Een dodelijke injectie is een van de methoden die in de Verenigde Staten wordt toegepast bij de uitvoering van de doodstraf.
© Amnesty International

Californië voert doodstraf niet meer uit

Gouverneur Gavin Newsome van de Amerikaanse staat Californië heeft vorige week per decreet een moratorium op de doodstraf afgekondigd. In Californische gevangenissen zijn momenteel 700 mensen in afwachting van hun executie.

Tijdens een persconferentie ging Newsome in op de wereldwijde trend van afschaffing van de doodstraf. Vorig jaar schaften de Amerikaanse staat Washington, Burkina Faso en Maleisië de doodstraf af.

In totaal bestaat nu in 142 landen in de wereld de doodstraf niet meer, of wordt die niet meer uitgevoerd. Toen Amnesty in 1977 met haar strijd tegen de doodstraf begon, waren er nog maar 16 landen die de doodstraf niet uitvoerden.

Belangrijke stap voorwaarts

Kristina Roth van de Amerikaanse tak van Amnesty International juicht de beslissing van de Californische overheid toe: ‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts richting een beter rechtssysteem, dat de mensenrechten respecteert. Maar hoewel dit een ontwikkeling van belang is, blijven wij ons inzetten voor de totale afschaffing van de doodstraf overal ter wereld.’

China doodstrafland nummer 1

In 2017 bestond de top 5 van landen die de doodstraf opleggen en uitvoeren uit China, Iran, Saudi-Arabië, Irak en Pakistan; de laatste vier landen waren verantwoordelijk voor 84 procent van alle executies. Het aantal doodvonnissen dat in China is voltrokken werd, is hierbij niet meegeteld. Dat is een staatsgeheim, maar Amnesty vermoedt dat het er duizenden waren.

De Verenigde Staten stonden in 2017 voor het tweede jaar niet in de top 5. Er werden 23 mensen terechtgesteld.

Meer over dit onderwerp