Aanbieden van ruim 53.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden om aandacht te vragen voor de slechte situatie voor vluchtelingen op de Griekse eilanden
© Freek van den Bergh

‘Kijk niet weg’: stop de humanitaire ramp op de Griekse eilanden

Op dinsdag 19 februari overhandigden de initiatiefnemers van de petitie ‘Kijk niet weg’ ruim 53.000 handtekeningen aan Kamerleden in Den Haag. Hiermee vragen zij aandacht voor de humanitaire ramp in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.

Oproep van de petitie

De petitie roept de Nederlandse regering op om net als Portugal 1.000 mensen over te nemen van de Griekse eilanden. Rond 15.000 mensen zitten daar vast onder verschrikkelijke omstandigheden.

‘Asielsysteem faalt totaal’

Onlangs bezochten initiatiefnemers Eduard Nazarski en Veerle Goudswaard Lesbos en Samos. Ook enkele Kamerleden en staatssecretaris Harbers brachten een bezoek aan Lesbos. Amnesty-directeur Nazarski zei daarover: ‘Op beide eilanden zagen we dat de situatie voor de vluchtelingen nog altijd miserabel is en het asielsysteem totaal faalt. Dat moeten de Kamerleden en staatssecretaris Harbers ook hebben gezien tijdens hun bezoek. Er kan dan ook maar een conclusie zijn: Stop met het naar elkaar wijzen in Europa. En zorg nu voor een échte oplossing.’

 

*Organisaties

De petitie Kijk niet weg is een gezamenlijke actie van bezorgde burgers en verschillende organisaties*. Amnesty International, Interculturele Stichting Salaam, PAX, Protestantse Diaconie Amsterdam, Stichting Bootvluchteling, Stichting Vluchteling, Tear, The Present Movement, Tosti Creative – creatief bureau, VluchtelingenWerk Nederland, We Gaan Ze Halen, Gert-Jan van den Bergh – advocaat, Veerle Goudswaard – advocaat, Adriaan Stoop – advocaat, Martha Visser – advocaat.

Meer over dit onderwerp