Ook in 2019 hebben we wereldwijd tegen onrecht gestreden, mensen hoop gegeven en gewetensgevangenen vrij gekregen. Samen hebben we prachtige resultaten geboekt. We hebben de hoogtepunten op een rijtje gezet.
Mensen kwamen vrij
We maakten ons sterk voor mensen die onterecht gevangenzaten. Met succes!
Ahmed H.
Tayseer Salman al-Najjar
Shawkan
Mehman Huseynov
Rami Sidky
Asia Bibi
Mohamed Mkhaïtir
Evelyn Hernández
Poolse demonstranten
Rodney Reed
Scott Warren
In Hongarije werd de Syriër Ahmed H. uit de gevangenis ontslagen. In 2016 was hij tot 10 jaar cel veroordeeld vanwege ‘medeplichtigheid aan een terreurdaad’, terwijl hij bij een demonstratie alleen maar opriep om rustig te blijven en geen geweld te gebruiken. Lees meer…
De Jordaanse journalist Tayseer Salman al-Najjar zat onterecht gevangen in de Verenigde Arabische Emiraten. Na zijn vrijlating zei zijn vrouw tegen Amnesty: ‘Jullie waren als familie voor Tayseer en mij. Dank je voor de niet aflatende steun.’ Lees meer…
In maart kwam fotojournalist Shawkan uit Egypte vrij. Hem hing de doodstraf boven het hoofd omdat hij foto’s had gemaakt van het hardhandig neerslaan van een demonstratie door veiligheidstroepen. Amnesty voerde jarenlang actie voor hem. Lees meer…
De Azerbeidzjaanse journalist Mehman Huseynov uitte kritiek op de regering. Daarvoor zat hij 4 jaar vast. Daarna probeerde de overheid zijn gevangenisstraf te verlengen, maar internationale druk van onder meer Amnesty voorkwam dat. Lees meer…
Amnesty verzamelde 43 duizend handtekeningen voor de Egyptische student Rami Sidky. Hij zou de Egyptische president hebben beledigd in een satirisch lied. Maar hij had er niks mee te maken. In mei mocht hij de gevangenis voorwaardelijk verlaten. Lees meer…
Asia Bibi, een christelijke vrouw uit het overwegend islamitische Pakistan, werd in 2010 ter dood veroordeeld wegens godslastering. Ze mocht in mei het land verlaten en werd in Canada herenigd met haar gezin. Amnesty voerde wereldwijd actie voor haar. Lees meer…
De Mauritaanse Mohamed Mkhaïtir werd in 2014 ter dood veroordeeld voor een blog over slavernij en discriminatie in zijn land. De meeste tijd zat hij in eenzame opsluiting. Na zijn vrijlating zei hij tegen Amnesty: ‘Zonder jullie zou ik niet vrij zijn.’ Lees meer…
Evelyn Hernández uit El Salvador werd vrijgesproken van moord, waartoe ze was veroordeeld na de vroeggeboorte van haar kindje. Ze werd ervan beschuldigd abortus te hebben gepleegd, wat in haar land onder alle omstandigheden verboden is. Lees meer…
Veertien Poolse vrouwen werden vrijgesproken van het ‘verstoren van een demonstratie’. Tijdens Onafhankelijkheidsdag demonstreerden ze met een ‘stop fascisme’-spandoek tegen andere demonstranten die fascistische en racistische symbolen bij zich droegen. Lees meer…
De executie van de Amerikaan Rodney Reed werd voorlopig afgelast. Hij werd beschuldigd voor de moord op een blanke vrouw, maar er zijn ernstige twijfels over het bewijs. Amnesty voert sinds 2015 actie voor Rodney, die sinds 1998 in de dodencel zit. Lees meer…
De Amerikaanse hulpverlener Scott Warren werd vrijgesproken van het helpen van migranten zonder papieren. Hij gaf hen onder meer water. Amnesty vindt het criminaliseren van humanitaire hulp een aanval op de mensenrechten en kwam voor Scott in actie. Lees meer…
Wetten werden gewijzigd
Samen zetten we machthebbers onder druk.
