Ook in 2022 hebben we wereldwijd tegen onrecht gestreden, mensen hoop gegeven en gewetensgevangenen vrij gekregen. Samen hebben we prachtige resultaten geboekt. We hebben de hoogtepunten op een rijtje gezet.
Mensen kwamen vrij
We maakten ons sterk voor mensen die onterecht gevangenzaten. Met succes!
Poolse activisten
Fomusoh Ivo Feh
Clinton Young
Atena Daemi
Bernardo Caal Xol
Magai Matiop Ngong
Nazanin Zaghari-Ratcliffe
Ibrahim Ezz el-Din
Murtaja Qureiris
Ahmed Samir Santawy
Salah Attia
Yulia Tsvetkova
Taner Kilic
In januari werd het beroep tegen de vrijspraak van Elzbieta, Anna en Joanna door de Poolse rechtbank afgewezen. Ze waren aangeklaagd voor ‘het beledigen van religieuze opvattingen’, vanwege posters van Maria met een halo in de kleuren van de lhbti-vlag. Lees meer.
In Kameroen kwamen Fomusoh Ivo Feh, Afuh Nivelle Nfor en Azah Levis Gob vervroegd vrij. Ze hadden 10 jaar cel gekregen voor een grap over Boko Haram. Tijdens Write for Rights 2016 schreven meer dan 300.000 mensen voor hun vrijlating. Lees meer.
In de VS kwam Clinton Young op borgtocht vrij. Hij kreeg in 2001 de doodstraf vanwege moord. Zijn veroordeling was alleen gebaseerd op een verklaring van medeverdachte, die later zei dat hij er alles aan had gedaan om Young zo verdacht mogelijk te maken. Lees meer.
De Iraanse mensenrechtenverdediger Atena Daemi kwam na 5 jaar cel vervroegd vrij. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en kwam op voor de rechten van vrouwen en kinderen. Lees meer.
Na 4 jaar kwam in maart Bernardo Caal Xol uit Guatemala vervroegd vrij. Hij zat vast omdat hij geweldloos de heilige rivier van zijn gemeenschap beschermde. In december 2021 maakte Bernardo deel uit van de wereldwijde schrijfactie Write for Rights. Lees meer.
In Zuid-Sudan kwam de ter dood veroordeelde Magai Matiop Ngong vrij. Een afgeketst schot uit een wapen dat hij afvuurde, doodde per ongeluk zijn neef. Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights kwamen in 2019 meer dan 765.000 mensen voor hem in actie. Lees meer.
De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori kwamen in Iran weer op vrije voeten. Ze werden vastgezet na verzonnen aanklachten. Het is duidelijk dat de twee Britten de inzet waren van een politiek spel van de Iraanse autoriteiten. Lees meer.
In Egypte kwam mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz el-Din vrij. Tijdens Write for Rights 2019 werd wereldwijd voor hem geschreven. ‘Ik dank Amnesty International en al haar medewerkers en leden: jullie waren de zonnestralen in het pikdonker.’Lees meer.
De jongste politieke gevangene van Saudi-Arabië, Murtaja Qureiris, werd vrijgelaten. Hij was ter dood veroordeeld omdat hij meedeed aan een demonstratie toen hij 10 jaar oud was. In 2020 werd die straf omgezet naar 12 jaar cel. Lees meer.
Ahmed Samir Santawy mocht de gevangenis in Egypte vervroegd verlaten. Hij was veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf omdat hij ‘nepnieuws’ zou hebben gedeeld op sociale media. Lees meer.
De Tunesische journalist Salah Attia mocht op 16 september 2022 de gevangenis verlaten. Hij zat vast nadat hij kritiek had geuit op de president en de strijdkrachten. Lees meer.
In november bekrachtigde een rechtbank in Rusland de vrijspraak van de feministische kunstenaar Yulia Tsvetkova. Ze werd vervolgd vanwege het ‘verspreiden van pornografisch materiaal’. Lees meer.
