Write for Rights Organiseren

Hier lees je  alles van a tot z over Write for Rights

Write for Rights op Amnesty's hoofdkantoor in Amsterdam
© Marieke Wijntjes

Wat is Write4Rights?

Elk jaar rond 10 december voeren we bij Amnesty massaal actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Over de hele wereld schrijven mensen miljoenen brieven en kaarten voor dezelfde tien personen. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ze schrijven brieven naar autoriteiten om te vragen om gerechtigheid en sturen kaarten naar mensenrechtenactivisten om hen een hart onder de riem te steken. Dit doen ze online of op papier. Een massale, wereldwijde schrijfactie werkt. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.

© Amnesty International, Photo: Jarek Godlewski

Werkt brieven schrijven echt?

Tijdens Write4Rights kiezen we tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. We laten de ontvangers, autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen, weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept. De massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, een handgeschreven brief valt meer op.

 

© Amnistía Internacional México / Itzel Plascencia

Hoe kan ik mee doen?

In Nederland organiseren vrijwilligers in het hele land Write for Rights-events. Sommige mensen houden schrijfacties in de huiskamer, met buren of vrienden. Anderen pakken het grootser aan door een schrijftafel neer te zetten op hun werk, sportclub of kerk.

Amnesty zorgt voor handige materialen om zelf heel eenvoudig je eigen schrijfevent te organiseren.

Bekijk het filmpje

Ik doe mee

Veelgestelde vragen

Wat is Write for Rights?

Elk jaar rond 10 december voeren we bij Amnesty massaal actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag miljoenen brieven en kaarten voor dezelfde tien personen. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Ze schrijven brieven naar autoriteiten om te vragen om gerechtigheid en sturen kaarten naar mensenrechtenactivisten om hen een hart onder de riem te steken. Dit doen ze online of op papier. Een massale, wereldwijde schrijfactie werkt. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.

Wat is het nut van brieven schrijven?

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en we hebben er voldoende betrouwbare informatie over. Voor Write for Rights kiezen we tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Vaak helpt die extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie ook de successen van eerdere Write for Rights.

Wat is de meerwaarde van handgeschreven brieven?

In deze tijden van grootschalige online acties kunnen we met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid laten zien. We laten de ontvangers, autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen, weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept. De massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, een handgeschreven brief valt meer op.

Hoe kan ik meedoen?

Je kunt zelf kiezen hoe je meedoet. Het kan heel simpel online, via deze website. Vanaf half november vind je hier de acties waaraan je kunt meedoen. Je kunt ook thuis met pen en papier brieven schrijven. Bestel dan een gratis schrijfpakket. Of kom naar een van de vele schrijfevenementen in het land. In Nederland organiseren vrijwilligers in het hele land Write for Rights-events. Sommige mensen houden schrijfacties in de huiskamer, met buren of vrienden. Anderen pakken het grootser aan door een schrijftafel neer te zetten op hun werk, sportclub of kerk. Sluit je aan, of organiseer, met hulp van Amnesty, zelf iets. Vanaf half november vind je op deze site waar bij jou in de buurt Write for Rights-events georganiseerd worden.

Kost het geld om mee te doen aan Write for Rights?

Meedoen aan Write for Rights is gratis.Je kunt de materialen bestellen of downloaden. Waar je wel zelf voor moet zorgen zijn enveloppen en postzegels. Organiseer je een event, dan kun je de deelnemers een kleine vergoeding vragen om de kosten te dekken.

Organiseer je zelf een schrijfactie waar veel brieven worden geschreven, waardoor de portokosten hoog zijn, dan kan Amnesty je een deel hiervan vergoeden. Informatie hierover vind je bij het materiaal dat we je in november toesturen.

Waarom heet Write for Rights niet langer Schrijfmarathon?

Vanaf 2018 heeft de Schrijfmarathon een nieuwe naam: Write for Rights. Dat is de naam die over de hele wereld wordt gebruikt voor de schrijfactie die jaarlijks rond 10 december plaatsvindt.

