Mensenrechten-verdedigers

Het is in veel landen gevaarlijk om op te komen voor mensenrechten. Mensenrechtenverdedigers krijgen te maken met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Nieuwe wetten maken hen monddood. De persvrijheid wordt aan banden gelegd. Regeringen, gewapende groeperingen en ook bedrijven zorgen ervoor dat de speelruimte van mensenrechtenverdedigers steeds kleiner wordt. Tegen deze alarmerende trend voert Amnesty International campagne.

Sarah Mardini (24) en Seán Binder (25) kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden.
  • Ilham Tohti

    Wat is het probleem?

    In veel landen is de speelruimte voor mensenrechtenverdedigers beperkt. Wetten en overheidsoptreden leggen hun vrijheid aan banden.

  • Shahnewaz Chowdhury, een mensenrechtenverdediger uit Bangladesh, kan 10 jaar gevangenisstraf krijgen omdat hij op Facebook zei dat een kolengestookte energiecentrale in de stad waar hij woont milieuverontreiniging veroorzaakt.

    Wat doet een mensenrechtenverdediger?

    Mensenrechtenverdedigers doen onderzoek, verzamelen informatie en rapporteren over schendingen van mensenrechten.

  • Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul gearresteerd.

    Waarom zijn mensenrechtenverdedigers zo belangrijk?

    Mensenrechtenverdedigers staan in de frontlinie bij de verdediging van de mensenrechten en het aan de kaak stellen van schendingen.

  • Het gebouw van de ngo ‘Memorial’ in Moskou is besmeurd met graffiti: ‘Buitenlandse agent. Love USA’ (2012).

    Krimpende ruimte voor mensenrechtenverdedigers

    Het maatschappelijk middenveld is het fundament van elke open en democratische samenleving. Maar in veel landen ligt het stevig onder vuur.

  • Elżbieta Podleśna, Joanna Gzyra-Iskandar and Anna Prus

    Welke gevaren bedreigen mensenrechtenverdedigers?

    Vanwege hun activisme lopen mensenrechtenverdedigers vaak gevaar en worden hun eigen mensrenrechten geschonden.

  • Demonstratie tijdens de eerste verjaardag van de moord op Hondurese mensenrechtenverdedigster Berta Cáceres, 1 maart 2017.

    Mensenrechtenverdedigers worden vermoord

    Volgens Frontline Defenders werden in 2021 358 mensenrechtenverdedigers vermoord in 35 landen. Een jaar eerder waren dat er 331 in 25 landen.

  • Jani Silva is een Colombiaanse mensenrechtenverdediger die opkomt op voor de belangen van de boeren in het Amazoneparel-reservaat.

    Mensenrechtenverdedigers in Latijns-Amerika

    Mensenrechtenverdedigers worden overal ter wereld tegengewerkt. Maar in Latijns-Amerika worden verreweg de meeste activisten bedreigd.

  • De dissidente Cubaanse kunstenaar Luis Manuel Otero Alcantara

    Wat wil Amnesty?

    Amnesty streeft onder meer naar vrijheid voor gewetensgevangenen, bescherming voor mensenrechtenverdedigers en herziening van wetten.

  • Amnesty demonstreert op 22 oktober 2020 voor de Russischche ambassade in Den Haag voor de vrijlating van de Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova. Zij wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam.

    Wat doet Amnesty?

    Amnesty doet onderzoek naar schendingen van de mensenrechten van mensenrechtenverdedigers, voeren actie voor hen en trainen hen.