Russische militairen aan de oostgrens met Oekraïne, 22 februari 2022
© EPA/Russian Defence Ministry

Oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Aangezien dit niet uit zelfverdediging gebeurde, noemt Amnesty dit een daad van agressie. Binnen een paar uur na de aanval startte Amnesty onderzoek om bewijzen te verzamelen van mogelijke oorlogsmisdrijven. Hier lees je alles over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, en over de achtergronden bij het conflict.

Lees het hele dossier

Updates over de oorlog in Oekraïne

 • Ouderen in Oekraïne zijn onevenredig zwaar getroffen tijdens de Russische invasie en hebben na hun ontheemding veel moeilijker toegang tot huisvesting.
  Nieuws
  6 december 2022

  Nieuw Amnesty-rapport: ouderen Oekraïne kwetsbaar omdat ze na ontheemding geen toegang hebben tot huisvesting

  Ontheemde ouderen in Oekraïne worden extra getroffen tijdens de Russische invasie omdat ze veel moeilijker toegang hebben tot huisvesting.

 • Nieuw Amnesty-rapport: journalisten en onafhankelijke waarnemers die in Rusland berichten over protesten wordt het zwijgen opgelegd
  Nieuws
  24 november 2022

  Nieuw Amnesty-rapport: journalisten en onafhankelijke waarnemers die in Rusland berichten over protesten wordt het zwijgen opgelegd

  Amnesty-rapport: Rusland ontwikkelde een systeem voor het opleggen van beperkingen en represailles om berichtgeving over protesten te smoren.

 • Een bus brengt mensen uit Mariupol naar het dorp Bezimenne in Donetsk.
  Nieuws
  10 november 2022

  Oekraïne: gedwongen overbrengen en deporteren burgers door Rusland is een oorlogsmisdrijf en waarschijnlijk een misdrijf tegen de menselijkheid

  De Russische deportatie van burgers uit bezette Oekraïense gebieden is mogelijk een misdrijf tegen de menselijkheid, stelt Amnesty-rapport.

 • Russische aanvallen op 10 en 20 oktober 2022 op energiefaciliteiten in Oekraïne leidden tot een landelijke stroomstoring
  Nieuws
  21 oktober 2022

  Russische aanvallen op essentiële energievoorzieningen Oekraïne komen neer op oorlogsmisdrijven

  Russische aanvallen op energiecentrales in Oekraïne zorgen voor een landelijke stroomstoring en zetten burgers in de kou nu de winter nadert.

 

Word je ook lid van Amnesty? Je bent al lid vanaf 10 euro per jaar.

Samen maken we het verschil

Ja, ik doe mee