Regenboogvlag

Oekraïense politie beschermt Trans Mars

Oekraïense politie beschermt Trans Mars

Dankzij adequate bescherming door de Oekraïense politie kon de Trans Mars in de hoofdstad Kiev dit jaar doorgaan. Zo’n honderd activisten voor de rechten van transgenders liepen op 23 november mee. Agenten voorkwamen met succes dat tegenstanders het evenement ontwrichtten.

Vorig jaar beschermde de politie de deelnemers aan een soortgelijke mars niet. Agenten deden toen niets tegen gewelddadige groepen die de activisten aanvielen. Wél dreven ze toen de deelnemers naar een dichtbij gelegen metrostation, waardoor de mars ophield.

Anders dankzij politie

Dit jaar ging het heel anders. Op de Transgender Gedenkdag konden honderd activisten dankzij het politieoptreden vreedzaam gebruikmaken van hun rechten op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering.

Deelnemers aan de mars kregen bescherming van een kordon agenten dat zich om hen heen had opgesteld. Aan de andere kant stonden groepen mensen die hatelijke en discriminerende teksten uitten. De politie hield in elk geval één serieuze poging tegen van haatzaaiers om het kordon te doorbreken.

Bedankt voor de steun

De organisatoren van de Trans Mars bedankten iedereen in de Oekraïne en daarbuiten die met hun steun hebben bijgedragen aan dit positieve resultaat.