Elke dag vinden er executies plaats. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal niet strafbaar zouden moeten zijn.

Amnesty International zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts 16 landen geen executies meer uit. Nu hebben 144 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, een meerderheid van alle landen ter wereld.

Doodstraf in Amerika: executieruimte in Texas.
© AP GraphicsBank
Illustratie van iemand die een glas met daarin een takje vasthoudt. Tekst erbij: De doodstraf is niet terug te draaien. Ook niet als later blijkt dat iemand toch onschuldig is.

Waarom de doodstraf nooit een goed idee is

Illustratie van verschillende vlakken met daarop iemand die weegschalen vasthoudt. Tekst erbij: Niet alle landen hebben een eerlijk rechtssysteem. Sommige rechtbanken hebben geen moeite met bewijsmateriaal dat verkregen is na marteling.

De doodstraf is niet terug te draaien

Ook niet als later blijkt dat iemand toch onschuldig is

Illustratie van verschillende vlakken met daarop iemand die weegschalen vasthoudt. Tekst erbij: Niet alle landen hebben een eerlijk rechtssysteem. Sommige rechtbanken hebben geen moeite met bewijsmateriaal dat verkregen is na marteling.

Niet alle landen hebben een eerlijk rechtssysteem

Sommige rechtbanken hebben geen moeite met bewijsmateriaal dat verkregen is na marteling

Illustratie van een iemand die een spiegel vasthoudt en daarin een omgekeerde en geblurde versie van zichzelf ziet. Tekst erbij: De doodstraf wordt gebruikt als politiek middel. In sommige landen gebruiken de autoriteiten de doodstraf om politieke tegenstanders uit te schakelen.

De doodstraf wordt gebruikt als politiek middel

In sommige landen gebruiken de autoriteiten de doodstraf om politieke tegenstanders uit te schakelen

Illustratie met vier onheerkeenbare gezichten die in elkaar overlopen. Tekst erbij: Discriminatie ligt op de loer. Iemand die arm is of tot een minderheid behoort, heeft een grotere kans ter dood te worden veroordeeld.

Discriminatie ligt op de loer

Iemand die arm is of tot een minderheid behoort, heeft een grotere kans ter dood te worden veroordeeld

Illustratie met spiegels die van klein naar groot achterelkaar staan opgesteld. Ervoor staat een stoel. Tekst erbij: De doodstraf schrikt niet af. De straf weerhoudt mensen er niet van ernstige misdrijven te plegen.

De doodstraf schrikt niet af

De straf weerhoudt mensen er niet van ernstige misdrijven te plegen

Illustratie van een man met een spiegel in zijn hand. De man kijkt in de spiegel. Tekst erbij: Daarom zijn we tegen de doodstraf. Altijd en overal.

Daarom zijn we tegen de doodstraf. Altijd en overal.