LHBTI

Hongkong: uitspraak hof grote stap naar gelijke rechten LHBTI’s

Hongkong: uitspraak hof grote stap naar gelijke rechten LHBTI’s

De weigering van de regering van Hongkong om stellen van hetzelfde geslacht ook toegang te geven tot de (economische) voordelen die getrouwde koppels ontvangen is onwettig. Dit oordeelde het Hof van Beroep.

‘Het unanieme oordeel is een grote stap richting gelijkheid in Hongkong,’ zegt Man-kei Tam van Amnesty International. ‘Deze overwinning brengt ons land meer in lijn met de internationale verplichting om de rechten van mensen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, te respecteren en te beschermen.’

‘Huwelijk verliest waarde’

Met de uitspraak bevestigt het Hof dat het weigeren van het recht op een partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht discriminerend is. Eerder verklaarde een regeringswoordvoerder dat het huwelijk ‘zijn waarde zou verliezen’ en ‘niet langer speciaal’ zou zijn als het zou worden opengesteld voor homoseksuelen en lesbiennes.

Amnesty’s standpunt

Volgens internationale mensenrechtenstandaarden is discriminatie vanwege iemands seksuele oriëntatie verboden. Elk geval waarin mensen verschillend worden behandeld moet aantoonbaar en specifiek worden gerechtvaardigd met objectieve en zwaarwegende redenen die verband houden met een legitiem doel.

Amnesty International vindt dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend moeten worden en dat zij dezelfde rechten moeten hebben als koppels bestaande uit man en vrouw.

 

Lees het gehele Engelse persbericht.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over LHBTI-rechten.