© LICADHO

Cambodja: Yorm Bopha op borgtocht vrij

Het was een grote opluchting voor de Boeung Kak-gemeenschap: de Cambodjaanse activiste Yorm Bopha werd op 22 november 2013 op borgtocht vrijgelaten.

Yorm Bopha werd in december 2012 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze een aanslag op twee mannen zou hebben gepland. Maar daar is geen enkele aanwijzing voor.

De werkelijke reden voor haar veroordeling is Bopha’s vreedzame strijd tegen gedwongen huisuitzettingen van duizenden bewoners in het gebied rond het Boeung Kak-meer in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Amnesty is verheugd dat Bopha is vrijgelaten, maar het is teleurstellend dat de aanklacht gehandhaafd blijft. De activiste is niet vrijgesproken door het Hooggerechtshof; haar zaak is doorverwezen naar het Cambodjaanse Hof van Beroep.

Bopha bedankte Amnesty en haar vrijwilligers voor alle steun. ‘Jullie inzet heeft tot succes geleid, zo blijkt uit mijn vrijlating. Maar mijn zaak is nog niet voorbij. Blijf mij, mijn gemeenschap en andere Cambodjanen alstublieft steunen. We kunnen het meeste bereiken als we allemaal samenwerken.’ Amnesty blijft actievoeren totdat Yorm Bopha onvoorwaardelijk is vrijgesproken.