Ibrahim Halawa

Amnesty in uw testament

Amnesty in jouw testament

Wanneer u overweegt om naast uw dierbaren ook aan Amnesty International na te laten, raden wij u aan om een testament op te maken. Dit kunt u bij de notaris regelen. Een testament is een door een notaris opgesteld document waarin staat omschreven wie na uw overlijden welk deel van uw bezit of vermogen erft. U kunt uw testament overigens op elk gewenst moment weer veranderen bij een notaris.

Brochure nalaten
© Amnesty International

Liever eerst wat leesmateriaal?

Vraag vrijblijvend en gratis onze brochure aan. In deze brochure krijgt u praktische tips over het maken van een testament en hoe Amnesty zich dankzij nalatenschappen kan inzetten tegen schendingen van de mensenrechten.

Jelia den Herder
© Amnesty International

Wij helpen u graag

Onze specialist nalatenschappen – Jelia den Herder – informeert u graag over het opnemen van Amnesty in uw testament en over alles wat daarbij komt kijken. Jelia is bereikbaar op telefoonnummer 020 77 33 561 of per e-mail j.denherder@amnesty.nl 

Geef om mensenrechten wereldwijd – nu en later

Wanneer u overweegt om naast uw dierbaren ook aan Amnesty na te laten, raden wij u aan om een testament op te maken. Dit kunt u eenvoudig via de notaris regelen. Een testament is een door een notaris opgesteld document waarin staat omschreven wie na uw overlijden welk deel van uw bezit of vermogen erft. U kunt uw testament overigens op elk gewenst moment weer veranderen via een notaris.

Belangrijke gegevens Amnesty

Als u Amnesty wilt opnemen in uw testament zijn voor uw notaris de volgende gegevens van belang: Vereniging Amnesty International, afdeling Nederland. Gevestigd te Amsterdam. Postadres: Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam. Dossiernummer Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Amsterdam: 40530953

Motivatie

Wanneer u een goed doel opneemt in uw testament, kan dit achteraf voor vragen zorgen bij uw nabestaanden. Een manier om dit te voorkomen, is door een duidelijke motivatie te geven. Dat kunt u doen door uw motivatie met uw naasten in een gesprek te delen, of door een brief bij uw testament achter te laten. Uit onderzoek is gebleken dat hiermee eventuele lastige situaties voor andere erfgenamen kunnen worden voorkomen.

Ik zou willen dat iedereen een eerlijk proces kan krijgen.

Robert King zat 29 jaar in eenzame opsluiting voor een misdrijf die hij niet had begaan. Amnesty voerde jarenlang actie voor hem. Sinds zijn vrijlating reist hij de wereld over om te pleiten voor de vrijheid van Amerika’s politieke gevangenen.

Ik weet zeker dat de bewakers zich dankzij die internationale belangstelling voor mijn lot koest hielden.

Robert King

Klik hier voor meer testimonials

Twee manieren

U kunt ons op twee manieren in uw testament opnemen: u benoemt Amnesty tot (mede-) erfgenaam of u kent Amnesty een legaat toe.

1. Amnesty benoemen als (mede-) erfgenaam

In uw testament benoemt u een of meerdere erfgenamen. Als erfgenaam krijgt een persoon en/of een organisatie recht op uw nalatenschap. Naast uw geliefden kunt u dus ook Amnesty (mede-) erfgenaam maken.

2. Amnesty benoemen als legataris

Een legaat kunt u zien als een gift in uw testament. U kunt zo een bepaald geldbedrag of een percentage, een huis, een schilderij of andere waardevolle goederen nalaten aan Amnesty. Zo kunt u uw familieleden of goede vrienden als erfgenaam benoemen en daarnaast een gift aan Amnesty nalaten.

Vrijstelling van belasting

Amnesty is, net als veel andere goede doelen, geheel vrijgesteld van erfbelasting. Amnesty is namelijk aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat Amnesty uw nalatenschap voor de volle honderd procent kan inzetten voor een rechtvaardige wereld.

Meer weten?

Doe de testament test!

Doet de test het niet? Refresh dan de pagina

Video: nalaten aan een goed doel. Hoe doe ik dat?

In een aantal korte video’s vertellen wij u meer over het opstellen van een testament en over de verschillende mogelijkheden om aan een goed doel zoals Amnesty na te laten. Daarnaast schetsen we een beeld van het belangrijke werk dat Amnesty dankzij giften vanuit nalatenschappen kan realiseren.

Klik hier om de video’s te bekijken.

Klik hier om de filmpjes te bekijken

 

 

 

Amnesty al in uw testament?

We beschouwen het als zeer bijzonder en betekenisvol dat u Amnesty in uw testament heeft opgenomen. Hartelijk dank hiervoor. U kunt het contactformulier gebruiken om ons dit te laten weten. Uiteraard zullen wij uw informatie vertrouwelijk behandelen.

Persoonlijk contact

Wilt u graag een keer gebeld worden door onze specialist op het gebied van nalatenschappen? Jelia den Herder neemt graag contact met u op. Wij kunnen ook een keer bij u op bezoek komen om over dit onderwerp te komen praten. Graag maken we een afspraak met u.

Het is een mooie gedachte dat ik de strijd tegen mensenrechtenschendingen ook na mijn dood blijf steunen

Mensenrechten zijn niet vanzelfsprekend dat besef kreeg Andries al van zijn ouders mee. Al sinds zijn studie zet Andries zich als vrijwilliger in voor Amnesty.

Ik weet al jaren dat ik aan Amnesty International wil nalaten. Het is voor mij een logische keuze. Met meer dan dertig jaar ervaring bij Amnesty weet ik dat de organisatie verantwoord omgaat met giften.

Andries Tieleman

Het blijft nodig…

José van Aaken zet zich op vele manieren in voor Amnesty en de mensenrechten. Dat doet ze als ‘gewoon’ lid, maar ook als collectant en als deelnemer aan Amnesty’s bliksemacties. Ze heeft Amnesty opgenomen in haar testament.

Het is een mooie manier om te zorgen dat het werk doorgaat. Amnesty is onafhankelijk en neemt geen geld aan van de overheid. Dit soort bijdragen blijft nodig

José van Aaken
Testimonial nalaten
© Mimi Thus

Een kus op straat moet kunnen

Anne-Marie Thus trouwde op 1 april 2001 met Héléne Faasen. Zij waren het eerste lesbische echtpaar ter wereld.

Er zijn in de tussentijd dingen verbeterd, Lhbtiq+ers kunnen bijvoorbeeld bewuster kiezen of zij wel of geen kinderen willen. Maar je ziet ook dat je in veel landen, ver weg maar ook dichtbij in Europa, als lhbtiq+er niet veilig bent. Ook hier zijn mensen die een probleem met anderen hebben vanwege hun geaardheid of genderidentiteit. Veel stellen van hetzelfde geslacht geven elkaar bijvoorbeeld op straat geen hand. Je hoeft elkaar niet af te lebberen, maar als je je partner een kus wilt geven, moet dat kunnen.

Anne-Marie Thus

TV-programma De Nalatenschap

Mien Vernooij schonk haar nalatenschap vrijwel geheel aan Amnesty International, een goed doel waarvoor zij lang als vrijwilliger actief was. Tot aan haar dood heeft zij zich ingezet tegen onrecht en voor mensenrechten. In het tv-programma De Nalatenschap staat haar levensverhaal centraal. U kunt het programma hier terugkijken.

Bekijk programma