Brieven schrijven

Hoe kan ik brieven schrijven, en voor wie?

Je kiest zelf op welke manier je meedoet: gemakkelijk online brieven versturen, thuis brieven schrijven, meedoen aan een schrijfactie in de buurt of zelf een schrijfactie organiseren. Kies je ervoor om zelf een kleine of grote schrijfactie te organiseren, dan hoef je je hiervoor niet aan te melden. Zodra je het gratis materiaal hebt besteld, heb je je automatisch aangemeld en houden we je op de hoogte.

Amnesty kiest de mensen uit voor wie we schrijven tijdens Write for Rights. Er staan ieder jaar tien mensen centraal, uit landen over de hele wereld. Dit jaar schrijven we voor jongeren die ten onrechte gevangenzitten, ter dood veroordeeld zijn of die onze steun verdienen omdat ze de moed hebben op te komen voor slachtoffers van groot onrecht.

Wij zorgen voor achtergrondinformatie en voorbeeldteksten ter inspiratie voor jouw brief en het adres waar de brieven naartoe kunnen. Je kunt je eigen brief samenstellen maar ook de voorbeeldbrieven overschrijven. Bedenk je zelf de tekst van de brief, zorg er dan wel voor dat de toon en inhoud beleefd zijn.

Hoeveel tijd kost het om brieven te schrijven?

Zoveel tijd als jij wilt. Online een brief schrijven kost het minste tijd. Al binnen een paar minuten verstuur je jouw brief. Je kunt ook via deze website een schrijfpakket bestellen en zelf thuis, met pen en papier, brieven schrijven. Heb je meer tijd, dan kun je naar een lokale schrijfactie om brieven te schrijven. Zelf een schrijfevent organiseren neemt natuurlijk de meeste tijd in beslag. Maar ook dat laatste heb je zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld een avondje met vrienden schrijven vanuit je huiskamer. Of je regelt een leuke locatie en gaat daar schrijven. Je schrijfactie is net zo groot of klein als je zelf wilt. Elke brief is waardevol!

Krijg ik ook antwoord?

De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Voor hen is het ondoenlijk en te duur om iedereen persoonlijk te antwoorden.

Soms krijg je antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen (Amnesty International, t.a.v. Write for Rights, Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam).

Kan ik op andere dagen dan 10 december brieven schrijven?

Ja, je kunt voor de Write for Rights-actie brieven schrijven van 20 november tot en met 20 december. Zoek uit wanneer er Write for Rights-events bij jou in de buurt worden georganiseerd op dagen die jou uitkomen of bestel zelf materiaal en schrijf thuis wanneer het jou uitkomt. Na 20 december kun je ook nog steeds brieven schrijven. Kijk dan hier voor de meest actuele schrijfacties.

Mag ik voor één iemand een brief schrijven of moet ik voor iedereen een brief schrijven?

Als jij voor één persoon wilt schrijven, dan is dat prima. Natuurlijk mag je ook voor meerdere personen schrijven.

Mag ik meerdere brieven voor dezelfde persoon schrijven?

Als je meerdere brieven wilt schrijven, heeft het de voorkeur om voor verschillende mensen te schrijven.

In welke taal moet de brief geschreven worden?

Dit hangt af van het land waar de brieven naartoe gestuurd worden. In onze voorbeeldbrieven gebruiken we meestal Engels, maar soms de taal van het land waarnaar we schrijven, bijvoorbeeld Spaans of Frans. Als je die taal machtig bent kun je ook daarin je brief opstellen. We hebben ook achtergrondinformatie in het Engels over de tien mensen voor wie we schrijven. Die kun je vanaf half november downloaden.

Waarom zijn er dit jaar alleen acties voor jongeren?

