De Filipijnse journaliste Maria Ressa (midden) de dag nadat de recherche het kantoor van Rappler binnenvielen. Ze kwam een dag later, op 14 februari van dit jaar, borgtocht vrij.
© ANP

Winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in Wordt Vervolgd

 

Interviews

 • De Filipijnse journaliste Maria Ressa (midden) de dag nadat de recherche het kantoor van Rappler binnenvielen. Ze kwam een dag later, op 14 februari van dit jaar, borgtocht vrij.

  Maria Ressa: ‘Als journalist zit je op de eerste rij van de geschiedenis’

  Interview 25 juni 2019

  Twee jaar geleden sprak Wordt Vervolgd Maria Ressa, oprichter van het geëngageerde nieuwsplatform Rappler. Haar inzet voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting wordt nu bekroond met de Nobelprijs voor de vrede.

  Lees meer
 • Thomas Hammarberg op bezoek in Georgië (augustus 2008). ‘Daar heb ik persoonlijk meer dan honderd mensen uit de gevangenis gehaald.’

  Thomas Hammarberg: ‘Er is een crisis gaande in Europa’

  Interview 15 april 2011

  Thomas Hammarberg nam in 1977 als voorzitter van Amnesty’s internationale bestuur de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Toen Daan Bronkhorst en Arend Hulshof hem in 2011 spraken had hij geen optimistische boodschap.

  Lees meer
 • Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo: ‘Chinese studenten denken nu vooral aan zichzelf’

  Interview 16 december 2010

  De druk moet van het volk komen, wil er echt verandering komen in China, vindt Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Maar jonge Chinezen zijn meer bezig met carrière en geld, zei de dissident in een van de laatste interviews vóór zijn arrestatie in december 2008.

  Lees meer
 • Dmitri Moeratov

  Dmitri Moeratov: ‘We kunnen niet schieten, we zijn een krant’

  Interview 12 mei 2010

  Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta, heeft vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Wordt Vervolgd sprak hem in 2010.

  Lees meer
 • Lech Walesa spreekt werknemers van een Poolse scheepswerf toe (1980)

  Lech Walesa: ‘We hebben de pech dat de oude generatie nog steeds in Europa aan het roer staat’

  Interview 1 maart 2009

  De voormalige Poolse president en Nobel-prijswinnaar Lech Walesa is de grondlegger van een van de succesvolste burgerbewegingen uit de geschiedenis. Yoeri Albrecht sprak hem in 2009. ‘Er zijn maar een paar mensen nodig om de wereld te kunnen veranderen.’

  Lees meer
 • Desmond Tutu: ‘De global village heeft dorpsoudsten nodig’

  Interview 1 september 2008

  Aartsbisschop emeritus Desmond Tutu is 76, maar zet zich nog altijd met al zijn energie in voor de mensenrechten. Een vraaggesprek uit 2008 met de Nobelprijswinnaar over vredestichtende oudjes, de kwetsbaarheid van een regenboognatie en zijn ‘enige pin-up’.

  Lees meer
 • De Dalai Lama: ‘Ik ben nooit volgzaam’

  Interview 12 december 2007

  De spiritueel leider van Tibet blijft verlangen blijft naar zijn geboortegrond. Hij roept de Chinezen op tot spirituele verzoening met de Tibetanen, in de overtuiging dat de volksrepubliek binnen vijf tot tien jaar opener zal worden. Een exclusief gesprek van Willem Offenberg, oud-hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, met de Dalai Lama in 2007.

  Lees meer