© Amnesty International

Wat we doen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Daarbij richten we ons op onderstaande grote problemen.

Onze prioriteiten

Om zo effectief mogelijk te werk te gaan, richt Amnesty Nederland zich op landen en onderwerpen waarover we veel kennis hebben. Alle informatie daarover vind je in onze dossiers.

Een overzicht van waar we ons komende jaren op richten vind je in onze meerjarenstrategie.

  • Een afbeelding van ontwortelde bomen na de doortocht van cycloon Ana, een storm van categorie twee, in het dorp Sawani, ten noorden van Fiji's hoofdstad Suva. De bomen zijn omvergeblazen door de sterke winden die werden veroorzaakt door de cycloon op 31 januari 2021.
    Prioriteit

    Klimaat en mensenrechten

    Klimaatverandering heeft alles te maken met mensenrechten omdat het effect heeft op het milieu én ons welzijn.

  • Right to Protest
    Prioriteit

    Demonstratierecht in Nederland

    Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

  • Amnesty-researcher doet onderzoek in Raqqa nadat het in 2017 maandenlang bestookt is om IS te verdrijven.
    Prioriteit

    Crisisonderzoek

    Crisisonderzoek: onze Crisis Response Team kan snel mensenrechtenschendingen onderzoeken en burgers in gewapende conflicten beschermen.

  • Gender en mensenrechten
    Prioriteit

    Gender en mensenrechten

    In Nederland focust Amnesty zich met haar genderprogramma op de aanpassing van de verkrachtingswetgeving in het strafrecht.

  • Bijeenkomst voor vrijwilligers van een mensenrechtenprogramma in Sierra Leone
    Prioriteit

    Human rights capacity-building programme

    HURICAP traint en ondersteunt organisaties en activisten in Afrika en het Midden-Oosten, zodat zij effectiever voor mensenrechten kunnen opkomen.

  • Bulgaarse oproerpolitie bij een prikkeldraadhek aan de Bulgaars-Turkse grens (2014). De Bulgaren bouwden het hek in een reactie op het stijgende aantal asielzoekers en vluchtelingen, die voornamelijk uit Syrië afkomstig waren.
    Prioriteit

    Mensenrechten in Europa

    Europa worstelt met problemen op het gebied van de mensenrechten. Onder meer wat betreft de rechtsstaat en de onafhankelijke rechtspraak.

  • Prioriteit

    Mensenrechten in Nederland

    Mensenrechtenschendingen gebeuren niet alleen in landen met armoede of gewapende conflicten. Ook in Nederland staan mensenrechten onder druk.

  • Sarah Mardini (24) en Seán Binder (25) kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden.
    Prioriteit

    Mensenrechtenverdedigers

    Mensenrechtenverdedigers krijgen in steeds meer landen te maken met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf.

  • De Russische oproerpolitie arresteert een man die protesteert tegen de veroordeling van oppositieleider Alexei Navalny tot vijf jaar gevangenisstraf
    Prioriteit

    Police and Human Rights Programme

    De politie en andere wetshandhavers moeten de mensenrechten respecteren en beschermen en daarin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

  • Women's March 2022 Amsterdam
    Prioriteit

    Seksueel geweld in Nederland

    Verkrachting wordt in Nederland vaak niet bestraft. Omdat de wet ouderwets is. Amnesty vindt dat die snel moet worden aangepast.

  • Prioriteit

    Technologie en mensenrechten

    Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Wat moet er gebeuren om mensenrechten te beschermen in het digitale tijdperk?

  • Oekraïners vluchten voor het Russische oorlogsgeweld naar Hongarije
    Prioriteit

    Vluchtelingen en asielzoekers

    Wereldwijd zijn er 84 miljoen mensen op de vlucht. Vluchtelingen en asielzoekers zijn kwetsbaar. Daarom hebben zij bescherming nodig.

Uitgelichte thema’s

  • Russische militairen aan de oostgrens met Oekraïne, 22 februari 2022
    Uitgelicht thema

    Oorlog in Oekraïne

    Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne zonder geldige reden binnen. Dat is een oorlogsmisdrijf. Welke mensenrechtenschendingen vinden er plaats?