LHBTI
Mensen met een handicap
Transgenderrechten
Doodstraf
Wapenexport
Abortus
Taiwan werd het eerste Aziatische land waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. En met een gerechtelijke uitspraak zette ook Hongkong een grote stap richting gelijke rechten voor LHBTI’s. Lees meer…
Kirgizië ratificeerde het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Amnesty maakte zich daar sterk voor. Activiste Gulzar Duishenova: ‘Ik ben dankbaar voor alle steun en solidariteit van al die Amnesty-activisten die om onze rechten geven.’ Lees meer…
Dankzij bescherming door de Oekraïense politie kon de Trans Mars in de hoofdstad Kiev dit jaar doorgaan. Vorig jaar werden de demonstranten aangevallen door gewelddadige groepen. Toen deed de politie niets. Lees meer…
De Amerikaanse staat Californië voert de doodstraf niet meer uit en de staat New Hampshire heeft hem helemaal afgeschaft. Ook Equatoriaal-Guinea kondigde aan de doodstraf uit het wetboek van strafrecht te schrappen. Lees meer…
Een rechter oordeelde dat de Britse regering geen licenties mag afgeven voor wapenleveranties aan Saudi-Arabië. De zaak was aangespannen door de Campaign Against the Arms Trade, in samenwerking met onder meer Amnesty. Lees meer…
Het Slowaakse parlement verwierp een voorstel voor een abortuswet die de tijd voor vrouwen zou terugdraaien. Vrouwen worden niet verplicht eerst een echo te laten maken van de embryo of foetus, wat een schending van het recht op privacy zou zijn. Lees meer…
Onze stem werd gehoord
Ook in 2019 brachten we onrecht aan het licht.
Vluchtelingen
Rechtszaak tegen Shell
Festivals
Nasrin Sotoudeh
Canal Parade
Khashoggigracht
Raqqa-expositie
Klokhuis
China-beleid
Write 4 Rights
Amnesty en andere organisaties overhandigden de petitie ‘Kijk niet weg’ aan Tweede Kamerleden, met 53.000 handtekeningen. Zij vroegen aandacht voor de humanitaire ramp in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Lees meer…
In Den Haag begon de rechtszaak van vier Nigeriaanse weduwen tegen Shell. Ze beschuldigen de multinational er onder meer van medeverantwoordelijk te zijn voor de executies van hun echtgenoten. Amnesty verleent de weduwen financiële steun, waarmee hun advocaten bekostigd kunnen worden. Lees meer…
Zoals ieder jaar was Amnesty weer aanwezig op verschillende festivals. De bekende modeontwerper Bas Kosters ontwierp dit jaar een speciale versie van ons bekende roze Pinkpop-hoedje. Alle opbrengsten van het hoedje zijn voor Amnesty. Lees meer…
1,2 miljoen mensen uit de hele wereld tekenden een petitie voor de vrijlating van Nasrin Sotoudeh. De Iraanse mensenrechtenadvocaat kreeg 38 jaar cel en 148 zweepslagen voor ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’ – een verzonnen aanklacht. Lees meer…
Tijdens de jaarlijkse Pride Amsterdam deelden diverse LHBTI-activisten uit onder meer Polen, Rusland, Jamaica, Syrië en Nederland vanaf de Amnesty-boot hun dromen met het publiek onder het motto ‘It’s our dreams that create the future’. Lees meer…
Precies 1 jaar na de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi – hoogstwaarschijnlijk gepleegd door het Saudische bewind – plaatste Amnesty een straatnaambordje met ‘Khashogggracht’ bij de Saudische ambassade. Lees meer…
In het Humanity House in Den Haag organiseerde Amnesty een bijzondere expositie over de door oorlog verwoeste Syrische stad Raqqa. Amnesty deed maandenlang onderzoek naar de aanvallen op de stad. Lees meer…
Mede dankzij het lobbywerk van Amnesty werden mensenrechten hét thema bij de besprekingen van de China-strategie van de Nederlandse regering. De Tweede Kamer vroeg vrijwel unaniem om mensenrechten centraler te stellen in de relaties met China. Lees meer…
10 december stond zoals elk jaar in het teken van Write for Rights, onze internationale schrijfactie. We schreven meer dan 200.000 brieven voor jongeren van wie de mensenrechten geschonden worden. Lees meer…
Koop je kerstkaarten bij Amnesty
Met iedere aankoop steun je mensenrechten wereldwijd.