write for rights

Write for Rights Organiseren

Hier lees je alles over Write for Rights

 

Write for Rights in Zuid-Afrika

Wat is Write for Rights?

Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet of bedreigd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. De Write for Rights-actie is opgezet om dit onrecht te stoppen. Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld miljoenen brieven voor tien personen die onze hulp nodig hebben. Brieven aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. En kaarten aan de tien personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken. Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering voor deze mensen.

Write for Rights in Duitsland
© Amnesty International, Photo: Jarek Godlewski

Werkt brieven schrijven echt?

Tijdens Write for Rights kiest Amnesty tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie. Dat zet autoriteiten aan tot verandering en geeft de mensen voor wie we actievoeren moed.

Zie de successen van eerdere Write for Rights.

 

Write for Rights schrijfactie
© Amnesty International

Hoe kan ik meedoen?

Mensen in het hele land organiseren Write for Rights-schrijfacties. Sommigen nodigen buren of vrienden uit in hun huiskamer. Anderen pakken het grootser aan en zetten een schrijftafel neer bij hun werk, sportclub of kerk. Je kunt ook een online Write for Rights-actie opzetten. Amnesty zorgt voor handige materialen om zelf heel eenvoudig je eigen schrijfactie te organiseren.

Ik doe mee
 

 

Veelgestelde vragen

Hoe organiseer ik een Write for Rights-schrijfactie?


Op onze site vind je alle tips en materialen die je nodig hebt om een eigen Write for Rights-schrijfactie te organiseren.  

Hoe kom ik aan materialen als ik zelf een Write for Rights-schrijfactie organiseer?

Alle materialen voor jouw schrijfactie kun je vanaf begin november kosteloos bestellen of vanaf half november downloaden.

Betaalt Amnesty alle kosten die ik maak als ik zelf iets organiseer?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie, kan je bij ons bestellen. Je krijgt de materialen thuisgestuurd en betaalt daar niets voor. Je krijgt achtergrondinformatie en kunt voorbeeldbrieven, schrijfpapier, pennen, posters en handige stickers bestellen. Overige kosten zijn voor jouw rekening. Maar die hoeven niet hoog te zijn als je jouw actie thuis organiseert of als je een ruimte kosteloos ter beschikking krijgt. Portokosten kun je desgewenst tot maximaal 100 euro declareren. Mocht je jouw schrijfactie echt groot willen aanpakken, dan kun je contact met ons opnemen via writeforrights@amnesty.nl. In sommige gevallen kan er wel een vergoeding worden gegeven.

Kan ik op andere dagen dan 10 december een Write for Rights-schrijfactie organiseren?

Ja, dat kan van 20 november tot eind december. Komt een andere dag jou beter uit, dan is dat geen enkel probleem.

Welke hulp krijg ik van Amnesty als ik zelf iets wil organiseren?

Amnesty zorgt voor uitgebreide eenpersoons-schrijfpakketten en/of losse materialen, een handleiding en tips en trucs voor een succesvolle Write for Rights-schrijfactie. Op onze tips en materialenpagina vind je allerlei handige materialen om van jouw schrijfactie een succes te maken. Wij zorgen voor de spullen, en jij voor een plek en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via writeforrights@amnesty.nl

Wanneer kan ik materialen bestellen? 

Materialen bestellen kan vanaf begin november.

Hoe zien de individuele schrijfpakketjes eruit?

Ieder pakketje bevat een envelop met informatie, tien voorbeeldbrieven, tien blanco kaarten, een schrijfblok en een pen.  

Waarom bieden jullie individuele schrijfpakketjes aan? Dat leidt toch tot meer afval?

We maakten in 2020 deze keuze om ervoor te zorgen dat Write for Rights ondanks corona toch kon doorgaan. Door met thuisschrijfpakketjes te werken hoefden we geen materialen door te geven. Veel mensen reageerden enthousiast op de pakketjes en gaven aan ze ook dit jaar te willen gebruiken. Zeker omdat de coronacrisis nog niet voorbij is, hebben we besloten deze pakketjes dit jaar weer aan te bieden. Daarnaast bieden we dit jaar bieden ook losse materialen aan die mensen bij evenementen met elkaar kunnen delen. Al ons drukwerk is FSC-gecertificeerd. We gebruiken geen plastic verpakkingsmateriaal. 

Veel mensen schrijven niet alle brieven en kaarten. Wat doe ik met de materialen die over zijn?

Materiaal dat je volgend jaar nog kan gebruiken zoals pennen, blanco kaarten en schrijfblokken kun je bewaren. De rest kun je weggooien.  

Kan ik dit jaar een Write for Rights-evenement organiseren?

We gaan ervanuit dat het mogelijk is om dit jaar fysieke evenementen te organiseren. Maar we weten natuurlijk niet hoe het coronavirus en het coronabeleid zich ontwikkelen. Houd daarom de informatie van de rijksoverheid in de gaten en houd je aan de richtlijnen. Kan samen op een locatie schrijven toch niet? Bestel dan (vanaf begin november) via deze website 1-persoonspakketjes met het materiaal.

Daarnaast kun je ook posters en andere materialen bestellen om je actie te promoten.
Een andere optie is online een schrijfactie te organiseren. Je nodigt dan mensen uit om online (bijvoorbeeld via Zoom) bij elkaar te komen en samen brieven te schrijven. We hebben een speciale video over het organiseren van online evenementen. Daarin leggen we het stap voor stap aan je uit

Komt er weer een evenement op het kantoor van Amnesty in Amsterdam?

We gaan ervanuit dat we dit jaar weer een evenement op het kantoor van Amnesty in Amsterdam kunnen organiseren, mits er geen grote wijzigingen in de coronasituatie komen. Vanwege de coronamaatregelen zullen we de ruimtes iets anders indelen en moet je je waarschijnlijk van tevoren inschrijven voor een bepaald tijdblok.

Daarnaast zullen we dit jaar het evenement op de Keizersgracht ook in een virtuele omgeving nabouwen. Hier kan je meekijken met het podiumprogramma op de Keizersgracht, in gesprek gaan met andere deelnemers, een kijkje nemen bij activiteiten door het hele land en nog veel meer. Meer informatie hierover volgt.

Waar vind ik alle informatie als ik mee wil doen op school?

Wil je een Write for Righs-schrijfactie organiseren op school? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt.

Over het organiseren van een online evenement

Hoe ziet een online Write for Rights-evenement eruit?

Je nodigt mensen uit om bij elkaar te komen via een online platform als Zoom. Iedereen heeft vooraf het schrijfmateriaal besteld, of downloadt ter plekke de voorbeeldbrieven. Zo kun je gezellig samen schrijven. Eventueel zet je een muziekje op, of vraag je een bevriende muzikant om een online optreden te verzorgen. Je kunt ook filmpjes laten zien, even bijpraten etc. Bekijk de speciale instructievideo.

Hoe organiseer ik een online evenement?

We hebben een speciale video over het organiseren van online evenementen. Daarin leggen we het stap voor stap aan je uit.

Hoe vraag ik een gratis Zoom-licentie aan?

Dit kan door een mailtje te sturen naar writeforrights@amnesty.nl. Geef hierin aan welk e-mailadres je wilt koppelen aan de Zoom-licentie. Als wij je verzoek verwerken, krijg je een mail van Zoom waarin je een link moet aanklikken om te bevestigen. Vervolgens is de koppeling gemaakt!

Hoe zorg ik ervoor dat mensen op de hoogte zijn van mijn online actie?

Je kunt op verschillenden manieren aandacht vragen. Bekijk hiervoor ook de tips op: hier

Stuur een persbericht naar de lokale huis-aan-huisbladen of radiostations.

Maak een Facebook-event aan, maak Amnesty medeorganisator en mail alle informatie naar wwriteforrights@amnesty.nl. Wij zorgen dan voor Facebook-advertenties bij jou in de buurt.

Stuur een uitnodiging naar vrienden en bekenden en vraag hen om het bericht door te sturen.

Meld je schrijfactie (vanaf 10 november) aan via events.amnesty.nl, via deze website vragen we met mailings en advertenties aandacht voor alle bijeenkomsten van Write for Rights in Nederland.

Bekijk hier de speciale video die zich richt op de promotie van jouw event!

Over brieven schrijven

Waarom schrijven we juist voor deze mensen?

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en we hebben er voldoende betrouwbare informatie over. Voor Write for Rights kiezen we tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Zaken waarvan we denken dat die massale aandacht nét dat extra zetje kan geven om verandering te brengen. Vaak helpt die aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie ook de successen van eerdere Write for Rights.

Krijg ik ook antwoord op mijn brieven?

De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Voor hen is het ondoenlijk en te duur om iedereen persoonlijk te antwoorden.

Soms krijg je antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen (Amnesty International, t.a.v. Write for Rights, Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam).

Mag ik meerdere brieven voor dezelfde persoon schrijven?

Als je meerdere brieven wilt schrijven, heeft het de voorkeur om voor verschillende mensen te schrijven.

In welke taal moet de brief geschreven worden?

Dit hangt af van het land waar de brieven naartoe gestuurd worden. In onze voorbeeldbrieven gebruiken we meestal Engels, maar dit jaar gebruiken we in twee gevallen ook Spaans, omdat dat de taal is van het land waarnaar we schrijven. Als je die talen machtig bent, kun je ook zelf je brief daarin opstellen. Blijf altijd beleefd in je brieven. We hebben ook achtergrondinformatie in het Engels over de tien mensen voor wie we schrijven. Die kun je vanaf half november downloaden bij tips en materialen.

Hebben handgeschreven brieven meer effect dan online brieven?

In deze tijden van grootschalige online acties kunnen we met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid laten zien. We laten de ontvangers, autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen, weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept. De massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, een handgeschreven brief valt meer op.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl.