Blogger, journalist en activist Mehman Huseynov uit Azerbeidzjan
© Privéfoto

Azerbeidzjan laat gewetensgevangene Mehman Huseynov vrij

Azerbeidzjan laat gewetensgevangene Mehman Huseynov vrij

De bekende blogger, jounalist en activist Mehman Huseynov uit Azerbeidzjan is op 2 maart uit de gevangenis ontslagen. Hij heeft zijn volledige straf van 2 jaar uitgezeten.

Mehman Huseynov was veroordeeld voor verzonnen aanklachten. Op 9 januari 2017 pakte een groep agenten hem op. Ze blinddoekten hem, propten een handdoek in zijn mond en deden een zak over zijn hoofd. Op het politiebureau werd hij geslagen en kreeg hij stroomstoten. De dag erna legde een rechter hem een boete op.

Huseynov deelde publiekelijk wat er met hem was gebeurd en diende een klacht in tegen de agenten die hem martelden. In plaats van onderzoek te doen naar de martelingen, werd Huseynov aangeklaagd en tot 2 jaar cel veroordeeld wegens laster. Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene.

Internationale druk

In een poging van de autoriteiten om zijn verblijf in de gevangenis te verlengen, werd Huseynov eind december 2018 opnieuw aangeklaagd. Hij zou in de gevangenis een inspecteur hebben aangevallen. Huseynov ontkende.

Door (internationale) druk, waaronder de urgent action die door veel Amnesty-supporters gesteund werd, lieten de autoriteiten de aanklacht vallen en werd Huseynov afgelopen zaterdag vrijgelaten.