Hier lees je alles over Write for Rights

Kijk onderaan deze pagina voor vragen en antwoorden over het afronden van Write for Rights

Write for Rights in Zuid-Afrika

Wat is Write for Rights?

Wereldwijd worden mensen onterecht gevangengezet of bedreigd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. De Write for Rights-actie is opgezet om dit onrecht te stoppen. Elk jaar in december schrijven mensen overal ter wereld miljoenen brieven voor tien personen die onze hulp nodig hebben. Brieven aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. En kaarten aan de tien personen zelf, om hen een hart onder de riem te steken. Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering voor deze mensen.

Write for Rights in Duitsland
© Amnesty International, Photo: Jarek Godlewski

Werkt brieven schrijven echt?

Tijdens Write for Rights kiest Amnesty tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Met onze brieven laten we weten dat heel veel mensen tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie. Dat zet autoriteiten aan tot verandering en geeft de mensen voor wie we actievoeren moed.

Zie de successen van eerdere Write for Rights.

 

Write for Rights schrijfactie
© Amnesty International

Hoe kan ik meedoen?

Mensen in het hele land organiseren Write for Rights-schrijfacties. Sommigen nodigen buren of vrienden uit in hun huiskamer. Anderen pakken het grootser aan en zetten een schrijftafel neer bij hun werk, sportclub of kerk. Je kunt ook een online Write for Rights-actie opzetten. Amnesty zorgt voor handige materialen om zelf heel eenvoudig je eigen schrijfactie te organiseren.

Ik doe mee
 

Afronding Write for Rights

Hoe verstuur ik de brieven voor Write for Rights?

Hier vind je informatie over brieven versturen voor organisatoren net veel brieven en kaarten: https://www.amnesty.nl/…/Handleiding-versturen-2020 

Voor thuisschrijvers geldt: Je kunt de brieven versturen naar de adressen die genoemd worden in de voorbeeldbrieven. Om portokosten te besparen, kun je ook de brieven en kaarten bij elkaar in een envelop doen en versturen naar: X2X Worldwide Express, Oldengaarde 19, 1083 TC Amsterdam. Zij sturen de brieven dan door. Graag per adres in een aparte envelop zodat het voor de mensen van X2X duidelijk is waar de brieven en kaarten naartoe moeten. Je kunt ze beter niet afgeven op het Amnestykantoor, want we werken allemaal thuis. 

Hoe kan ik het aantal brieven en kaarten doorgeven?

Je kunt het aantal brieven en kaarten bij elkaar optellen en invullen op dit formulier. 

Het postkantoor is gesloten vanwege corona. Tot wanneer kan ik brieven en kaarten op de post doen?

We hebben de periode verlengd. Je kunt nog tot eind januari brieven schrijven en versturen?

Kan ik nog brieven schrijven?

Je kunt tot eind januari de brieven opsturen. De voorbeeldbrieven kun je hier downloaden.

Waar vind ik het het aantal brieven dat nog toe toe geschreven is?

We hebben samen nu al meer brieven geschreven dan in 2019, toen waren het er 330.000. Het actuele aantal vind je hier, kijk onderaan de pagina.

Kan ik de livestream van 10 december nog terugkijken?

Jazeker, hier vind je het hele programma. Je kunt ook aparte onderdelen terugkijken.

Veelgestelde vragen

Hoe organiseer ik een Write for Rights-schrijfactie?

Op onze site vind je alle tips en materialen die je nodig hebt om een eigen Write for Rights-schrijfactie te organiseren.  

Hoe organiseer ik een online event?

We hebben een speciale video voor online evenementen.

Welke hulp krijg ik van Amnesty als ik zelf iets wil organiseren?

Amnesty zorgt voor een uitgebreid schrijfpakket, een handleiding en tips en trucs voor een succesvolle Write for Rights-schrijfactie. Daarnaast vind je op onze materialenpagina allerlei handige materialen om van jouw schrijfactie een succes te maken. Wij zorgen voor de spullen, en jij voor een plek en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via writeforrights@amnesty.nl

Hoe kom ik aan materialen als ik zelf een Write for Rights-schrijfactie organiseer?

Alle materialen voor jouw schrijfactie kun je vanaf half oktober kostenloos bestellen of vanaf half november downloaden.

