China-informatieplatform

China speelt een steeds grotere rol op het wereldtoneel, maar heeft een bedenkelijke reputatie op het gebied van de mensenrechten. Op het China-informatieplatform van Amnesty International vind je uitgebreide informatie over dit enorme en complexe land. We kijken daarbij vooral door een ‘mensenrechtenbril’, en geven je zowel praktische als achtergrondinformatie die je kan helpen bij je eigen kennismaking en interacties met het land, zijn inwoners en zijn overheid. De informatie is verdeeld over 22 hoofdstukken, elk met een eigen thema.

De poort van de Verboden Stad in Beijing
© Wu Yi on Unsplash
 • Xinjiang en de Oeigoeren

  Misschien heb je het al gehoord: in China worden systematisch Oeigoeren opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de regio Xinjiang.

  Lees meer
 • Protesten in Binnen-Mongolië

  Onderwijshervormingen in Binnen-Mongolië leidden tot felle protesten in de regio. Vreedzame demostranten werden zonder goede reden opgepakt.

  Lees meer
 • Covid-19-crisis in China

  China en covid-19

  China lijkt zich bij de aanpak van covid-19 meer zorgen te maken over zijn imago dan over de mensenrechten. Critici van het beleid verdwijnen van de radar.

  Lees meer
 • De universiteit van Dali in de provincie Yunnan

  China voor studenten

  Heb je in je studie met China te maken, ga je er naartoe of ben je gewoon benieuwd hoe het Chinese onderwijs in elkaar steekt? Dit is goed om te weten.

  Lees meer
 • De vlag van de Volksrepubliek China

  Spoedcursus China

  China ‘samenvatten’ in een paar woorden is vrijwel niet te doen. Maar met deze ‘spoedcursus’ in tien onderwerpen proberen we toch een korte indruk te geven. 

  Lees meer
 • Een activist van Amnesty demonstreert tijdens het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan het Gemeentemuseum in Den Haag tegen de massale opsluiting van Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.

  Mensenrechten in China

  De Chinese overheid heeft heel andere opvattingen over mensenrechten dan de meeste westerse landen en krijgt hier internationaal steeds meer over te zeggen.

  Lees meer
 • Het Nationaal Volkscongres, China's parlement, bijeen in vergadering in Beijing

  Politiek, economie en corruptie in China

  Een mensenrechtelijke analyse van China's politiek, economie en de corruptie in het land.

  Lees meer
 • Rechtbank in Chengdu

  Het Chinese rechtssysteem

  Officieel zijn de rechterlijke machten in China onafhankelijk, maar dit blijkt niet uit de praktijk. De Chinese overheid behoudt ten alle tijden de macht.

  Lees meer
 • Agressieve pro-China-supporters belagen een Amnesty-activist die tijdens het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland demonstreert tegen de massale opsluiting van Oeigoeren in 'heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.

  Vrijheid van meningsuiting en religie in China

  De vrijheid van meningsuiting komt in China steeds meer onder druk te staan en de staat treedt ook steeds harder op tegen elke vorm van religie.

  Lees meer
 • Krantenkiosk in Beijing

  Media, internet, persvrijheid en censuur in China

  Persvrijheid bestaat in China vrijwel niet en de "Great Firewall", het systeem voor internetcensuur, is het grootste ter wereld. 

  Lees meer
 • Chinese censuur: verboden woorden

  De lijst van woorden die Chinese burgers niet mogen gebruiken verandert continu naar aanleiding van specifieke gebeurtenissen. Censuur is alomaanwezig.

  Lees meer
 • Surveillance en het sociaalkredietsysteem in China

  Chinese burgers krijgen op grond van hun gedrag een score voor het sociaalkredietsysteem, dat bedoeld is om door de overheid gewenst gedrag te stimuleren.

  Lees meer
 • Vrouw aan het werk op het Chinese platteland

  Arbeid, vakbonden en gezondheidszorg in China

  Grote hervormingen in de arbeid en gezondheidszorg bracht de gemiddelde Chinees voornamelijk onzekerheid. Ook nu hebben mensen nog onvoldoende rechten.

  Lees meer
 • De activisten Wei Xiaobing, He Lin, Liu Guangxiao, Li Shujia, Wang Meiju en Qin Mingxin werden gearresteerd nadat ze een herdenkingsbijeenkomst hadden gehouden voor de overleden Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Liu Xiaobo.

  Activisme, civil society en ngo’s in China

  Activisme is springlevend in China, maar niet op een manier die ons bekend is. Vooral tegen de Chinese partijstaat valt weinig in te brengen.

  Lees meer
 • De man die in zijn eentje een colonne tanks tegenhoudt op het Tiananmenplein werd bekend als 'Tankman'

  4 juni 1989

  Op 4 juni 1989 vielen op het Tiananmenplein in Beijing minstens enkele honderden doden door het brute optreden van het Chinese leger tegen demonstranten.

  Lees meer
 • Ilham Tohti in 2012

  Mensenrechtenverdedigers onder vuur

  In China worden organisaties en individuen die zich bezighouden met “politiek gevoelige” onderwerpen systematisch vervolgd en uitgeschakeld.

  Lees meer
 • Pro-democratie-demonstratie in Hongkong, 2014

  Tibet, Hongkong en Taiwan

  China oefent vergaande druk uit op gebieden die eigenlijk min of meer autonoom zijn. Hoe gaat dat in z'n werk? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

  Lees meer
 • China op de globe

  China’s mondiale ambities

  De tijd van China’s ingetogen buitenlandbeleid is voorbij. China laat zich tegenwoordig veel meer gelden in de internationale politiek.

  Lees meer
 • De Chinese president Xi Jinping bij zijn bezoek in 2016 aan de VN in Genève. Rechts secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres (met de roze stropdas).

  Verenigde Naties, Europese Unie en China

  VN-lid China onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, maar het komt veel van zijn verplichtingen op mensenrechtengebied niet na.

  Lees meer
 • Het Amnesty-gebouw in Amsterdam tijdens de Schrijfmarathon 2017

  Wat doet Amnesty?

  Amnesty International is een mondiale beweging die streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in onder meer de UVRM.

  Lees meer
 • Traditionele huizen in Fenghuang in de provincie Hunan

  Jouw ervaringen in China

  Wat zijn jouw eigen ervaringen in China? Wat zie je wel en niet van de naleving van de mensenrechten? Laat het ons weten via info@amnesty.nl!

  Lees meer
 • Woordenlijst mensenrechten in China

  Een overzicht van de belangrijkste termen met betrekking tot de mensenrechten in China, zoals internetcensuur, doodstraf en sociaalkredietsysteem.

  Lees meer