Er wordt vaak gezegd dat jonge mensen onze toekomstige leiders zijn. We zeggen dat ze de leiders van vandaag zijn omdat ze zich inzetten om een einde te maken aan de grootste crises waarmee we wereldwijd worden geconfronteerd. Van het staken vanwege de klimaatverandering tot het verdedigen van de rechten van vrouwen. Van het aanpakken van dakloosheid tot het blootleggen van politiegeweld, kinderen en jongeren zijn een leidende kracht voor verandering.

Door hun jonge leeftijd zijn jongeren extra kwetsbaar wanneer de overheid tegen hen optreedt. Jongeren zijn ook een gemakkelijke prooi als autoriteiten op zoek zijn naar een ‘dader’ of wanneer ze hun eigen onrechtvaardige optreden willen verdoezelen.

Tijdens Write for Rights 2019 vraagt Amnesty mensen in de hele wereld om brieven te schrijven voor kinderen en jongeren. We doen dit om hen te ondersteunen, kracht te geven en het mogelijk te maken om te blijven durven waar volwassenen tekortschieten. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.

Organiseren

Hoe organiseer ik een Write for Rights-event?

Op onze site vind je alle tips en materialen die je nodig hebt om een eigen Write for Rights-event te organiseren.  

Hoe organiseer ik een Write for Rights-event in mijn bedrijf, winkel of organisatie?

Op onze site vind je alle tips en materialen die je nodig hebt om een eigen Write for Rights-event te organiseren.

Hoe organiseer ik een Write for Rights-event met mijn school?

We hebben een uitgebreid schrijfpakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Je kunt het pakket aanvragen via onze website.

In hoeverre kan ik hulp van Amnesty verwachten als ik zelf iets wil organiseren?

Amnesty zorgt voor een uitgebreid schrijfpakket, een handleiding en tips en trucs voor een succesvol Write for Rights-event. Daarnaast vind je op onze materialenpagina voorbeelden van persberichten, een flyer voor de aankondiging van jouw schrijfactie en een handleiding voor het gebruiken van sociale media en meer. Jij zorgt voor de ruimte en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via writeforrights@amnesty.nl

Hoe kom ik aan materialen als ik zelf een Write for Rights-event organiseer?

Alle materialen voor jouw schrijfactie kun je tot 30 november gratis bestellen of vanaf half november downloaden.

Betaalt Amnesty alle kosten die ik maak als ik zelf iets organiseer?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie ontvang je in ons gratis schrijfpakket. Daarin vind je onder meer achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven, schrijfpapier, pennen, posters en tafelvlaggetjes. Overige kosten zijn voor jouw rekening, maar die hoeven niet hoog te zijn als je jouw actie thuis organiseert of als je een ruimte gratis ter beschikking krijgt. Portokosten kun je desgewenst declareren. Mocht je het echt groot willen aanpakken, dan kun je altijd contact met ons opnemen via writeforrights@amnesty.nl. In sommige gevallen kan er wel een vergoeding worden gegeven.

Kan ik op andere dagen dan 10 december een Write for Rights-event organiseren?

Ja, dat kan van 20 november tot en met 20 december. Komt een andere dag jou beter uit, dan is dat geen enkel probleem.

Moet ik al verbonden zijn met Amnesty om zelf iets te mogen organiseren?

Nee, Write for Rights is voor iedereen; iedereen mag meedoen en zelf iets organiseren.

Is Amnesty aansprakelijk als er iets gebeurt tijdens mijn Write for Rights-event?

Alle vrijwilligers van Amnesty International, dus ook mensen die een Write for Rights-event organiseren, zijn zo verzekerd dat wanneer er iets gebeurt, zij worden beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. Daar is Amnesty verantwoordelijk voor.

Hoe kan ik doorgeven hoeveel brieven en kaarten er tijdens mijn Write for Rights-event zijn geschreven?

We willen heel graag weten hoeveel brieven en kaarten er in ons land zijn geschreven. Je kunt op dit formulier doorgeven hoeveel brieven en kaarten door jou zijn verstuurd.

 

Ik organiseer een event Ik geef mijn school op

 

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl, 020 7733 500.