Oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Aangezien dit niet uit zelfverdediging gebeurde, noemt Amnesty dit een daad van agressie. Binnen een paar uur na de aanval startte Amnesty onderzoek om bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdrijven. Hier lees je alles over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en over de achtergronden bij het conflict.

Lees het hele dossier

Updates over de oorlog in Oekraïne

 • Een beschadigd woongebouw in de stad Tsjernihiv. Zevenenveertig mensen stierven op 3 maart 2022 toen Russische troepen woonwijken, waaronder scholen, troffen.

  Oekraïense gevechtstactieken brengen burgers in gevaar

  Nieuws 4 augustus 2022

  Oekraïense troepen brachten burgers in gevaar door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in woonwijken, scholen en ziekenhuizen.

  Lees meer
 • Nadat de Russische troepen op 2 april 2022 de Oekraïense stad Boetsja hebben verlaten, blijven lichamen van dode mensen in burgerkleding achter in de straten

  Oekraïne: Russische soldaten die Oekraïense krijgsgevangenen aanvallen, moeten worden berecht

  Nieuws 1 augustus 2022

  Op een video die rondgaat op sociale media is te zien hoe naar verluidt Russische soldaten een Oekraïense krijgsgevangene castreren.

  Lees meer
 • In Rusland riskeert Ilya Yashin 10 jaar cel vanwege kritiek op de Russische inval van Oekraïne

  Autoriteiten Rusland moeten zaak tegen Ilya Yashin vanwege kritiek op oorlog Oekraïne intrekken

  Nieuws 14 juli 2022

  Oppositielid Ilya Yashin wordt beschuldigd van het verspreiden van 'nepnieuws' over de oorlog in Oekraïne en riskeert 10 jaar cel.

  Lees meer
 • In Rusland is de rechtszaak begonnen tegen Aleksei Gorinov, een gemeenteraadslid in Moskou. Die wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de strijdkrachten nadat hij kritiek uitte op de Russische invasie van Oekraïne.

  Rusland veroordeelt gemeenteraadslid tot 7 jaar cel vanwege verzet tegen oorlog in Oekraïne

  Nieuws 11 juli 2022

  In Rusland is raadslid Aleksei Gorinov veroordeeld tot 7 jaar cel vanwege het verspreiden van ‘valse informatie’ over de oorlog in Oekraïne.

  Lees meer
 
Vrouw schuilt voor Russische aanvallen in Kiev, Oekraïne

Rusland, stop het geweld in Oekraïne!

Roep de Russische ambassadeur in Nederland op om er bij de regering in Moskou op aan te dringen het geweld te stoppen, burgers te beschermen en het internationaal recht te respecteren.

Kom in actie

Word je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee