Praktische informatie

Hier vind je alle praktische informatie om van je schrijfevenement een succes te maken.

Dit hebben we bereikt
Praktische informatie

Over het organiseren van een schrijfevenement

Hoe organiseer ik een Write for Rights-schrijfactie?

We hebben een handleiding geschreven met daarin alle informatie die je nodig hebt voor het organiseren van je eigen Write for Rights-schrijfactie.

Lees de handleiding


Hoe kom ik aan materialen als ik zelf een Write for Rights-schrijfactie organiseer?

Alle materialen voor jouw schrijfactie kun je hier kosteloos bestellen.

Bestel materialen

Sommige materialen kun je ook hier downloaden.

Speech voor organisatoren

Speech

PowerPoint-presentatie Write for Rights
Als je de deelnemers van je event wil laten zien voor wie we dit jaar schrijven, kun je deze PowerPoint-presentatie gebruiken:

Presentatie

Posters om uit te printen

Succesposter – özgur en Malike uit Turkije
Succesposter – Ibrahim Ezz el-Din uit Egypte
Succesposter – Bernardo Xol uit Guatemala
Overzicht poster – Alle acties van 2022

Voorbeeldbrieven

Cecillia, Joanah & Netsai (Zimbabwe)
Shahnewaz Chowdhury (Bangladesh)
Luis Manuel Otero Alcántara (Cuba)
Zineb Redouane (Frankrijk)
Chow-Hang Tung (Hongkong)
Vahid Afkari (Iran)
Dorgelesse Nguessan (Kameroen)
Nasser Zefzafi (Marokko)
Yren Rotela & Mariana Sepúlveda (Paraguay)
Aleksandra Skochilenko (Rusland)

Voorbeeldbrieven in Word document


Betaalt Amnesty alle kosten die ik maak als ik zelf iets organiseer?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie, kan je bij ons bestellen. Je krijgt de materialen thuisgestuurd en betaalt daar niets voor. Je krijgt achtergrondinformatie en kunt voorbeeldbrieven, schrijfpapier, pennen, posters en handige stickers bestellen. Overige kosten zijn voor jouw rekening. Maar die hoeven niet hoog te zijn als je jouw actie thuis organiseert of als je een ruimte kosteloos ter beschikking krijgt. Portokosten kun je desgewenst tot maximaal 100 euro declareren. Mocht je jouw schrijfactie echt groot willen aanpakken, dan kun je contact met ons opnemen via writeforrights@amnesty.nl. In sommige gevallen kan er wel een vergoeding worden gegeven.


Hoe promoot ik mijn Write for Rights-schrijfactie?

Instructievideo
Deze video geeft je tips en inspiratie om je eigen Write for Rights event te promoten.
Instructievideo: hoe promoot je jouw W4R event?

Promotieposters
Hier vind je kant en klare posters om jouw evenement te promoten. Je hoeft alleen de specificaties (datum + locatie + tijdstip) van jouw evenement toe te voegen.

Aankondigingsposter

Poster ‘Voor wie we schrijven’

Poster succesverhaal Ibrahim Ezz el-Din
Poster succesverhaal Bernardo Caal Xol
Poster succesverhaal Özgur Gür & Melike Balkan

Kant en klaar persbericht

Lokale nieuwsmedia ontvangen graag persberichten over lokale evenementen en activiteiten. Als jij een duidelijk persbericht stuurt over jouw lokale Write for Rights, is de kans groot dat dit geplaatst wordt. Wij hebben de basistekst van het persbericht al voor je gemaakt; je hoeft alleen de specificaties van jouw evenement toe te voegen.

Persbericht lokale media

Gratis advertentie

Lokale kranten plaatsen soms gratis advertenties van goede doelen om krantenpagina’s op te vullen. Dit worden stoppers genoemd. Je kunt de redactie van je lokale krant onderstaande zipfile (verzamelmap) met verschillende stopperformaten sturen, met het vraag deze te plaatsen. Je kunt het ook meesturen met je persbericht. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Stopperadvertenties


Welk videomateriaal kan ik gebruiken?


Er zijn mooie video’s gemaakt die je kan gebruiken om je Write for Rights-event te promoten op social media, of om tijdens je evenement te tonen aan de deelnemers, ter inspiratie. Deze video’s laten zien hoe Write for Rights levens verandert!

