Mensenrechten in Nederland

Het lijkt soms alsof het schenden van mensenrechten alleen maar ver weg gebeurt: in landen waar grote armoede heerst of regeringen corrupt zijn, of waar gewapende conflicten plaatsvinden. Maar ook in Nederland staan mensenrechten onder druk. Zorgpunten zijn onder meer etnisch profileren door de politie, de behandeling van migranten zonder verblijfsrecht en het aantal mensen in vreemdelingendetentie. Ook komen mensenrechten steeds meer in het gedrang in het kader van het beschermen van de nationale veiligheid.

Tijdens het vrijdagmiddaggebed in de Essalam Moskee op 3 februari 2017 vormen Rotterdammers een menselijk schild om hun islamitische mede-Rotterdammers, om hen te laten ervaren dat je in vrijheid en veiligheid je geloof mag beleven. Ze gaan met imam Azzedine Karrat op de foto.
© Peter Hilz/HH

Mensenrechten in Nederland

 • Seksueel geweld

  In Nederland heeft 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming.

  Lees meer
 • Etnisch profileren

  Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan (extra) controles dan witte Nederlanders, zonder aanleiding.

  Lees meer
 • Arrestatie van een demonstrant op het Malieveld in Den Haag, waar actiegroep Viruswaanzin een bijeenkomst organiseerde tegen de maatregelen tegen het coronavirus.

  Het recht op demonstratie

  Het recht om te demonstreren is een fundamenteel mensenrecht dat nauw samenhangt met bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting.

  Lees meer
 • Een demonstratie tegen het kabinet en de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam loopt op 24 januari 2021 volledig uit de hand. Politie en ME ontruimen het plein op last van de burgemeester.

  Politiegeweld

  Er zijn veel vragen over politiegeweld en wanneer politiegeweld te ver gaat. We hebben de belangrijkste regels op een rijtje gezet.

  Lees meer
 • Amnesty wil bescherming van mensenrechten bij inzet algoritmes en big data

  Tech en mensenrechten

  Technologische ontwikkelingen als algoritmes kunnen de wereld veel goeds brengen, mits het gebruik ervan in lijn is met de mensenrechten.

  Lees meer
 • Koninklijke Marechaussee op luchthaven Schiphol

  Contraterrorisme

  Bij het bestrijden van terrorisme nemen overheden steeds vaker maatregelen die mensenrechten als privacy en de vrije meningsuiting schenden.

  Lees meer
 • Marwa, een Syrische vluchteling in Nederland

  Vluchtelingen en asielzoekers

  Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de vanzelfsprekendheid van vreemdelingendetentie in Nederland en over de uitvoering ervan. 

  Lees meer
 • Eleanor Roosevelt met een poster met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

  VN-mensenrechtenrapportages

  Amnesty rapporteert over de mensenrechtensituatie in Nederland aan internationale organisaties die toezicht houden op mensenrechten.

  Lees meer