Vluchtelingen lopen door een veld in de buurt van een provisorisch vluchtelingenkamp nabij de Grieks-Macedonische grens
© Dimitar Dilkoff / AFP / Getty Images

Wat we doen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Daarbij richten we ons op onderstaande grote problemen.

Onze prioriteiten

Om zo effectief mogelijk te werk te gaan, richt Amnesty Nederland zich op landen en onderwerpen waarover we veel kennis hebben. Alle informatie daarover vind je in onze dossiers.

Een overzicht van waar we ons komende jaren op richten vind je in onze meerjarenstrategie.

 • Skicomplex Secret Garden in Zhangjiakou in de Chinese provincie Hebei is een van de locaties van de Olympische Winterspelen 2022.

  China en de Olympische Spelen

  Prioriteiten

  Met de organisatie van de prestigieuze Olympische Spelen wil China de slechte mensenrechtensituatie in het land verdoezelen.

  Lees meer
 • Op Schiphol worden op 12 april 2016 vier verdachten gefouilleerd. Volgens de marechaussee was er sprake van een ‘verdachte situatie’.

  Contraterrorisme

  Prioriteiten

  Bij het bestrijden van terrorisme nemen overheden steeds vaker veiligheidsmaatregelen die inbreken op burgerrechten, zoals het recht op privacy.

  Lees meer
 • Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera in Raqqa in februari 2018

  Crisisonderzoek

  Prioriteiten

  Crisisonderzoek: onze Crisis Response Team kan snel mensenrechtenschendingen onderzoeken en burgers in gewapende conflicten beschermen.

  Lees meer
 • Bijeenkomst voor vrijwilligers van een mensenrechtenprogramma in Sierra Leone

  Human rights capacity-building programme

  Prioriteiten

  HURICAP traint en ondersteunt organisaties en activisten in Afrika en het Midden-Oosten, zodat zij effectiever voor mensenrechten kunnen opkomen.

  Lees meer
 • Bulgaarse oproerpolitie bij een prikkeldraadhek aan de Bulgaars-Turkse grens (2014). De Bulgaren bouwden het hek in een reactie op het stijgende aantal asielzoekers en vluchtelingen, die voornamelijk uit Syrië afkomstig waren.

  Mensenrechten in Europa

  Prioriteiten

  Europa had de mensenrechten altijd hoog in het vaandel staan. Maar in een reactie op terroristische aanslagen en de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten en Afrika, nemen steeds meer EU-lidstaten wetten aan die de mensenrechten ondermijnen en de rechtstaat uithollen.

  Lees meer
 • Tijdens het vrijdagmiddaggebed in de Essalam Moskee op 3 februari 2017 vormen Rotterdammers een menselijk schild om hun islamitische mede-Rotterdammers, om hen te laten ervaren dat je in vrijheid en veiligheid je geloof mag beleven. Ze gaan met imam Azzedine Karrat op de foto.

  Mensenrechten in Nederland

  Prioriteiten

  Mensenrechtenschendingen gebeuren niet alleen in landen met grote armoede of gewapende conflicten. Ook in Nederland staan mensenrechten onder druk.

  Lees meer
 • Politie pakt mensenrechtenverdediger Alexeyev op in Moskou, Ruslandd

  Mensenrechtenverdedigers

  Prioriteiten

  Mensenrechtenverdedigers worden bedreigd, gevangengezet, gemarteld of zelfs vermoord. Ze worden ten onrechte uitgemaakt voor terrorist of spion.

  Lees meer
 • Uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep ‘We are here’ verblijven in oktober 2015 in de kelder van het Wereldhuis in Amsterdam.

  Migranten zonder verblijfsrecht

  Prioriteiten

  Bepaalde groepen migranten hebben geen recht op opvang. Vaak leven ze onder erbarmelijke omstandigheden op straat of zitten vast in vreemdelingendetentie.

  Lees meer
 • De Russische oproerpolitie arresteert een man die protesteert tegen de veroordeling van oppositieleider Alexei Navalny tot vijf jaar gevangenisstraf

  Police and Human Rights Programme

  Prioriteiten

  De politie en andere wetshandhavers moeten de mensenrechten respecteren en beschermen en daarin hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

  Lees meer
 • Demonstratie van verkrachtingsslachtoffers in Denemarken

  Seksueel geweld in Nederland

  Prioriteiten

  Verkrachting wordt in Nederland vaak niet bestraft. Omdat de wet ouderwets is. Amnesty vindt dat die snel moet worden aangepast.

  Lees meer
 • De presidenten van China en Rusland op een bijeenkomst van BRICS-landen in 2015

  Strategische Verkenningen

  Prioriteiten

  De afdeling Strategische Verkenningen van Amnesty Nederland brengt internationale politieke en juridische ontwikkelingen in kaart.

  Lees meer
 • Technologie en mensenrechten

  Prioriteiten

  Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. Wat moet er gebeuren om mensenrechten te beschermen in het digitale tijdperk?

  Lees meer
 • Koerdische familie uit Syrië in de haven van Piraeus, Griekeneland, in juli 2016, twee dagen nadat de Turkije-deal van kracht ging. Ze kunnen niet verder Europa in, maar ook niet terug naar Turkije, omdat sommigen van hen een chronische ziekte hebben.

  Vluchtelingen

  Prioriteiten

  Vluchtelingen zijn kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig. Amnesty zet zich in voor een goede behandeling van iedereen die vlucht voor geweld.

