El Salvador: vrouw vrijgelaten die gevangenisstraf kreeg na doodgeboren kind

In El Salvador is Teodora del Carmen Vásquez op 15 februari 2018 vrijgelaten. Ze werd eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘moord’ nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Wij voerden intensief actie voor haar vrijlating.

‘Het is bemoedigend om Teodora de gevangenis te zien verlaten. Ze had echter nooit gevangengezet mogen worden. De autoriteiten van El Salvador moeten direct de schandelijke abortuswet herroepen, omdat de wet bijdraagt aan discriminatie, onrechtvaardigheid en veel mensen pijn doet’, aldus Erika Guevara-Rosas, Amnesty’s directeur Noord- en Zuid-Amerika. In El Salvador worden vrouwen van wie de zwangerschap in een miskraam of doodgeboren baby eindigt, er automatisch van verdacht dat zij een abortus hebben ondergaan. Abortus is onder alle omstandigheden verboden en wie zich daaraan schuldig maakt kan een gevangenisstraf van maximaal 50 jaar krijgen. Op dit moment zitten ten minste 28 vrouwen vast omdat ze een abortus zouden hebben ondergaan. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van 12 tot 40 jaar.

Lees het interview met Teodora del Carmen in NRC Handelsblad.

Dertig jaar cel

Op 13 juli 2007 kreeg Teodora plotseling erge buikpijn. Toen de pijn verergerde, riep ze hulp van de politie in om haar naar het ziekenhuis te brengen. Terwijl ze op de politie wachtte, voelde ze een sterke aandrang om naar de wc te gaan. Daar beviel ze onverwacht van haar baby, waarna ze flauwviel. Toen de politie arriveerde werd Teodora gearresteerd op verdenking van het doden van haar baby. Teodora kreeg een doodgeboren kindje en werd tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘abortus’.

Cultuur van achterdocht

In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Hierdoor is een cultuur van achterdocht ontstaan voor zwangere vrouwen die een miskraam krijgen of van wie de baby kort na de geboorte overlijdt.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de El Salvadoriaanse autoriteiten op onmiddellijk een moratorium in te stellen op de abortuswet, zoals ook het VN-Comité voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen heeft aanbevolen. Doel daarvan is om abortus niet langer als misdrijf te zien. Ook moeten alle vrouwen die vastzitten vanwege aanklachten die samenhangen met complicaties tijdens de zwangerschap onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Bovendien moeten vrouwen toegang krijgen tot een legale en veilige abortus, in ieder geval als hun leven of hun fysieke en mentale gezondheid gevaar loopt en wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting, incest of wanneer de foetus fatale schade heeft.