Demonstratierecht in Nederland

Vrouwen mogen stemmen. Een werkdag duurt 8 uur. Mannen kunnen trouwen met mannen, en vrouwen met vrouwen. Dat is allemaal volkomen normaal. Maar ooit was het dat niet. Daarom kwamen mensen op allerlei manieren in actie, bijvoorbeeld door de straat op te gaan om te demonstreren. En dat hielp. Demonstraties hebben aantoonbaar bijgedragen aan historische maatschappelijke verbeteringen.

Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

Right to Protest
  • Het kiesrecht voor vrouwen werd gerealiseerd in 1919. Daar was tientallen jaren strijd voor geleverd door vrouwen van diverse politieke stromingen.

    Het probleem

    Demonstreren is een mensenrecht. Maar demonstranten krijgen te vaak te maken met onnodige regels, die in strijd zijn met de mensenrechten.

  • Protest tegen het toeslagenschandaal waardoor tienduizenden mensen onterecht door de Belastingdienst werden bestempeld als fraudeur. In veel gezinnen leidde de affaire geleid tot grote geldproblemen en stress. Door de grote problemen waarin gezinnen verkeerden, zijn zelfs kinderen uit huis geplaatst.

    Wat is (g)een demonstratie?

    Een demonstratie moet vreedzaam zijn. Demonstraties zijn er in alle soorten en maten: van klassieke manifestaties op een plein tot flashmobs.

  • De Koninklijke Marechaussee maakt een einde aan een demonstratie van klimaatactivisten op Schiphol Plaza.

    Wat houdt het demonstratierecht in?

    In verdragen en wetten is vastgelegd dat iedereen het recht heeft om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een demonstratie.

  • Amnesty-demonstratie tegen het opsluiten van een miljoen Oeigoeren en andere leden van moslimminderheden in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese regio Xinjiang.

    Belangrijke knelpunten

    In de praktijk gaat het regelmatig mis met het demonstratierecht. Amnesty signaleert een aantal belangrijke knelpunten.

  • Demonstratie voor het recht op abortus op de Dam in Amsterdam, 7 mei 2022.

    Rol van de gemeenten

    De gemeente moet het demonstratierecht beschermen. Toch werden in de afgelopen jaren diverse demonstraties onterecht verboden of ingeperkt.

  • Demonstreren is een mensenrecht en geldt voor iedereen, of je het nou met de boodschap eens bent of niet. Het vormt een van de fundamenten van de democratische rechtsstaat. Dit fundamentele recht staat nu wereldwijd onder druk, ook in Nederland. Daarom voert Amnesty actie voor het recht om te demonstreren.

    Wat wil Amnesty?

    Met de campagne Right to Protest streeft Amnesty ernaar dat nodeloze obstakels die vreedzaam demonstreren bemoeilijken, worden weggenomen.

  • Politie, anti-Zwarte Pieten- en pro-Pieten-demonstranten tijdens een grimmige intocht van Sinterklaas in Den Bosch.

    Rapport over demonstratierecht in Nederland

    In Nederland schieten overheden te kort bij het waarborgen van de regels omtrent demonstratierecht. Dat moet beter.

  • Amnesty maakt zich grote zorgen over arrestaties van klimaatdemonstranten

    Onafhankelijke waarnemers

    Om het demonstratierecht te beschermen, sturen wij regelmatig onafhankelijke waarnemers naar demonstraties.

  • Protest in Amsterdam na de aanval op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Bij de aanval kwamen twaalf mensen om het leven.

    Wat kun jij doen?

    Help mee het demonstratierecht in Nederland beter te waarborgen en wordt actief als activist of als activistenleider in je eigen woonplaats.

  • In Hongkong werd in 2020 massaal gedemonstreerd voor hervormingen.

    Internationale campagne

    In plaats van dat ze de maatschappelijke onvrede oplossen, perken veel regeringen de vrijheid van demonstreren in.