Technologie en mensenrechten

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven. De inzet van technologie door overheidsinstanties en bedrijven heeft invloed op jouw mensenrechten. Op dit platform leggen we uit hoe dat zit en wat er moet gebeuren om mensenrechten te beschermen in het digitale tijdperk.

 • De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gedraagt zich als een geheime dienst in Nederland.

 • Algoritmes, Big Data en overheid

  Algoritmes, Big Data en de overheid

  De overheid gebruikt algoritmes en Big Data om risico’s in te schatten. Bij de toeslagenaffaire leidde dit tot discriminatie en privacyschendingen.

 • Predictive policing

  Predictive policing

  Een politieproject in Roermond met voorspellende algoritmes en Big Data leidde tot massasurveillance en geautomatiseerd etnisch profileren.

 • Europese bedrijven, ook Nederlandse, verkopen soms surveillanceteools aan landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en China.

  Uitvoer van surveillancetechnologie

  Europese bedrijven, ook Nederlandse, verkopen surveillanceteools aan landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten.

 • Gebruikers van Facebook en Google worden constant gevolgd in hun online én offline gedrag, bijvoorbeeld door gekoppelde apparaten.

  Big Tech

  Facebook en Google hebben vergaande controle over miljarden mensen. Hun bedrijfsmodel moet radicaal veranderen om de mensenrechten te beschermen.

 • Een belangrijke waarborg voor mensenrechten is digitale versleuteling of encryptie. Daardoor kunnen derden jouw berichten niet zomaar onderscheppen en lezen.

  Versleuteling

  Een belangrijke waarborg voor mensenrechten is digitale versleuteling of encryptie. Daardoor kan niemand jouw WhatsApp-berichten zomaar onderscheppen.

 • Technologische ontwikkelingen kunnen veel goeds in de wereld brengen, mits het gebruik ervan in lijn is met de mensenrechten.

  Wat is nodig om mensenrechten te beschermen?

  Technologische ontwikkelingen kunnen veel goeds brengen, mits het gebruik ervan in lijn is met de mensenrechten. Lees hier Amnesty’s aanbevelingen.