Amnesty.nl maakt gebruik van cookies om de content beter op uw voorkeur af te kunnen stemmen.     Meer informatie

Wordt Vervolgd

© Odilo Girod

Wordt Vervolgd is het journalistiek onafhankelijke maandblad over mensenrechten, uitgegeven door Amnesty International. Met onder andere interviews, buitenlandreportages, onderzoeksverhalen, boek- en filmrecensies, fotoreportages, cartoons en columns van Arnon Grunberg

In deze extra dikke eindejaarsspecial aandacht voor het diversiteitsdebat dat Nederland afgelopen jaar bezighield: een interview met hoogleraar Antropologie Gloria Wekker, Sinan Çankaya over kritiek op het Huis Nederland en een stadstour door het koloniale verleden van Nederland. Verder een interview met Nil Mutluer, een van de Turkse 'Academici voor Vrede', een reportage over Radio Alghdad, de enige betrouwbare bron die de burgers van het belegerde Mosul nog hebben, en nog veel, veel meer.
© Lenny Oosterwijk
Tekst: Armand Snijders
Als weinig anderen hield Gloria Wekker wit Nederland dit jaar een spiegel voor. Na het verschijnen van haar boek White Innocence‚ over geïnstitutionaliseerd racisme‚ volgden interviews in kranten en opiniebladen – en een golf kritiek. In Suriname praat ze met Armand Snijders over een bewogen mediajaar en over de ‘typische verongelijktheid die veel witte mannen hebben als ze met zichzelf worden geconfronteerd’.
© Merlijn Doomernik
Hoofdredactioneel door Arend Hulshof
Tien jaar geleden schreef ik mijn eerste stuk voor Wordt Vervolgd. Het was een interview met Amnesty’s toenmalige secretaris-generaal Irene Khan.
© Merlijn Doomernik
Column Grunberg
Het aanpassingsvermogen van de mens is immens. Soms is dat aanpassingsvermogen niet te onderscheiden van opportunisme‚ maar meestal is flexibiliteit een gezonde reactie op veranderde omstandigheden.
© Odilo Girod
Tekst: Arend Hulshof
Britse inlichtingendiensten onderscheppen op grote schaal het e-mailverkeer van burgers‚ onthulde Edward Snowden in 2013. Amnesty en negen andere organisaties begonnen er een zaak over bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Later bleek dat een Britse inlichtingendienst ook Amnesty had bespied.
© Odilo Girod
Tekst: Linda Polman
Zijn ze nu wel of niet goed voor onze economie‚ de vluchtelingen die de afgelopen twee jaar naar de EU kwamen? We weten het nog niet. Maar hun komst heeft in elk geval ons idioom verrijkt. Woorden en begrippen kregen nieuwe betekenissen en extra ladingen. Een kleine greep.
© Kai Muller
Tekst: Froukje Santing
Nil Mutluer‚ drijvende kracht achter tweeduizend Turkse ‘Academici voor Vrede’‚ hoort tot de eerste wetenschappers die in 2016 zijn weggezuiverd in Turkije. Nadat de Nisantasi Universteit in Istanbul haar had ontslagen‚ vluchtte ze naar Berlijn. Froukje Santing zocht haar daar op. ‘Ik houd mezelf voor dat ik geen balling ben. Ik heb nog een Turks paspoort. Maar hoe lang nog?'
© Odilo Girod
Tekst: Sinan Çankaya
'Wat kan ik doen als wit persoon om racisme te verstoren?’ Sinan Çankaya‚ die promoveerde op discriminatie bij de politie‚ kreeg die vraag per e-mail binnen. Even later stuitte hij op een filmpje dat hem inspireerde tot een kritische column in De Correspondent. Honderden reacties waren het gevolg. Verslag van een denkproces.
© AI
Tekst: Arend Hulshof
Het respecteren van mensenrechten is steeds minder ‘vanzelfsprekend’‚ zegt Amnesty-directeur Eduard Nazarski. Zo zijn veel Nederlanders bereid vrijheden op te geven‚ als het om de strijd tegen terrorisme gaat. Een vooruitblik op een jaar vol ‘huiskamergesprekken’.

Colofon

De redactie van Wordt Vervolgd werkt op grondslag van een onafhankelijk redactie-statuut. Toezicht op naleving ervan berust bij de redactieraad. Ingenomen standpunten in het blad vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs die van Amnesty International. Overname van artikelen kan in overleg met de redactie: wordtvervolgd [at] amnesty [dot] nl
Hoofdredactie: Arend Hulshof
Redactie: Marnix de Bruyne, Carolien Cuypers
Vaste medewerkers: Daan Bronkhorst, Arnon Grunberg, Eduard Nazarski, Linda Polman, Maarten Reijnders, Jeroen Teitler, Frederiek de Vlaming
Fotoredactie: Lotti Pronk
Uitgever: Eduard Nazarski