Betaalt Amnesty alle kosten die ik maak als ik zelf iets organiseer?

Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie, ontvang je in ons schrijfpakket, waarvoor je niets betaalt. Daarin vind je onder meer achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven, schrijfpapier, pennen en posters. Overige kosten zijn voor jouw rekening, maar die hoeven niet hoog te zijn als je jouw actie thuis organiseert of als je een ruimte gratis ter beschikking krijgt. Portokosten kun je desgewenst declareren. Mocht je het echt groot willen aanpakken, dan kun je altijd contact met ons opnemen via writeforrights@amnesty.nl. In sommige gevallen kan er wel een vergoeding worden gegeven.

Kan ik op andere dagen dan 10 december een Write for Rights-schrijfactie organiseren?

Ja, dat kan van 20 november tot eind december. Komt een andere dag jou beter uit, dan is dat geen enkel probleem.

Waar vind ik alle informatie als ik mee wil doen op school?

Wil je een Write for Righs-schrijfactie organiseren op school? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt.

Over Write for Rights en corona

Kan ik dit jaar een Write for Rights evenement organiseren?

Ja, als je beschikt over een locatie waar mensen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden, kun je een schrijfactie organiseren. Hier vind je de COVID-19 regels waar je aan moet houden als je een bijeenkomst organiseert.

Je kunt (vanaf half oktober) via deze website 1-persoonspakketjes bestellen met het materiaal. Daarnaast kun je ook ook posters en andere materialen bestellen om je actie te promoten.

Een andere optie is om het online aan te pakken. Je nodigt dan mensen uit om online (bijvoorbeeld via Zoom) bij elkaar te komen en samen brieven te schrijven. In oktober organiseerden wij een Webinar over het online organiseren van Write for Rights. Deze kun je hier terugkijken. Daarnaast organiseerden wij in november een Webinar over het gebruik van Zoom. Deze kun je hier terugkijken. 

Hoe ziet een online Write for Rights evenement eruit?

Je nodigt mensen uit om bij elkaar te komen via een online platform als Zoom. Iedereen heeft vooraf het schrijfmateriaal besteld, of downloadt ter plekke de voorbeeldbrieven. Zo kun je toch samen schrijven. Eventueel zet je een muziekje op, of vraag je een bevriende muzikant om een online optreden te verzorgen. Je kunt ook filmpjes laten zien, even bijpraten etc.

Bekijk de speciale instructievideo

Hoe organiseer ik een event in Zoom?

Wij hebben begin november een webinar georganiseerd waarin we precies uitleggen hoe je online een Zoom event organiseert. Deze kun je hier terugkijken. Bekijk daarnaast onze Zoom handleiding. Vergeet niet je gratis Zoom licentie aan te vragen door een mailtje te sturen naar writeforrights@amnesty.nl.

Hoe vraag ik een gratis Zoom licentie aan?

Dit kan door een mailtje te sturen naar writeforrights@amnesty.nl. Geef hierin aan welk email adres je wilt koppelen aan de Zoom licentie. Als wij je verzoek verwerken krijg je een mail van Zoom die je moet bevestigen. Vervolgens is de koppeling gemaakt!

Hoe zorgen we ervoor dat mensen op de hoogte zijn van onze online actie?

Je kunt op verschillenden manieren aandacht vragen. Bekijk hiervoor ook de tips op: https://www.amnesty.nl/organiseren/tips-materialen 

  • Stuur een persbericht naar de lokale huisaanhuisbladen of radiostations 
  • Maak een Facebookevent aan, maak Amnesty medeorganisator en mail alle informatie naar writeforrights@amnesty.nl. Wij zorgen dan voor Facebookadvertenties bij jou in de buurt. 
  • Stuur een uitnodiging naar vrienden en bekenden en vraag hen om het bericht door te sturen. 
  • Meld je schrijfactie (vanaf 10 november) aan via events.amnesty.nl, via deze website vragen we met mailings en advertenties aandacht  voor alle bijeenkomsten van Write for Rights in Nederland.
  • Bekijk hier de speciale video die zich richt op de promotie van jouw event!

Gaat het evenement op het kantoor van Amnesty in Amsterdam door?

