De Russische autoriteiten moeten onmiddellijk bekendmaken waar Andrei Pivovarov zich bevindt en hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.
© Andrei Pivovarov's page in Facebook

Rusland, onthul verblijfplaats van gevangen activist Andrei Pivovarov

Natalia Zviagina, directeur van Amnesty International, reageert op de gedwongen verdwijning van oppositieactivist Andrei Pivovarov. Hij is in Rusland van zijn vrijheid beroofd op grond van politiek gemotiveerde beschuldigingen. Zijn verblijfsplaats is sinds 18 januari onbekend. Toen werd hij overgebracht naar een strafkolonie.

’Andrei Pivovarov zit niet alleen een oneerlijke straf uit op grond van politiek gemotiveerde aanklachten voor een “misdaad” die in het internationaal recht niet bestaat. De autoriteiten onderwerpen hem aan gedwongen verdwijning – een misdaad volgens het internationaal recht – door zijn lot of verblijfplaats niet bekend te maken‘, aldus Natalia Zviagina.

Herinneringen aan de Goelag

’Zoals Amnesty International in 2017 rapporteerde, doet het erbarmelijke gevangenentransportsysteem van Rusland denken aan de Goelag, de strafkampen uit de eerste helft van de vorige eeuw. Jaren later is er weinig vooruitgang geboekt, want gedetineerden worden nog steeds wekenlang vervoerd naar onbekende locaties, wat neerkomt op gedwongen verdwijning. Dit blijft kenmerkend voor het Russische strafsysteem, dat de pijn van de gedetineerden en hun families vergroot en hen bovendien extra wreed straft.’

Amnesty’s oproep

De Russische autoriteiten moeten onmiddellijk bekendmaken waar Andrei Pivovarov zich bevindt en hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Daarnaast moet het gevangenentransportsysteem van het land volledig worden hervormd om te voldoen aan internationale mensenrechten.

Achtergrond

In juli 2022 is Andrei Pivovarov, voormalig hoofd van de inmiddels ontbonden beweging Otkrytaya Rossiya (Open Rusland), die ook actief is als oppositie- en mensenrechtenactivist , veroordeeld tot 4 jaar in een strafkolonie. Hij werd schuldig bevonden aan het leiden van een ‘ongewenste organisatie’ op grond van een wet die duidelijk in strijd is met het recht op vereniging. Nadat hij in november 2022 zijn beroep verloor, werd het vonnis van kracht.

Op 30 december 2022 werd Andrei Pivovarov uit het centrum voor voorlopige hechtenis in Krasnodar, in het zuiden van Rusland, overgebracht naar een strafkolonie om zijn straf uit te zitten. In de 3 weken die volgden, werd hij overgebracht naar de stad Voronezj, ongeveer 800 kilometer verderop, vervolgens naar Jaroslavl, een stad in Centraal-Rusland, nog eens 800 kilometer verder, voordat hij op 18 januari 2023 zijn geboortestad Sint-Petersburg bereikte. Volgens zijn laatste brief die hij diezelfde dag aan zijn partner stuurde, stond hij op het punt te worden overgebracht naar een strafkolonie in de Republiek Karelië in het noorden van Rusland.

Er is sprake van gedwongen verdwijning wanneer iemand legaal of illegaal van zijn vrijheid is beroofd, gevolgd door de weigering van de autoriteiten om de vrijheidsberoving te erkennen of door het verzwijgen van het lot of de verblijfplaats van de verdwenen persoon.

Meer over dit onderwerp