Onze beweging
Wij zijn een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen die strijden tegen onrecht. In meer dan 150 landen voeren we actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid.
Ons werk beschermt en versterkt mensen – van het afschaffen van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, en van het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen tot het strijden tegen politiek geweld en vervolging.
Met onze beweging kunnen we een vuist maken tegen onrecht. We weten waar we een verschil kunnen maken en hoe we onze miljoenen supporters kunnen mobiliseren. Dit doen we namelijk al meer dan vijftig jaar.
ONZE WERKWIJZE
Onderzoek
Actie
Lobby
Bewustwording
Samenwerking
Resultaat

Zodra mensenrechtenschendingen in de wereld plaatsvinden. Gaan onze onderzoekers spreken met alle betrokkenen. Staat het onrecht onomstotelijk vast, dan publiceren we de feiten.

Door aandacht te vragen voor onrecht, mobiliseren we miljoenen mensen wereldwijd. Samen voeren we actie voor verandering en steunen we activisten die met gevaar voor eigen leven hun werk doen.

We komen niet alleen in actie. We lobbyen ook bij regeringen, internationale organisaties en bij bedrijven. Zo weten de autoriteiten dat de wereld over hun schouder meekijkt en oefenen we druk uit om de schendingen te stoppen.

Veel mensen die onrecht wordt aangedaan, weten niet waarop ze recht hebben of hoe je mensenrechtenschendingen moet onderzoeken. Door training en educatie wijzen we mensen op hun rechten en op de middelen om die op te eisen.

We werken samen met organisaties in landen waar onrecht plaatsvindt. Die kennen de situatie en weten wat de bevolking nodig heeft.

Burgers van over de hele wereld overstelpen de regering met protesten. Andere regeringen spreken de autoriteiten van een land erop aan. En de eigen bevolking, gesteund door lokale organisaties, durft ook haar rechten te eisen. De regering kan er niet meer omheen en stopt het onrecht.

Het begon allemaal in 1961, met een man en zijn krant…
In een Londense metro las de Britse advocaat Peter Benenson dat twee Portugese studenten waren gevangengezet omdat ze een dronk op de vrijheid uitbrachten. Hij besloot tot een internationale actie voor de vrijlating van gewetensgevangenen.
Hij schreef een artikel voor The Observer waarin in hij opriep tot actie. Wat begon met de verontwaardiging van één man, groeide uit tot een wereldwijde beweging die miljoenen mensen op de been brengt.