Mensenrechten in Nederland

Het lijkt soms alsof het schenden van mensenrechten alleen maar ver weg gebeurt: in landen waar grote armoede heerst of regeringen corrupt zijn, of waar gewapende conflicten plaatsvinden. Maar ook in Nederland staan mensenrechten onder druk. Zorgpunten zijn onder meer etnisch profileren door de politie, de behandeling van migranten zonder verblijfsrecht en het aantal mensen in vreemdelingendetentie. Ook komen mensenrechten steeds meer in het gedrang in het kader van het beschermen van de nationale veiligheid.

© Pierre Crom

Mensenrechten in Nederland

 • Right to Protest
  Prioriteit

  Demonstratierecht in Nederland

  Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

 • Seksueel geweld

  In Nederland heeft 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming.

 • Etnisch profileren

  Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan (extra) controles dan witte Nederlanders, zonder aanleiding.

 • Een demonstratie tegen het kabinet en de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam loopt op 24 januari 2021 volledig uit de hand. Politie en ME ontruimen het plein op last van de burgemeester.

  Politiegeweld

  Er zijn veel vragen over politiegeweld en wanneer politiegeweld te ver gaat. We hebben de belangrijkste regels op een rijtje gezet.

 • Amnesty wil bescherming van mensenrechten bij inzet algoritmes en big data

  Tech en mensenrechten

  Technologische ontwikkelingen als algoritmes kunnen de wereld veel goeds brengen, mits het gebruik ervan in lijn is met de mensenrechten.

 • Vluchtelingen en asielzoekers

  Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de vanzelfsprekendheid van vreemdelingendetentie in Nederland en over de uitvoering ervan.