Nee, jammer genoeg hebben we moeten besluiten dat we geen grote bijeenkomst kunnen houden. In plaats daarvan hebben wij een speciale Write for Rights livestream uitgezonden op 10 december. Het programma bevat internationale gasten, muziekoptredens, film en andere zaken die je van ons gewend bent. Gelukkig kun je de livestream hier terugkijken!

Wanneer kan ik materialen bestellen?

Door het grote succes zijn alle materialen op. Gelukkig kun je alle materialen hier nog wel downloaden.

Hoe zien de individuele schrijfpakketjes eruit?

Ieder pakketje bevat een envelop met informatie, tien voorbeeldbrieven, tien blanco kaarten, een schrijfblokje, een pen en een A4raamposter.  

Waarom kiezen jullie voor individuele schrijfpakketjes? Dat leidt toch tot meer afval?

We hebben deze keuze gemaakt om ervoor te zorgen dat Write for Rights ondanks corona toch kan doorgaan. Zelfs als je niet bij elkaar kunt komen, kun je thuis een pakketje bestellen, tijdens bijeenkomsten hoef je geen materialen door te geven.   

Om materiaal te sparen, drukken we in tegenstelling tot voorgaande jaren geen onderleggers. Informatie over Write for Rights, successen uit eerdere jaren en informatie over de mensen voor wie we schrijven staat nu op de envelop. Het drukwerk is FSC-gecertificeerd. We gebruiken geen plastic verpakkingsmateriaal. 

Tijdens onze schrijfactie dragen we mondkapjes, maakt Amnesty mondkapjes met logo?

Om afval te sparen, produceren we geen Write for Rightswegwerpmondkapjes. In Amnesty’s webshop kun je Amnestymondkapjes bestellen à € 14,95. Amnesty-groepen krijgen hierop 30 procent korting. Eventueel kun je deze mondkapjes verkopen tijdens je schrijfactie.  

Over brieven schrijven

Waarom schrijven we juist voor deze mensen?

Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en we hebben er voldoende betrouwbare informatie over. Voor Write for Rights kiezen we tien mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Zaken waarvan we denken dat die massale aandacht nét dat extra zetje kan geven om verandering te brengen. Vaak helpt die aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Zie ook de successen van eerdere Write for Rights.

Krijg ik ook antwoord op mijn brieven?

De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Voor hen is het ondoenlijk en te duur om iedereen persoonlijk te antwoorden.

Soms krijg je antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen (Amnesty International, t.a.v. Write for Rights, Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam).

Mag ik meerdere brieven voor dezelfde persoon schrijven?

Als je meerdere brieven wilt schrijven, heeft het de voorkeur om voor verschillende mensen te schrijven.

In welke taal moet de brief geschreven worden?

Dit hangt af van het land waar de brieven naartoe gestuurd worden. In onze voorbeeldbrieven gebruiken we meestal Engels, maar soms de taal van het land waarnaar we schrijven, bijvoorbeeld Spaans of Frans. Als je die talen machtig bent, kun je ook daarin je brief opstellen. We hebben ook achtergrondinformatie in het Engels over de tien mensen voor wie we schrijven. Die kun je vanaf half november downloaden.

Hebben handgeschreven brieven meer effect dan online brieven?

In deze tijden van grootschalige online acties kunnen we met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid laten zien. We laten de ontvangers, autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen, weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept. De massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, een handgeschreven brief valt meer op.

Ik heb mijn brieven geschreven, hoe werkt het verzenden?

Wat fijn dat je dit jaar brieven hebt geschreven. Om de brieven te versturen kun je deze het best in aparte kleine enveloppen stoppen. Deze kleine enveloppen kunnen vervolgens in een grote envelop, die je gefrankeerd opstuurt naar: X2X Worldwide Express, Oldengaarde 19, 1083TC Amsterdam.

Heb je zelf een schrijfactie georganiseerd en moet je heel veel brieven opsturen? Volg dan de volgende handleiding en lees hoe het versturen van grotere pakketten in zijn werk gaat.

Wij zijn daarnaast heel erg benieuwd naar het totaal aantal geschreven brieven dit jaar. Je kunt via het telformulier doorgeven hoeveel brieven je hebt geschreven, zodat wij het overzicht up-to-date kunnen houden.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bij het team van Write for Rights: writeforrights@amnesty.nl.