdens de Schrijfmarathon 2017

    Wat doet Amnesty International op het vlak van China?

    Amnesty International is een mondiale beweging die streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in onder meer de UVRM.