Bedrijven en mensenrechten

Amnesty International wil dat alle bedrijven de mensenrechten respecteren, in eigen land en daarbuiten. Daarin staat Amnesty niet alleen. Steeds meer organisaties, politici, Nederlanders én ook steeds meer bedrijven accepteren niet dat mensen hier en aan de andere kant van de wereld schade ondervinden door de productie van onder andere gas, staal, kleding, benzine, voedsel, de accu’s in onze auto’s of mobieltjes, of bijvoorbeeld door de bouw van voetbalstadions zoals voor het WK in Qatar. Bedrijven zouden op geen enkele manier betrokken moeten zijn bij schendingen van arbeidsrechten, bij kinderarbeid, landroof, de aantasting van gezondheid en vervuiling en verwoesting van het milieu en de leefomgeving van mensen. En bedrijven moeten verantwoordelijk kunnen worden gehouden als dat wel zo is.

Palmolieproductie in Indonesië
© Amnesty International / WatchDoc
  • Qatar heeft nog een jaar om beloften aan arbeidsmigranten waar te maken terwijl de vooruitgang stagneert

    Qatar geen uitzondering in uitblijven compensatie

    Qatar geen uitzondering in uitblijven van compensatie voor slachtoffers van onverantwoordelijke bedrijfsactiviteiten en falend overheidsbeleid.

  • Bedrijven en mensenrechten: wetgeving is nodig

    Internationale bedrijven hebben veel macht. Soms met ernstige gevolgen voor mensen, zoals dwangarbeid, huisuitzettingen en milieuvervuiling.

  • De rol van de financiële sector

    De Eerlijke Geldwijzer vergelijkt het beleid van de tien grootste banken en verzekeraars op de Nederlandse markt op maatschappelijke onderwerpen.

  • Shell in Nigeria

    Shell en andere multinationals winnen olie in de Nigerdelta. Door grootschalige olielekkages leven de bewoners van het gebied in grote armoede.