De Verenigde Arabische Emiraten moeten een einde maken aan de willekeurige detentie van 60 mensen

Emiraten: Jordaanse journalist vrijgelaten

Emiraten: Jordaanse journalist vrijgelaten

In de Verenigde Arabische Emiraten is Tayseer Salman al-Najjar vrijgelaten. De Jordaanse jourmalist is meteen naar zijn vaderland gevlogen.

Al-Najjar was tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete van bijna 120.000 euro veroordeeld. Hij zou in december 2018 vrijkomen, maar omdat zijn familie de boete niet kon betalen, bleef hij vastzitten. De autoriteiten van de VAE hebben die boete nu geschrapt, waarna de journalist vrijkwam. Zijn vrouw vertelde Amnesty: ‘Jullie waren als familie voor Tayseer en mij. Dank je voor de niet aflatende steun’.

Marteling

Al-Najjar was op 13 december 2015 gearresteerd en werd beschuldigd van het ‘publiceren van informatie met als doel de reputatie van de staat te beschadigen’. Daarna zat hij 68 dagen geïsoleerd gevangen. Toen hij de kans kreeg zijn vrouw te bellen, vertelde hij dat hij zwaar onder druk gezet was om te bekennen. Amnesty veronderstelt dat Al-Najjar is gemarteld.

De aanklacht hangt samen met een bericht dat Al-Najjar in 2014 op Facebook plaatste. Daarin prees hij de ‘Palestijnse weerstand’ in Gaza en uitte hij kritiek op de houding van Arabische landen, waaronder de VAE.