Oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Aangezien dit niet uit zelfverdediging gebeurde, noemt Amnesty dit een daad van agressie. Binnen een paar uur na de aanval startte Amnesty onderzoek om bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdrijven. Hier lees je alles over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en over de achtergronden bij het conflict.

Lees het hele dossier

Updates over de oorlog in Oekraïne

 • Aleksandra Skolchilenko

  Autoriteiten Rusland leggen critici over oorlog Oekraïne met nieuwe wetten zwijgen op

  Nieuws 2 september 2022

  In Rusland riskeren tientallen mensen 10 jaar gevangenisstraf of meer vanwege het delen van 'valse informatie over de strijdkrachten’.

  Lees meer
 • Verklaring Amnesty Nederland naar aanleiding van berichtgeving gevechtstactieken Oekraïense leger (update)

  Nieuws 6 augustus 2022

  Amnesty Nederland geeft een verklaring naar aanleiding van de berichtgeving over de gevechtstactieken van het Oekraïense leger.

  Lees meer
 • Een beschadigd woongebouw in de stad Tsjernihiv. Zevenenveertig mensen stierven op 3 maart 2022 toen Russische troepen woonwijken, waaronder scholen, troffen.

  Oekraïense gevechtstactieken brengen burgers in gevaar

  Nieuws 4 augustus 2022

  Oekraïense troepen brachten burgers in gevaar door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in woonwijken, scholen en ziekenhuizen.

  Lees meer
 • Nadat de Russische troepen op 2 april 2022 de Oekraïense stad Boetsja hebben verlaten, blijven lichamen van dode mensen in burgerkleding achter in de straten

  Oekraïne: Russische soldaten die Oekraïense krijgsgevangenen aanvallen, moeten worden berecht

  Nieuws 1 augustus 2022

  Op een video die rondgaat op sociale media is te zien hoe naar verluidt Russische soldaten een Oekraïense krijgsgevangene castreren.

  Lees meer
 

Word je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee