In Rusland riskeert Ilya Yashin 10 jaar cel vanwege kritiek op de Russische inval van Oekraïne
© Amnesty International

Autoriteiten Rusland moeten zaak tegen Ilya Yashin vanwege kritiek op oorlog Oekraïne intrekken

De Russische autoriteiten hebben een zaak geopend tegen Ilya Yashin, een van de weinige vooraanstaande figuren van de oppositie die kritiek uitte op de invasie van Oekraïne. Hij besloot in Rusland te blijven en wordt sinds eind juni 2022 willekeurig vastgehouden.

‘Sinds de invasie van Oekraïne zijn de Russische autoriteiten nog brutaler geworden in hun pogingen om de politieke oppositie, activisten en iedereen die het niet eens is met de regering het zwijgen op te leggen’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.

Amnesty’s oproep

Ilya Yashin is een van de weinige leden van de oppositie die in Rusland bleef en niet gevangengezet werd. Nu is ook hij in willekeurige detentie geplaatst vanwege kritiek op het Russische leger in Oekraïne. Amnesty International roept de Russische autoriteiten op Yashin onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en te stoppen met het strafbaar stellen van de vrijheid van meningsuiting.

Wet tegen ‘nepnieuws’

Na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 nam de Russische Doema (het parlement) op 4 maart 2022 in noodtempo nieuwe wetgeving aan om afwijkende geluiden de kop in te drukken. Wie ‘valse informatie’ over de oorlog in Oekraïne verspreidt, kan tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Iedereen die ‘liegt en verklaringen aflegt die de strijdkrachten in diskrediet brengen’ zal worden vervolgd. Voor kleine overtredingen, zoals het delen van een artikel met ‘valse informatie’, kan maximaal 3 jaar dwangarbeid worden opgelegd of een boete van maximaal 1,5 miljoen roebel (12.000 euro).

Achtergrond

Op 12 juli 2022 kondigde de advocaat van Ilya Yashin aan dat er een strafzaak tegen zijn cliënt was geopend. Ilya Yashin, die 15 dagen zogenaamde administratieve detentie uitzit op grond van valse beschuldigingen van ‘ongehoorzaamheid aan een politieagent’, wordt nu beschuldigd van ‘het bewust verspreiden van valse informatie over de acties van de Russische strijdkrachten’. Waarschijnlijk heeft die beschuldiging te maken met het bespreken van het doden van burgers door Russische troepen is Boetsja op zijn YouTube-kanaal. Ilya Yashin kan een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar krijgen.

De aangescherpte wet tegen ‘nepnieuws’ is al gebruikt tegen Aleksei Gorinov, Ilya Yashin’s collega-raadslid in de raad van het Krasnoselsky-district van Moskou. Gorinov was de eerste die op grond van dit artikel tot een gevangenisstraf werd veroordeeld. Op 8 juli 2022 kreeg hij 7 jaar cel opgelegd omdat hij de acties van Rusland in Oekraïne een oorlog noemde (in tegenstelling tot de officiële aanduiding van ‘speciale militaire operatie’).

 

Meer over dit onderwerp