Ook in 2023 streden we wereldwijd tegen onrecht, gaven mensen hoop en kregen gewetensgevangenen vrij. Samen boekten we prachtige resultaten. We zetten de hoogtepunten op een rijtje.
In Afghanistan werd in november 2023 onderwijsactivist Matiullah Wesa vrijgelaten. Hij zet zich in voor onderwijs, in het bijzonder voor meisjes, in afgelegen gebieden. Lees meer.
Op 13 november 2023 kwam de Filipijnse voormalig senator en mensenrechtenverdediger Leila de Lima op borgtocht vrij. De aanklachten tegen haar waren verzonnen. Lees meer.
De Turkse advocaat Can Atalay werd valselijk beschuldigd van ‘helpen bij omverwerpen van de regering, omdat hij demonstranten en nabestaanden van rampen bijstond. In oktober 2023 kwam hij vrij. Lees meer.
De Somalische journalist Mohamed Ibrahim Osman Bulbul zou met een verhaal over de politie de ‘reputatie van de staat schaden’. De rechtbank verwierp in oktober 2023 de aanklachten tegen hem. Lees meer.
‘Mijn familie en ik willen graag Amnesty en alle mensen bedanken voor het verheffen van jullie stem waardoor ik terug kon naar mijn familie en Australië. Heel veel dank!’ Deze dankwoorden sprak Chau Van Kham nadat hij in Vietnam was vrijgelaten en zich met zijn familie in Australië kon herenigen. Lees meer.
In Jemen zijn na internationale druk zes gevangengenomen leden van de Bahai-minderheid vrijgelaten: een man en drie vrouwen in juni en twee mannen in juli. Volgens het Bahai International Committee is dat te danken aan de aanhoudende internationale druk, waaronder van Amnesty International.
Op 19 juli 2023 verleende de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi gratie aan de mensenrechtenverdediger Mohamed Baker en de onderzoeker Patrick Zaki. Amnesty-supporters voerden actie voor de vrijlating van beide mannen. Lees meer.
Na vier maanden onterechte gevangenschap lieten de autoriteiten van Tunesië de oppositieactivist Chaima Issa op 13 juli 2023 vrij. Lees meer.
Op 1 juli 2023 lieten de Houthi-autoriteiten, een gewapende groepering die heerst over een deel van Jemen, de journalisten Mohammed al-Salahi en Mohammed al-Junaid vrij. Tijdens hun gevangenschap werden ze gemarteld en ze mochten geen contact hebben met hun advocaat. Lees meer.
In Zimbabwe zijn Cecillia Chimbiri en Joanah Mamombe in juli 2023 vrijgesproken. Ze zouden beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen, maar daar blijkt geen enkel bewijs voor te zijn. ‘We zijn overweldigd door de enorme stortvloed aan brieven en kaarten van mensen uit heel Nederland. Jullie solidariteit heeft ons enorm veel kracht en hoop gegeven.’ Lees meer.
Een Turkse rechtbank trok de veroordelingen van Taner Kılıç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, Idil Eser, de voormalig directeur van Amnesty Turkije, en twee andere mensenrechtenactivisten in. Lees meer.
Op 18 maart 2023 kwam Zahra Sedighi-Hamadani (31) in op borgtocht vrij. Ze zat vast omdat ze opkomt voor de rechten van lhbti+’ers in haar land. Enkele dagen eerder, op 13 maart, kwam ook Elham Choubdar (24) op borgtocht vrij. Lees meer.
Mahal Baloch komt op voor de rechten van de Balochi-minderheid. Ze werd opgepakt waarna Amnesty snel in actie kwam. Baloch kwam 3 maanden na haar arrestatie op borgtocht vrij. Lees meer.
Op 16 april 2023 hebben de Houthi-autoriteiten, een gewapende groepering die heerst over een deel van Jemen, vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten. Dit gebeurde als onderdeel van een gevangenenruil tussen de Houthi’s en de internationaal erkende regering van Jemen. Lees meer.
De Bengaalse journalist Shamsuzzaman Shams werd opgepakt nadat hij een verhaal had gepubliceerd over de gevolgen van de stijgende kosten voor levensonderhoud. Op 3 april 2023 kwam Shams op borgtocht vrij. Lees meer.
De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele is op 26 mei 2023 vrijgelaten nadat hij 456 dagen onterecht werd vastgehouden in Iran. Hij werd gemarteld en langdurig opgesloten in een isoleercel. Lees meer.
Carlos Debiais, een Venezolaanse fotograaf, kwam op 6 juni 2023 vrij. ‘Bedankt namens mezelf en mijn familie voor het ongelooflijke werk dat jullie hebben gedaan. Gelukkig ben ik nu vrij. Dank aan de hele Amnesty-familie.’ Lees meer.
Op 23 juni 2023 kwam de Angolese activist Gilson da Silva Morreira (beter bekend als Tanaice Neutro) vrij. Op sociale media uitte hij zijn onvrede over armoede, corruptie en onderdrukking. ‘Ik kan nog steeds niet geloven dat ‘s werelds grootste mensenrechtenorganisatie heeft besloten mijn zaak op zich te nemen. Ik ben dankbaar voor alle steun.’ Lees meer.
In de Democratische Republiek Congo is journalist en activist Elias Bizimungu vrijgelaten. Hij uitte kritiek op de politie en het leger, die de bevolking niet beschermen en mensenrechtenschendingen plegen. Lees meer.
Kamran Ghaderi en Massud Mossaheb konden op 2 juni 2023 uit Iran terugkeren naar hun families in Wenen. ‘Jullie gaven me moed door me te laten weten hoeveel meelevende en goede mensen er in deze wereld zijn’, liet Mossaheb weten.
Na een spoedactie van Amnesty vernietigde het hof in Iran het doodvonnis van de demonstranten Arshia Takdastan, Mehdi Mohammadifard en Javad Rouhi. Later die maand plaatste de advocaat van Takdastan op Twitter het bericht dat zijn cliënt op borgtocht was vrijgelaten. Lees meer.
Op 15 februari 2023 zijn Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vervroegd vrijgelaten. Op Internationale Vrouwendag 2019 deelden ze bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droegen daarbij geen hoofddoek. Lees meer.
Majid Khan, Ahmed Rahim Rabbani, Abdul Rahim Rabbani, Ghassan al-Sharbi en Said Bakush werden tussen februari en april 2023 vrijgelaten uit het detentiecentrum Guantánamo Bay, na jaren van willekeurige detentie. Lees meer.
Blijf op de hoogte!