De Egyptische fotograaf Mahmoud Abu Zaid, beter bekend als Shawkan, na zijn vrijlating
© AP

Egypte: fotograaf Shawkan vrijgelaten

In Egypte is Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, vrijgelaten. Hij fotografeerde op 14 augustus 2013 het hardhandig neerslaan van een demonstratie door veiligheidstroepen. Na zijn vrijlating is hij verplicht om 5 jaar lang van 18.00 uur tot 06.00 uur op het politiebureau te verblijven.

Op 14 augustus 2013 demonstreerden aanhangers van de verdreven president Morsi in Cairo. Agenten van de veiligheidsdienst wilden de betogers uiteendrijven. Als gevolg daarvan kwamen zeker 900 mensen om het leven. Meer dan 700 demonstranten werden opgepakt onder wie leden van de verboden Moslimbroederschap. De agenten die de demonstranten uiteendreven, zijn niet vervolgd.

Vijf jaar cel

Ondanks gebrek aan bewijs werd Shawkan aangeklaagd voor 24 overtredingen, waaronder moord. Op 3 maart 2018 vroeg de openbare aanklager de doodstraf voor Shawkan en alle 738 medegevangenen. Het strafhof in de Egyptische hoofdstad Caïro veroordeelde hem in september 2018 tot 5 jaar cel. Tijdens dezelfde zitting werden ook 75 doodvonnissen opgelegd, kregen 47 mensen levenslange gevangenisstraf en bijna 500 mensen celstraffen variërend van 5 tot 15 jaar.

‘Ik dacht dat ik zou sterven’

Shawkan legde het brute politieoptreden met zijn camera vast waarna hij werd opgepakt. Over het excessieve politieoptreden zei hij: ‘Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er waren overal kogels, traangas, brand, politie, soldaten, tanks.’

In de gevangenis werd hij gestompt, geslagen en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. ‘Ik was erg bang en dacht dat ik zou sterven.’

Critici steeds vaker de cel in

Uit onderzoek dat Amnesty in mei 2018 publiceerde, blijkt dat in Egypte tientallen journalisten, mensenrechtenverdedigers en leden van de oppositie in langdurige eenzame opsluiting worden gehouden. De omstandigheden in de isoleercellen zijn onmenselijk. In een aantal gevallen komen die omstandigheden neer op marteling.

Meer over dit onderwerp