Videoportretten van de mensen voor wie we schrijven

Videoportret van Yren en Mariana Paraguay
Videoportret van Aleksandra uit Rusland
Videoportret van Shahnewaz uit Bangladesh
Videoportret van Nasser uit Marokko
Videoportret van Luis Manuel uit Cuba
Videoportret van Dorgelesse uit Kameroen
Videoportret van Zineb uit Frankrijk
Videoportret van Chow uit Hong Kong
Videoportret van Vahid uit Iran
Videoportret van Cecillia, Joanah en Netsai uit Zimbabwe

Succesvideo’s

Milieuactivist Bernardo Caal Xol uit Guatemala kwam vrij

Bernardo Xaal Col ontvangt duizenden brieven

Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador kwam vrij (30 sec)

Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador kwam vrij (60 sec)

Inspiratievideo’s
Deze twee videoportretten laten zien wat deelnemers van Write for Rights inspireert. Gebruik deze video’s eventueel naast de promotievideo op je socials om deelnemers te werven voor je eigen Write for Rights.

Videoportret van Julia

Videoportret van Klazien

Je kunt al deze video’s via bovenstaande YouTube-links tonen op je evenement. Wil je de video’s liever als bestand ontvangen en downloaden op je desktop/laptop? Laat het weten via writeforrights@amnesty.nl, dan sturen wij het bestand via WeTransfer.


Kan ik op andere dagen dan 10 december een Write for Rights-schrijfactie organiseren?

Ja, dat kan van 20 november tot eind december. Komt een andere dag dan 10 december jou beter uit, dan is dat geen enkel probleem.


Welke hulp krijg ik van Amnesty als ik zelf iets wil organiseren?

Amnesty zorgt voor materialen om schrijfpakketten te maken, een handleiding en tips en trucs voor een succesvolle Write for Rights-schrijfactie. Op onze tips en materialenpagina vind je allerlei handige materialen om van jouw schrijfactie een succes te maken. Wij zorgen voor de spullen, en jij voor een plek en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via writeforrights@amnesty.nl


Kan ik dit jaar een Write for Rights-evenement organiseren?

We gaan ervanuit dat het mogelijk is om dit jaar fysieke evenementen te organiseren. Maar we weten natuurlijk niet hoe het coronavirus en het coronabeleid zich ontwikkelen. Houd daarom de informatie van de rijksoverheid in de gaten en houd je aan de richtlijnen. Kan samen op een locatie schrijven toch niet? Bestel dan (vanaf begin november) via deze website losse materialen om schrijfpakketten te maken.

Daarnaast kun je ook posters en andere materialen bestellen om je actie te promoten. Een andere optie is online een schrijfactie te organiseren. Je nodigt dan mensen uit om online (bijvoorbeeld via Zoom) bij elkaar te komen en samen brieven te schrijven. We hebben een speciale video over het organiseren van online evenementen. Daarin leggen we het stap voor stap aan je uit.


Komt er weer een evenement op het kantoor van Amnesty in Amsterdam?

We gaan ervanuit dat we dit jaar weer een evenement op het kantoor van Amnesty in Amsterdam kunnen organiseren, mits er geen grote wijzigingen in de coronasituatie komen. Meer informatie hierover volgt.


Waar vind ik alle informatie als ik mee wil doen op school?

Wil je een Write for Righs-schrijfactie organiseren op school? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt.


Hoe organiseer ik een online Write for Rights-evenement?

Hoe ziet een online Write for Rights-evenement eruit?

Je nodigt mensen uit om bij elkaar te komen via een online platform als Zoom. Iedereen heeft vooraf het schrijfmateriaal besteld, of downloadt ter plekke de voorbeeldbrieven. Zo kun je gezellig samen schrijven. Eventueel zet je een muziekje op, of vraag je een bevriende muzikant om een online optreden te verzorgen. Je kunt ook filmpjes laten zien, even bijpraten etc. Bekijk de speciale instructievideo

Hoe organiseer ik een online evenement?

We hebben een speciale video over het organiseren van online evenementen. Daarin leggen we het stap voor stap aan je uit. Ook vind je veel informatie over het gebruik van Zoom in deze handleiding.

