Oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Aangezien dit niet uit zelfverdediging gebeurde, noemt Amnesty dit een daad van agressie. Binnen een paar uur na de aanval startte Amnesty onderzoek om bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdrijven. Hier lees je alles over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en over de achtergronden bij het conflict.

Lees het hele dossier

Updates over de oorlog in Oekraïne

 • Honderden burgers zijn gedood in de Oekraïense stad Charkov door willekeurige Russische beschietingen met verboden clustermunitie en onnauwkeurige raketten.

  Oekraïne: honderden burgerdoden bij Russische beschietingen met verboden munitie in Charkov

  Nieuws 13 juni 2022

  Honderden burgers zijn gedood in de Oekraïense stad Charkov door Russische beschietingen met verboden clustermunitie en onnauwkeurige raketten.

  Lees meer
 • Russische militairen aan de oostgrens met Oekraïne, 22 februari 2022

  Oekraïne/Rusland: ‘Doodvonnissen’ tegen krijgsgevangenen is schending van internationaal recht

  Nieuws 10 juni 2022

  Een ‘rechtbank’ in de door Rusland bezette Oekraïense stad Donetsk heeft twee Britse en een Marokkaanse krijgsgevangene de doodstraf opgelegd.

  Lees meer
 • In Rusland is de rechtszaak begonnen tegen Aleksei Gorinov, een gemeenteraadslid in Moskou. Die wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de strijdkrachten nadat hij kritiek uitte op de Russische invasie van Oekraïne.

  Rusland, laat raadslid vrij dat kritiek uitte op Russische inval van Oekraïne

  Nieuws 3 juni 2022

  In Rusland is de rechtszaak begonnen tegen raadslid Aleksei Gorinov vanwege het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de strijdkrachten.

  Lees meer
 • Oekraïense soldaten worden geëvacueerd uit de Azovstal-fabriek in Marioepol

  Oekraïne/Rusland: de rechten van de Oekraïense krijgsgevangenen uit de Azovstal-fabriek moeten worden gerespecteerd

  Nieuws 18 mei 2022

  De Oekraïense soldaten die zich verschanst hadden in de Azovstal-staalfabriek hebben zich overgegeven. Rusland moet hun rechten respecteren.

  Lees meer
 
Vrouw schuilt voor Russische aanvallen in Kiev, Oekraïne

Rusland, stop het geweld in Oekraïne!

Roep de Russische ambassadeur in Nederland op om er bij de regering in Moskou op aan te dringen het geweld te stoppen, burgers te beschermen en het internationaal recht te respecteren.

Kom in actie

Word je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee