Enkele van de veertien Poolse vrouwen met het spandoek waarmee ze in 2017 vreedzaam protesteerden tegen racisme en fascisme.
© Amnesty International/Grzegorz Żukowski

Vrijspraak voor Poolse vrouwen die demonstratie ‘verstoorden’

In Polen zijn op 24 oktober 2019 veertien vrouwen vrijgesproken van het ‘verstoren van een demonstratie’. De openbaar aanklager kan nog wel tegen de uitspraak in beroep gaan.

De vrouwen hadden vreedzaam gedemonstreerd tijdens de jaarlijkse viering van Onafhankelijkheidsdag op 11 november 2017. Die viering trok veel mensen die fascistische en racistische symbolen bij zich droegen en om een ‘wit Polen’ vroegen. De vrouwen protesteerden hiertegen met een spandoek met de tekst ‘Stop fascisme’. Andere demonstranten waren hier woedend over en vielen de vrouwen aan.

Enkele maanden later werden de vrouwen aangeklaagd. Ze werden ervan beschuldigd dat ze de demonstratie hadden verstoord. Ze kregen hiervoor een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. De mensen die hen hadden aangevallen werden niet vervolgd.

Aanklager weigerde klacht te behandelen

De vrouwen dienden hiertegen een klacht in. Maar de openbaar aanklager wees die klacht af. ‘De plekken van de verwondingen (op de benen, achterwerk en polsen) en de aard ervan (blauwe plekken, geschaafde plekken en ontvelde huid) laten zien dat de aanvallers zich op minder belangrijke lichaamsdelen richtten,’ liet de openbaar aanklager weten. ‘Daarom kan niet hard gemaakt worden dat de aanvallers de slachtoffers in levensgevaar wilden brengen.’

‘Het beledigen van religieuze overtuigingen’

Tegen een van de vrouwen die werd vrijgesproken, Elzbieta Podlesna, loopt nog een andere zaak. Ze wordt beschuldigd van het ‘het beledigen van religieuze overtuigingen’.

Tijdens een expositie in een kerk in de stad Plock waren dozen neergezet met daarop de zonden die je als christen kunt begaan. Op een van die dozen stond ook LHBT (lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders). Podlesna plakte stickers met daarop de afbeelding van de heilige maagd Maria met een aureool in de kleuren van de LHBTI-vlag op het aankondigingsbord van de expositie en op het voetstuk van het beeld van Maria. Daarna werd ze gearresteerd. Ze kan tot 2 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

In de podcast Het Keerpunt vertelt Elzbieta Podlesna waarom ze besloot niet langer toe te kijken, maar zelf in actie kwam tegen onrecht in haar land.

 

Meer over dit onderwerp