De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele is op vrijdag 26 mei 2023 vrijgelaten nadat hij 456 dagen onterecht werd vastgehouden in Iran.
© Vandecasteele Family

Iran laat Olivier Vandecasteele vrij

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele is op vrijdag 26 mei 2023 vrijgelaten nadat hij 456 dagen onterecht werd vastgehouden in Iran. Amnesty International voerde actie voor zijn vrijlating en is blij en opgelucht dat hij weer herenigd zal zijn met zijn familie en vrienden in België.

Olivier werd op 24 februari 2022 gearresteerd en werd er willekeurig vastgehouden door de Iraanse autoriteiten. Hij werd slachtoffer van marteling en werd onder meer langdurig opgesloten in een isoleercel. Zijn precieze detentieplaats bleef lange tijd geheim.

Gevangenenruil

Tezelfdertijd is Amnesty International erg bezorgd over de vrijlating van Assadollah Assadi. Deze Iraanse inlichtingenagent werd in België veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het plannen van een aanslag die gericht was tegen Iraanse politieke critici in Parijs.

Iraanse agenten plegen vaak misdrijven tegen critici, journalisten en mensenrechtenverdedigers, zowel in Iran als in het buitenland, en dit blijft bijna altijd ongestraft. De vrijlating van Assadi dreigt tot dat klimaat van straffeloosheid bij te dragen.

De ruil die België en Iran overeenkwamen zal de Iraanse autoriteiten verder stimuleren om buitenlandse onderdanen en mensen met een dubbele nationaliteit willekeurig vast te zetten en als gijzelaar te gebruiken.

Straffeloosheid

Amnesty roept andere staten op om dringende en effectieve maatregelen te nemen die een einde maken aan de straffeloosheid voor Iraanse misdrijven. Te beginnen met een onderzoek naar de misdrijven tegen Olivier Vandecasteele zoals marteling, gijzelneming en gedwongen verdwijning.

De cyclus van straffeloosheid voor internationale misdrijven door Iran moet worden gebroken.

Amnesty International herhaalt haar oproep aan de Iraanse autoriteiten om alle willekeurig vastgehouden mensen onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Meer over dit onderwerp