Rodney Reed
© CBS Austin

Uitstel executie Rodney Reed

Uitstel executie Rodney Reed

De executie van Rodney Reed is voorlopig van de baan. Het gerechtshof in Texas heeft bepaald dat de rechtbank zich opnieuw over de zaak van de 53-jarige Amerikaanse gevangene moet buigen. De executie van Reed stond gepland voor woensdag 20 november.

Twijfel over bewijs

Rodney Reed zit sinds 1998 in een dodencel in Texas voor de moord op een witte vrouw. Hij had een relatie met Stacey Stites, die ook een relatie met een politieagent had. Er zijn ernstige twijfels over zijn schuld door tekortkomingen in het onderzoek en zijn rechtszaak. Experts betwisten het tijdstip van het overlijden van de vrouw en het DNA-bewijs tegen Reed. Maar de rechters weigeren nieuw DNA-bewijs toe te laten dat mogelijk Reeds onschuld kan bewijzen.

Vaker doodstraf voor zwarte mensen

‘De doodstraf wordt onevenredig vaker opgelegd aan mensen van kleur, en de zaak van Rodney Reed is hiervan een treffend voorbeeld,’ zegt Kristina Roth van Amnesty Amerika. ‘Het is verontrustend dat in een zaak als deze, waarin veel twijfel bestaat over zowel het bewijsmateriaal als de geuite verklaringen, Rodney Reed schuldig werd bevonden door een geheel witte jury. Sinds 1973 zijn in de VS 166 terdoodveroordeelden vrijgelaten omdat ze onschuldig bleken te zijn.

Amnesty voert sinds 2015 actie voor Rodney Reed en vraagt de gouverneur van Texas, Greg Abbott, om Reed gratie te verlenen.

Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.