Equatoriaal-Guinea wil de doodstraf afschaffen

Equatoriaal-Guinea wil de doodstraf afschaffen

De president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang Nguema, kondigde op maandag 15 mei aan dat hij een wetsvoorstel zal indienen om de doodstraf in zijn land af te schaffen. Dit is een eis van de Gemeenschap van Portugeessprekende Landen.

Deze aankondiging is een welkome stap. Als de doodstraf afgeschaft wordt, dan voegt het Oost-Afrikaanse land zich bij die helft van de wereld die al eerder afstand deed van deze gruwelijke straf.

De afschaffing draagt bij aan het verbeteren van de mensenrechten in Equatoriaal-Guinea. Hopelijk voegt de president de daad bij het woord en neemt hij de nodige stappen om ervoor te zorgen dat de nieuwe wet snel wordt geïmplementeerd.

Deze ontwikkeling maakt misschien wel de weg vrij voor meer verbeteringen op het gebied van mensenrechten, zoals het beschermen van de rechten op vrije meningsuiting, vreedzame vereniging en vergadering.

Altijd tegen de doodstraf

Amnesty International verwerpt de doodstraf onder alle omstandigheden, ongeacht de aard van de misdaad. De doodstraf druist in tegen het recht op leven. Bovendien is er geen enkel geldig bewijs dat de doodstraf criminaliteit beter bestrijdt dan gevangenisstraffen.

In het laatste, jaarlijkse doodstrafrapport rapporteerde Amnesty een daling van 31% in het aantal executies in 2018 ten opzichte van het jaar ervoor. In de afgelopen tien jaar was het aantal terechtstellingen niet eerder zo laag.