Scott Warren
© Amnesty International

Vrijspraak voor Amerikaanse hulpverlener Scott Warren

Vrijspraak voor Amerikaanse hulpverlener Scott Warren

De rechter heeft geoordeeld dat de Amerikaanse hulpverlener Scott Warren niet schuldig is aan het helpen van twee migranten zonder papieren. Amnesty International vindt het criminaliseren van humanitaire hulp een aanval op de mensenrechten en vroeg om alle aanklachten tegen Scott Warren te laten vallen.

Namens de organisatie No Más Muertas (Geen Doden Meer) gaf Warren als vrijwilliger humanitaire hulp aan migranten die via de woestijn de Verenigde Staten binnen willen komen. Hij zorgde onder meer voor water – juist op die plekken waar velen tijdens deze onmenselijke reis de uitputting nabij zijn.

Eis 20 jaar cel

Warren werd gearresteerd op de dag dat No Más Muertas een rapport had gepubliceerd, compleet met videobewijs, over de betrokkenheid van de grenspatrouille bij het weggooien van duizenden liters water voor migranten in de woestijn. De video ging al snel viral. Een maand later werd 20 jaar cel tegen Warren geëist vanwege het bieden van humanitaire hulp aan twee mensen zonder papieren.

Dodelijk grensgebied

De zuidelijke staat Arizona is het dodelijkste grensgebied van de Verenigde Staten. Bijna 40 procent van de ruim 7.000 doden die de afgelopen 20 jaar vielen aan de grens met Mexico, vielen in dit gebied.

Misbruik strafrechtsysteem

In juli 2019 bracht Amnesty International een rapport uit over het misbruik van het strafrechtsysteem door de regering Trump. Dat gebeurt door mensen die opkomen voor de rechten van migranten aan de grens tussen de VS en Mexico te bedreigen, te intimideren en te bestraffen.