Oud-UvA-student Rami Sidky in Egypte vrijgelaten
© Privéfoto

Egypte: UvA-student Rami Sidky voorwaardelijk vrijgelaten

Egypte: UvA-student Rami Sidky voorwaardelijk vrijgelaten

In Caïro is muzikant en oud-UvA-student Rami Sidky voorwaardelijk vrijgelaten. Hij werd meer dan een jaar gevangengehouden, omdat hij aan een satirisch nummer over de Egyptische president El-Sisi zou hebben meegewerkt.

Gitarist Rami Sidky (33) was op 5 mei vorig jaar op weg naar huis na een concert in Beiroet, toen hij op het vliegveld van Caïro werd gearresteerd. Hij werd er ten onrechte van verdacht betrokken te zijn geweest bij de satirische muziekvideo Balaha, waarin de Egyptische president El-Sisi op de hak werd genomen.

Vrij na aanbieden petitie

Vivienne Matthies-Boon van de Universiteit van Amsterdam, die Sidky lesgaf tijdens zijn master Internationale betrekkingen aan de UvA, nam het initiatief om in actie te komen voor zijn vrijlating. Amnesty International stuurde een urgent action voor hem uit. Er werden bijna 43 duizend handtekeningen verzameld onder de oproep voor zijn vrijlating. Deze werden op 10 mei aangeboden aan de Egyptische ambassade in Den Haag.

Een dag later besloot de rechtbank in Caïro dat Rami Sidky moest worden vrijgelaten. Wel moet hij zich nog drie keer per week op het politiebureau melden.

Sidky zat ooit in een band met de zanger van Balaha, maar heeft zelf geen enkele betrokkenheid bij het nummer. Toch werd hij samen met vijf anderen beschuldigd van ‘het beledigen van de president’ en ‘deelname aan een terroristische groep’. Hun arrestatie was in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Dankwoorden

Rami Sidky liet na de uitspraak van de rechtbank weten: ‘Ik voel me zo vereerd en dankbaar voor de steun die ik ontving dankzij de gezamenlijke actie van de UvA, studenten en Amnesty Nederland.’