  Lees meer

Uitgelichte thema’s

 • Amnesty in actie voor arbeidsmigranten die in Qatar bij de biou voor WK-faciliteiten worden uitgebuit

  Sport en mensenrechten

  Uitgelicht thema

  Sinds kroonprins Mohammed bin Salman in Saudi-Arabië de scepter zwaait, is de onderdrukking van critici van het bewind sterk toegenomen.

  Lees meer
 • Iran, de politie trad hard op tegen demonstranten die in 2019 de straat op gingen om te protesteren tegen een verhoging van de benzineprijs. Zeker 300 mensen werden gedood

  Wat is er aan de hand in Iran?

  Uitgelicht thema

  Wat is er in Iran aan de hand met de mensenrechten, de rechten van vrouwen en de vrijheid van meningsuiting?

  Lees meer
 • In Thailand wordt de temperatuur gemeten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. © Yuttachai Kongprasert/SOPA Images via ZUMA Wire

  Mensenrechten en corona

  Uitgelicht thema

  Welke gevolgen heeft het coronavirus Covid-19 op de mensenrechten en wat vindt Amnesty International. Lees het in het coronadossier.

  Lees meer
 • Preventief fouilleren door de politie bij een actie tegen drugsgerelateerde overlast in het centrum van Enschede. Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan witte Nederlanders terwijl daar geen objectieve reden voor is.

  Etnisch profileren

  Uitgelicht thema

  Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan witte Nederlanders terwijl daar geen objectieve reden voor is.

  Lees meer

Thema’s

 • Bedrijven en mensenrechten

  Thema

  Bedrijven, en met name multinationals, hebben wereldwijd ongelooflijk veel macht en invloed. Dit heeft vergaande effecten op gemeenschappen.

  Lees meer
 • Een man loopt in India over een stuk uitgedroogd land

  Klimaat en mensenrechten

  Thema

  Door opwarming van de aarde worden mensenrechten van vooral kwetsbare mensen geschonden. Ook daarom moet klimaatverandering tegengegaan worden.

  Lees meer
 • Vluchteling, asielzoeker of migrant?

  Thema

  Vluchteling, asielzoeker, migrant, deze termen kom je vaak in het nieuws tegen. Maar wat houden ze in? En welke…

  Lees meer
 • In Berlijn werd op 17 mei 2017 gedemonstreerd tegen homofobie.

  LHBTI

  Thema

  In 70 landen is een relatie met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar. In 45 landen zijn recent mensen opgepakt vanwege hun seksuele oriëntatie.

  Lees meer
 • Benodigdheden voor een executie door middel van injecties, zoals uitgevoerd in de Verenigde Staten

  Doodstraf

  Thema

  Amnesty zet zich sinds 1977 in tegen de doodstraf. Het aantal landen dat de doodstraf de praktijk heeft afgeschaft, steeg van 16 naar 144.

  Lees meer
 • Politieagenten voeren in maart 2011 op ruwe wijze een politiek activist af bij een demonstratie in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku

  Vrijheid van meningsuiting

  Thema

  Amnesty voert actie voor vrije internettoegang en persvrijheid. Ook zetten we ons in voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen.

  Lees meer
 • Vluchtelingen lopen door een veld in de buurt van een provisorisch vluchtelingenkamp nabij de Grieks-Macedonische grens

  Vluchtelingen en migranten

  Thema

  Wereldwijd zijn er zo'n 65 miljoen mensen op de vlucht. Amnesty zet zich ervoor in dat vluchtelingen en migranten een goede behandeling krijgen.

  Lees meer
 • Een gastdocent van Amnesty geeft les over mensenrechten op een school in Amsterdam

  Mensenrechteneducatie

  Thema

  Amnesty geeft gastlessen op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Daarnaast geven we trainingen aan mensenrechtenverdedigers in het buitenland.

  Lees meer
 • De voormalige bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger Ratko Mladić wordt verhoord door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in juni 2011. Hij was aangeklaagd voor genocide.

  Internationale rechtsspraak

  Thema

  Sommige landen willen daders van genocide en oorlogsmisdrijven niet vervolgen. Daarom zet Amnesty zich al 20 jaar in voor een internationaal rechtssysteem.

  Lees meer
 • Rookwolken boven Gaza-stad in Palestijns gebied na een Israëlische luchtaanval in juli 2014

  Gewapend conflict en wapencontrole

  Thema

  Oorlogen en gewapende conflicten leiden niet alleen tot doden en gewonden, maar het zijn ook broedplaatsen voor mensenrechtenschendingen.

  Lees meer
 • De Russische oproerpolitie arresteert homorechtenactivist Daniil Grachev tijdens een Gay Pride-evenement in Sint-Petersburg in juni 2013

  Discriminatie

  Thema

  We hebben recht op een gelijke behandeling, ongeacht ons ras, etniciteit, godsdienst, sekse, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of leeftijd.

  Lees meer
 • Sandya Eknaligoda en haar twee zonen. Sandya is de vrouw van de in 2010 verdwenen Sri Lankaanse journalist Prageeth Eknaligoda, die kritiek uitte tegen de regering.

  Detentie, marteling en ‘verdwijningen’

  Thema

  Iedereen heeft dezelfde rechten. Daarom strijdt Amnesty International tegen marteling, slechte gevangenisomstandigheden en 'verdwijningen'.

  Lees meer