Amnesty is blij met het besluit van het hoogste hof van beroep van Turkije om de ongegronde veroordelingen van de erevoorzitter van Amnesty Turkije en drie andere mensenrechtenverdedigers ongedaan te maken. Lees meer.
Wetten werden aangepast
Samen zetten we machthebbers onder druk.
Singapore - acceptatie lhbti+-ers
Finland - seks met wederzijdse instemming
Papoea-Nieuw-Guinea - doodstraf
Kazachstan - doodstraf
Europese Unie - techbedrijven
Colombia - abortus
Koeweit - trans mensen
Premier Lee van Singapore maakte in augustus 2022 bekend dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is. De wet zal worden aangepast. Hij hoopt daarmee een bredere acceptatie voor lhbti+-ers te bereiken. Lees meer.
Het Finse parlement nam in juli een wetsvoorstel aan om het Wetboek van Strafrecht te hervormen. Instemming voor seks moet vrijwillig worden gegeven. Als een van de partijen instemming heeft geforceerd, wordt de daad beschouwd als verkrachting. Lees meer.
Op 20 januari 2022 nam het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea een wetsvoorstel aan om de doodstraf uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Amnesty is verheugd over deze ontwikkeling. De doodstraf is er nu voor alle misdrijven afgeschaft. Lees meer.
In januari werd in Kazachstan een wet van kracht die de doodstraf voor alle misdrijven afschaft. De laatste executies die Amnesty registreerde, vonden plaats in 2003, toen vijf mannen werden terechtgesteld. Lees meer.
De Europese Unie kwam in april met strengere wetgeving voor grote techbedrijven. De Digital Services Act verplicht onder meer Facebook, Instagram en YouTube om het bevorderen van haat en de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Lees meer.
In februari oordeelde het Colombiaanse Constitutionele Hof dat abortus tijdens de eerste 24 weken van een zwangerschap niet langer strafbaar is. Dat is een grote overwinning voor de mensenrechten. Lees meer.
In Koeweit werd ‘nabootsing van de andere sekse’ uit het Wetboek van Strafrecht gehaald. Het was in strijd met de Grondwet, die de persoonlijke vrijheid garandeert. De beslissing is een belangrijke doorbraak voor de rechten van trans mensen. Lees meer.
Onze stem werd gehoord
Ook in 2022 brachten we onrecht aan het licht.
Qatar - arbeidsmigranten
Nederland - Let's talk about yes
Colombia - bescherming activisten
Curaçao - gevluchte Venezolanen
Venezuela - activisten
Overweldigend was de aandacht die we trokken voor de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar, het gastland van het WK voetbal. We zullen ons blijven inzetten voor een compensatiefonds. Lees meer.
In het kader van de campagne Let’s Talk About Yes ondertekenden 23 universiteiten en hogescholen een manifest waarin ze beloven hun studenten beter te beschermen tegen seks zonder wederzijdse instemming. Lees meer.
In Colombia werden maatregelen getroffen om de leden van de mensenrechtenorganisatie CREDHOS te beschermen, als eerste organisatie uit de regio Magdalena Medio. Amnesty voerde actie voor CREDHOS. Lees meer.
Een Curaçaose rechter oordeelde dat de omstandigheden waaronder gevluchte Venezolanen in Curaçao worden vastgezet in strijd zijn met de mensenrechten. Daarom moeten zij worden vrijgelaten. Amnesty stelde de detentie in een rapport aan de kaak. Lees meer.
In Venezuela werd een rechtszaak wegens smaad tegen de mensenrechtenverdedigers Marino Alvarado en Alfredo Infante ingetrokken. Doordat Amnesty actievoerde voor de twee mensenrechtenverdedigers, kwam er meer aandacht voor de oneerlijke rechtszaak. Lees meer.
Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarin lees je het belangrijkste nieuws over mensenrechten en Amnesty, én blijf je op de hoogte van onze acties.