Write for Rights 2019

Deze campagne is afgesloten

 

Ruim 330.000 brieven geschreven!

Tijdens Write for Rights 2019 zijn in Nederland meer dan 330.000 brieven en kaarten verstuurd om een einde te maken aan discriminatie, onterechte gevangenschap en ander onrecht. Iedereen die mee heeft geschreven: heel veel dank! We voerden actie voor tien jongeren. Deze acties zijn nu verlopen.

 

Aantal brieven verstuurd:

Moses Akatugba (Nigeria)
© Amnesty International

‘Door die brieven gaf ik niet op’

Moses Akatugba uit Nigeria was zestien toen hij werd opgepakt. Hij zou drie telefoons hebben gestolen. De politie martelde hem en trok zijn nagels uit. Toen de pijn onhoudbaar werd, ondertekende Moses een tekst die hij niet had gelezen. Het klinkt bizar, maar Moses kreeg de doodstraf. Meer dan 800.000 mensen kwamen voor hem in actie, onder meer tijdens Write for Rights. Met succes: Moses kreeg gratie.

Na zijn vrijlating had Moses een boodschap voor de mensen die voor hem in actie kwamen. ‘Ik ken deze actievoerders niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik dank jullie voor wat jullie hebben gedaan.’

Er is in heel Nederland geschreven

Ook dit jaar werden er weer overal in het land brieven geschreven. Er werd geschreven op scholen, in kerken, in de huiskamer van de buren, op de fitness-club en op talloze andere locaties overal in het land.

Iedereen die mee heeft geschreven: bedankt!

We hebben onder andere geschreven voor:

 • © Amnesty International

  Nasu's huis werd platgewalst

  De huizen van Nasu en 30.000 anderen uit Nigeria werden door de regering onaangekondigd platgegooid voor nieuwbouw. Nasu heeft recht op een veilige plek om te wonen.

  Onderteken een brief
 • Yasaman: 16 jaar cel omdat ze geen hoofddoek droeg

  De Iraanse Yasaman kreeg 16 jaar cel omdat ze zonder sluier actievoerde tegen de verplichte hoofddoek. Yasaman moet onmiddellijk vrijkomen.

  Onderteken een brief
 • © © Private

  Yiliyasijiang werd weggerukt van zijn gezin

  Yiliyasijiang uit China is een islamitische Oeigoer. Hij zit in een geheim kamp, waar hij gehersenspoeld wordt. Yiliyasijiang moet meteen worden vrijgelaten.

  Onderteken een brief
 • © Fahrinisa Campana/PRI’s The World

  Sarah en Seán vervolgd omdat ze vluchtelingen redden

  Sarah en Seán kunnen 25 jaar cel krijgen omdat ze in Griekenland vluchtelingen uit zee redden. De Griekse overheid moet de aanklachten tegen hen laten vallen.

  Onderteken een brief