Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera aan het werk in Raqqa, Syrië, in februari 2018.
© Amnesty International

Amnesty-expositie over Raqqa in Den Haag

Amnesty-expositie over Raqqa in Den Haag

Vanaf dinsdag 22 oktober t/m zondag 10 november is een bijzondere expositie te zien in het Humanity House in Den Haag: Oorlog in Raqqa.

De Verenigde Staten (VS) leidden van juni tot oktober 2017 een militaire missie om Islamitische Staat (IS) uit de stad Raqqa te verdrijven. Deze missie werd een van de meest verwoestende aanvallen in de moderne oorlogsvoering. Zeker 1.600 burgers werden hierbij gedood en er vielen ontelbaar veel gewonden. Huizen, bedrijven en infrastructuur werden in puin gelegd.

Als ratten in de val

Burgers zaten letterlijk gevangen tussen twee vuren. IS-scherpschutters en mijnen maakten vluchten onmogelijk en bombardementen en luchtaanvallen door de door de VS geleide coalitie verwoestten hun huizen. Vele burgers vonden hierdoor de dood.

De luitenant-generaal die de aanval leidde, beweerde dat de luchtaanvallen op Raqqa ‘de meest precieze in de geschiedenis’ zijn. Amnesty International laat in deze tentoonstelling zien dat de realiteit echter compleet anders is.

Maak kennis met de bewoners van Raqqa

In de tentoonstelling worden de verhalen verteld van families die tijdens de oorlog in Raqqa leefden. Aan de hand van foto’s, video’s, satellietbeelden en kaarten maakt de bezoeker kennis met hen. Dwaal door de stad en ontmoet overlevenden, luister naar hun verhalen en bezoek de ruïnes van hun huizen.

‘Raqqa slaat alles’

Maandenlang onderzocht Amnesty International de aanvallen op Raqqa. Onderzoeker Donatella Rovera bezocht de verwoeste stad tussen februari 2018 en februari 2019 meermaals. Met haar team onderzocht zij meer dan tweehonderd locaties van bombardementen en interviewde meer dan vierhonderd getuigen en overlevenden. Rovera zei hier later over: ‘Ik werk al twintig jaar als onderzoeker, heb oorlogsgebieden in Algerije, Irak, Libanon en Palestina gezien, maar Raqqa slaat alles. Er is geen pand zonder schade’

De onderzoekers analyseerden daarnaast open bronnen, zoals duizenden berichten op sociale media. Vrijwilligers hielpen met het analyseren van satellietbeelden. Zo stelde Amnesty vast wanneer elk van de 11.000 verwoeste gebouwen geraakt werd.

Bekijk hoe Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera haar werk doet in het puin in Raqqa.

Over de maker

Donatella Rovera is senior crisis response adviseur bij Amnesty International. De afgelopen twintig jaar reisde ze voor Amnesty naar de meest gevaarlijke conflictgebieden op aarde om mensenrechtenschendingen in crisissituaties te documenteren. De laatste twee jaar was Rovera in Syrië, Somalië en Zuid-Sudan. Daarvoor onderzocht ze mensenrechtenschendingen in Libië, de Palestijnse Gebieden, Ivoorkust, Libanon, Algerije en Irak. Het crisisonderzoek in Syrië en de expositie over Raqqa zijn mede mogelijk gemaakt door steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Praktische gegevens

Expo: ‘Oorlog in Raqqa’
Waar: Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
Wanneer: 22-10-2019 t/m 10-11-2019