Russische militairen aan de oostgrens met Oekraïne, 22 februari 2022
© EPA/Russian Defence Ministry

Oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Aangezien dit niet uit zelfverdediging gebeurde, noemt Amnesty dit een daad van agressie. Binnen een paar uur na de aanval startte Amnesty onderzoek om bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdrijven. Hier lees je alles over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en over de achtergronden bij het conflict.

Lees het hele dossier

Updates over de oorlog in Oekraïne

 • Nieuw Amnesty-rapport: journalisten en onafhankelijke waarnemers die in Rusland berichten over protesten wordt het zwijgen opgelegd

  Nieuw Amnesty-rapport: journalisten en onafhankelijke waarnemers die in Rusland berichten over protesten wordt het zwijgen opgelegd

  Nieuws 24 november 2022

  Amnesty-rapport: Rusland ontwikkelde een systeem voor het opleggen van beperkingen en represailles om berichtgeving over protesten te smoren.

  Lees meer
 • Een bus brengt mensen uit Mariupol naar het dorp Bezimenne in Donetsk.

  Oekraïne: gedwongen overbrengen en deporteren burgers door Rusland is een oorlogsmisdrijf en waarschijnlijk een misdrijf tegen de menselijkheid

  Nieuws 10 november 2022

  De Russische deportatie van burgers uit bezette Oekraïense gebieden is mogelijk een misdrijf tegen de menselijkheid, stelt Amnesty-rapport.

  Lees meer
 • Russische aanvallen op 10 en 20 oktober 2022 op energiefaciliteiten in Oekraïne leidden tot een landelijke stroomstoring

  Russische aanvallen op essentiële energievoorzieningen Oekraïne komen neer op oorlogsmisdrijven

  Nieuws 21 oktober 2022

  Russische aanvallen op energiecentrales in Oekraïne zorgen voor een landelijke stroomstoring en zetten burgers in de kou nu de winter nadert.

  Lees meer
 • In de vroege ochtend van 10 oktober voerden Russische troepen massale raketaanvallen uit op Kiev en verschillende andere Oekraïense steden, waaronder Dnipro, Zaporizja en Zjytomyr. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn door Russische troepen ongeveer 40 raketten afgevoerd.

  Russische aanvallen op Kiev en andere steden in Oekraïne zijn mogelijk schendingen van oorlogsrecht

  Nieuws 11 oktober 2022

  Op 10 oktober 2022 voerden Russische troepen raketaanvallen uit op Kiev en verschillende andere Oekraïense steden. Er kwamen elf mensen om.

  Lees meer
 

Word je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee