Evelyn Hernández
© Reuters/Jose Cabezas

Goed nieuws: Evelyn Hernández vrijgesproken van moord (update)

Goed nieuws: Evelyn Hernández vrijgesproken van moord (update)

Op 19 augustus werd Evelyn Hernández uit El Salvador door een rechtbank vrijgesproken van moord. Daartoe was zij veroordeeld na een vroeggeboorte. Amnesty International noemt haar vrijspraak ‘een overwinning voor mensenrechten en de rechten van vrouwen in El Salvador’.

Update

Het Openbaar ministerie in El Salvador gaat in beroep tegen de vrijspraak van Evelyn Hernández. ‘Dit beroep is een voorbeeld van de vooringenomenheid van aanklagers in El Salvador,’ zegt Astrid Valencia van Amnesty International. ‘Ondanks de uitspraak dat Evelyn Hernández onschuldig is, probeert de staat haar als misdadiger weg te zetten omdat ze complicaties had tijdens haar zwangerschap. Het kantoor van de Openbaar aanklager moet garanderen dat noch Hernández noch andere vrouwen hun vrijheid verliezen op discriminerende gronden.’ In El Salvador is abortus in alle gevallen verboden. Vrouwen die na een miskraam of doodgeboorte naar het ziekenhuis gaan, worden geregeld beschuldigd van moord en kunnen tot veertig jaar cel krijgen.

Op 6 april 2016 beviel de toen 21-jarige Hernández thuis op het toilet voortijdig van een zoontje. Haar kindje overleed aan zuurstoftekort. Ziekenhuispersoneel waarschuwde de politie en Hernández werd gearresteerd en ervan beschuldigd abortus te hebben gepleegd. Ze kreeg een gevangenisstraf van 30 jaar opgelegd wegens moord. In hoger beroep oordeelde een rechter later dat er opnieuw naar het bewijs tegen Evelyn gekeken moet worden. Uit het autopsierapport bleek bijvoorbeeld dat het kindje ontlasting in zijn luchtwegen had. Op 19 augustus 2019 werd Evelyn Hernández vrijgesproken.

Abortus in El Salvador

In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Ook na verkrachting, bij incest en als het leven van de moeder in gevaar is. Vrouwen die een miskraam of vroeggeboorte krijgen tijdens de zwangerschap, worden vaak van abortus beschuldigd en kunnen lange gevangenisstraffen krijgen. Ten minste 19 vrouwen zitten op basis van dit soort aanklachten in El Salvador in de cel.

Vrij na wereldwijde acties

Amnesty voerde in verschillende landen actie voor Evelyn Hernández. Net als voor Teodora del Carmen Vásquez, de toen 13-jarige Beatriz, Maria Teresa Rivera, Maira Verónica Figueroa Marroquín, en Imelda Cortez. ‘Er zijn veel vrouwen die nog steeds opgesloten zitten. Ik wil dat zij ook snel vrijkomen’, zei Evelyn Hernández bij haar vrijlating.

Evelyn Hernández en haar moeder spraken eerder met de BBC over Evelyns veroordeling.