  • Amnesty in actie voor arbeidsmigranten die in Qatar bij de biou voor WK-faciliteiten worden uitgebuit
    Uitgelicht thema

    Sport en mensenrechten

    Landen proberen sport te gebruiken om zichzelf een beter imago te geven en om tegelijk de aandacht af te leiden van mensenrechtenschendingen.

  • Uitgelicht thema

    Jongerenproject

    Amnesty’s campagne #LetsTalkAboutYES Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is…

Thema’s

  • Thema

    Bedrijven en mensenrechten

    Bedrijven, en met name multinationals, hebben wereldwijd ongelooflijk veel macht en invloed. Dit heeft vergaande effecten op gemeenschappen.

  • Een man loopt in India over een stuk uitgedroogd land
    Thema

    Klimaat en mensenrechten

    Door opwarming van de aarde worden mensenrechten van vooral kwetsbare mensen geschonden. Ook daarom moet klimaatverandering tegengegaan worden.

  • In Thailand wordt de temperatuur gemeten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. © Yuttachai Kongprasert/SOPA Images via ZUMA Wire
    Thema

    Mensenrechten en corona

    Welke gevolgen heeft het coronavirus Covid-19 op de mensenrechten en wat vindt Amnesty International. Lees het in het coronadossier.

  • In Berlijn werd op 17 mei 2017 gedemonstreerd tegen homofobie.
    Thema

    Lhbti

    In 70 landen is een relatie met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar. In 45 landen zijn recent mensen opgepakt vanwege hun seksuele oriëntatie.

  • Benodigdheden voor een executie door middel van injecties, zoals uitgevoerd in de Verenigde Staten
    Thema

    Doodstraf

    Amnesty zet zich sinds 1977 in tegen de doodstraf. Het aantal landen dat de doodstraf de praktijk heeft afgeschaft, steeg van 16 naar 144.

  • Politieagenten voeren in maart 2011 op ruwe wijze een politiek activist af bij een demonstratie in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku
    Thema

    Vrijheid van meningsuiting

    Amnesty voert actie voor vrije internettoegang en persvrijheid. Ook zetten we ons in voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen.

  • Vluchtelingen lopen door een veld in de buurt van een provisorisch vluchtelingenkamp nabij de Grieks-Macedonische grens
    Thema

    Vluchtelingen en migranten

    Wereldwijd zijn er zo'n 65 miljoen mensen op de vlucht. Amnesty zet zich ervoor in dat vluchtelingen en migranten een goede behandeling krijgen.

  • Een gastdocent van Amnesty geeft les over mensenrechten op een school in Amsterdam
    Thema

    Mensenrechteneducatie

    Amnesty geeft gastlessen op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Daarnaast geven we trainingen aan activisten in het buitenland.

  • De voormalige bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger Ratko Mladić wordt verhoord door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in juni 2011. Hij was aangeklaagd voor genocide.
    Thema

    Internationale rechtsspraak

    Sommige landen willen oorlogsmisdadigers niet vervolgen. Daarom zet Amnesty zich al 20 jaar in voor een internationaal rechtssysteem.

  • Rookwolken boven Gaza-stad in Palestijns gebied na een Israëlische luchtaanval in juli 2014
    Thema

    Gewapend conflict en wapencontrole

    Oorlogen en gewapende conflicten leiden niet alleen tot doden en gewonden, maar het zijn ook broedplaatsen voor mensenrechtenschendingen.

  • De Russische oproerpolitie arresteert homorechtenactivist Daniil Grachev tijdens een Gay Pride-evenement in Sint-Petersburg in juni 2013
    Thema

    Discriminatie

    We hebben recht op een gelijke behandeling, ongeacht onze etniciteit, godsdienst, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of leeftijd.

  • Sandya Eknaligoda en haar twee zonen. Sandya is de vrouw van de in 2010 verdwenen Sri Lankaanse journalist Prageeth Eknaligoda, die kritiek uitte tegen de regering.
    Thema

    Detentie, marteling en ‘verdwijningen’

    Iedereen heeft dezelfde rechten. Daarom strijdt Amnesty International tegen marteling, slechte gevangenisomstandigheden en 'verdwijningen'.