Hoe vraag ik een gratis Zoom-licentie aan?

Dit kan door een mailtje te sturen naar writeforrights@amnesty.nl. Geef hierin aan welk e-mailadres je wilt koppelen aan de Zoom-licentie. Als wij je verzoek verwerken, krijg je een mail van Zoom waarin je een link moet aanklikken om te bevestigen. Vervolgens is de koppeling gemaakt!

Hoe promoot ik mijn online schrijfactie?
Meld je online schrijfactie hier bij ons aan. Je kunt daarnaast op verschillenden manieren aandacht vragen. Stuur een persbericht naar de lokale huis-aan-huisbladen of radiostations. Maak een Facebook-event aan en maak Amnesty medeorganisator. Bij grotere evenementen kan een aanvraag ingediend worden via writeforrights@amnesty.nl voor een kleine, regionale advertentiecampagne op Facebook. Het beschikbare budget is beperkt en op = op. Alleen grote events komen hiervoor in aanmerking. In deze video zetten we alle promotieopties nog een keer op een rijtje.

 

Over brieven schrijven

Waarom schrijven we juist voor deze mensen?

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en we hebben er voldoende betrouwbare informatie over. Voor Write for Rights kiezen we tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Zaken waarvan we denken dat die massale aandacht nét dat extra zetje kan geven om verandering te brengen. Vaak helpt die aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie ook de successen van eerdere Write for Rights.


Krijg ik ook antwoord op mijn brieven?

De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Voor hen is het ondoenlijk en te duur om iedereen persoonlijk te antwoorden.

Soms krijg je antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen (Amnesty International, t.a.v. Write for Rights, Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam).


Mag ik meerdere brieven voor dezelfde persoon schrijven?

Als je meerdere brieven wilt schrijven, heeft het de voorkeur om voor verschillende mensen te schrijven.


In welke taal moet de brief geschreven worden?

Dit hangt af van het land waar de brieven naartoe gestuurd worden. Onze voorbeeldbrieven zijn meestal in het Engels geschreven, maar soms gebruiken we ook Spaans, als dat de taal is van het land waarnaar we schrijven. Als je die talen machtig bent, kun je ook zelf je brief daarin opstellen. Blijf altijd beleefd in je brieven. We hebben ook achtergrondinformatie in het Engels over de tien mensen voor wie we schrijven. Die kun je vanaf half november downloaden bij tips en materialen.


Hebben handgeschreven brieven meer effect dan online brieven?

In deze tijden van grootschalige online acties kunnen we met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid laten zien. We laten de ontvangers, autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen, weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept. De massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, een handgeschreven brief valt meer op.

Over de afronding van je schrijfevenement

Hoe verstuur ik de brieven en kaarten voor Write for Rights?

De brieven verstuur je direct naar de autoriteiten van de desbetreffende landen. De adressen worden genoemd in de voorbeeldbrieven. Je mag meerdere brieven voor één adres in één envelop versturen.
Om portokosten te besparen, verstuur je de kaarten in één envelop naar Amnesty Nederland. Het adres daarvan staat ook op de voorbeeldbrieven. Een uitgebreide instructie vind je in de Handleiding brieven en kaarten verzenden.


Waarom sturen we niet ook alle brieven naar jullie kantoor?

Write for Rights is voor Amnesty een geweldige, maar ook dure actie. Het organiseren, het produceren en versturen van alle materialen en de promotie van de schrijfactie kosten jaarlijks veel geld. Om deelnemers niet al te zeer op kosten te jagen, hebben we ervoor gekozen om het versturen van alle groetenkaarten naar het buitenland zelf te betalen. Wij vragen deelnemers aan onze actie een eigen bijdrage te leveren door de brieven op eigen kosten naar de autoriteiten te sturen. Zo kunnen we er samen een mooie actie van maken.


Hoe geef ik het aantal geschreven brieven door?

We zijn erg benieuwd hoeveel kaarten en brieven er dit jaar zijn geschreven. Geef het totale aantal daarom graag zo snel mogelijk na je schrijfactie aan ons door. Je kunt het aantal brieven en kaarten bij elkaar optellen en invullen op het telformulier.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights:

Mail: writeforrights@amnesty.nl

Telefoon: 0207733500