Schrijf een brief. Verander een leven.

Ieder jaar rond 10 december komen we met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. Help je ook (weer) mee dit jaar?

Doe mee met de grootste briefschrijfactie van Nederland!

Thapelo Mohapi (Zuid-Afrika) leidt een beweging die zich inzet voor mensen die in armoede leven en tegen politiegeweld. Alleen al in 2022 werden drie leden vermoord. De politie moet de moorden onderzoeken. 

Voor deze mensen schrijven we dit jaar

Ook dit jaar schrijven we weer voor tien mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Samen zetten we met brieven de autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. We weten uit ervaring dat een enorme stapel brieven echt het verschil kan maken.

Lees hier de verhalen van de mensen voor wie we dit jaar schrijven.

 

© James Rodriguez for Amnesty International

Zo doe je mee

Schrijf jij ook een (of meerdere brieven) dit jaar? Meedoen is heel gemakkelijk. Doe online mee of schrijf thuis een handgeschreven brief, alleen of met je vrienden. We hebben een handig thuisschrijfpakketje voor je gemaakt.

Heb je meer tijd? Geweldig. Misschien wil je wel zelf een (kleine) schrijfactie organiseren. Dat is heel gemakkelijk met de handige gratis materialen, zoals video’s, posters, persberichten en een social media kit.

Of schuif aan bij een schrijfactie bij jou in de buurt. Want samen brieven schrijven is natuurlijk wel zo gezellig.

 

Ik schrijf thuis

Je hoeft de deur niet uit om brieven te schrijven. Met ons handige thuisschrijfpakketje heb je alles in huis om alleen of samen met je vrienden brieven te schrijven voor mensen die onze steun zo hard nodig hebben. Bestel dus meteen je gratis schrijfpakketje. Wij sturen het naar je op!

Bestel een gratis schrijfpakketje

Organiseer een schrijfactie

Rond 10 december klimt Nederland massaal in de pen. Op allerlei plaatsen schrijven mensen een brief voor iemand die hun steun hard nodig hebben: op school, in de kantine, in de kroeg. Een brief schrijven kost niet veel moeite en het is inspirerend om samen met anderen te doen. Organiseer jij dit jaar ook een schrijfactie? Dat kan al heel klein, thuis met een paar vrienden. Of pak het iets groter aan in bijvoorbeeld de bieb of op de sportclub. Amnesty helpt je met gratis materialen en heel veel tips om van jouw actie een succes te maken.

Ja ik organiseer een schrijfactie

Vind een evenement bij jou in de buurt

Door heel Nederland worden allerlei schrijfacties georganiseerd. Gezellige schrijfacties bij iemand thuis en grotere schrijfacties met inspirerende programma’s in bibliotheken of cafés. Lijkt het je leuk om samen te schrijven en andere enthousiaste deelnemers te ontmoeten? Bekijk op de eventkaart waar er schrijfacties zijn bij jou in de buurt.

Organiseer je zelf een schrijfactie? Zet deze ook op de kaart!

Bekijk de kaart

 
Brieven al ondertekend!

© Amnesty International

Bekijk de toolkit!

We hebben allerlei handige tips en mooie materialen; ter inspiratie voor als je thuis brieven gaat schrijven óf om van je schrijfactie een daverend succes te maken.

Bekijk bijvoorbeeld de video’s over de mensen voor wie we schrijven, de succesverhalen van Write for Rights of inspiratievideo’s van mensen die eerder mooie schrijfevents organiseerden.

Je kunt ook een poster uitprinten en deze voor je raam plakken om te laten zien dat je meeschrijft.

Wil je graag papier besparen, dan kun je hier ook de materialen die je nodig hebt downloaden.

Bekijk alle materialen en tips

Schrijf mee in het Amnestyhuis

Op zondag 10 december openen wij de deuren van ons kantoor in Amsterdam. Schrijf jouw persoonlijke brief op deze bijzondere locatie en geniet ondertussen van een hapje en drankje, inspirerende optredens en gezelligheid.
Kom langs en schrijf mee!

Lees meer
© Amnesty International

Schrijf online

Heb je minder tijd maar wil je wel graag meedoen met Write for Rights, doe dan mee met de online schrijfactie. Het is heel eenvoudig: vul je gegevens in en klik op verzenden. Amnesty regelt daarna de verzending voor jou. Zo draagt jouw online brief dus ook echt bij aan de postzakken vol brieven waarmee we autoriteiten onder druk zetten. Snel én effectief.

Ja, ik doe mee
© Copyright Pierre Crom

Doe mee met jouw school

Write for Rights kan heel goed op school worden georganiseerd. Leerlingen in het basisonderwijs kunnen aan de slag met groetenkaarten. Daarmee steunen ze de mensen voor wie we dit jaar actievoeren met een lieve groet of mooie tekening. Jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo kunnen brieven schrijven. Daarin roepen ze machthebbers op om mensen eerlijk te behandelen. Wij zorgen voor een gratis lespakket waarin alles zit wat je nodig hebt: een lesbrief met inspirerende opdrachten, video’s, voorbeeldteksten, pennen, posters en meer.

Meer informatie
Joanah Mamombe (L) and Cecillia Chimbiri (R), outside the Harare Magistrates Court, Zimbabwe, 9 June 2022.
© Tsvangirayi Mukwazhi/Amnesty International

Onze brieven hebben effect!

Vorig jaar schreven we massaal voor Cecillia en Joanah uit Zimbabwe. En nu hebben we goed nieuws: in juli werden de vrouwen vrijgesproken. Cecillia en Joanah demonstreerden tegen het coronabeleid van de regering. Ze werden opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze de daders hadden geïdentificeerd, werden ze aangeklaagd vanwege de ‘verzinsels’ en riskeerden een jarenlange gevangenisstraf.

Ze lieten ons weten: ‘We werden overweldigd door de enorme stortvloed aan brieven en kaarten van mensen uit heel Nederland. Jullie solidariteit heeft ons in deze uitdagende tijd enorm veel kracht en hoop gegeven. We zijn jullie enorm dankbaar.’

Dit zijn de succesverhalen van Write for Rights

Vragen?

Bekijk hier de veelgestelde vragen over Write for Rights. Heb je toch een andere vraag? Laat het ons weten via writeforrights@amnesty.nl of 020-7733500  
Veelgestelde vragen

Write for Rights wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren

Lees meer
Eleanor Roosevelt met een poster met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
© UN Photo

Eleanor Roosevelt:

Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen dicht bij huis zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mensen; de buurt waarin hij woont; de school die hij bezoekt; de fabriek, boerderij of kantoren waar hij werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders. 

– Eleanor Roosevelt –