Op 23 juni 2023 werd de Angolese activist Gilson da Silva Morreira (beter bekend als Tanaice Neutro) vrijgelaten.
© Privéfoto

Angolese activist Tanaice Neutro vrijgelaten

Op 23 juni 2023 werd de Angolese activist Gilson da Silva Morreira (beter bekend als Tanaice Neutro) vrijgelaten. De activistische muzikant had 18 maanden gevangengezeten, hoewel de rechter had bevolen hem vrij te laten. Zijn misdrijf? Hij had video’s op sociale media geplaatst, waarin hij zijn frustratie uitte over de situatie in Angola.

Tanaice Neutro is een populaire artiest in Angola. Hij gebruikt de muziekvorm kuduro om zich uit te spreken over sociale mistanden in zijn land. Op 13 januari 2022 werd hij gearresteerd vanwege video’s op sociale media waarin hij zijn onvrede uitte over armoede, wanbestuur, corruptie en onderdrukking. Hij riep er ook zijn landgenoten in op om op te komen voor hun rechten. De president noemde hij ‘een clown’ en de autoriteiten ‘onwetend’.

Rechter beveelt vrijlating

In oktober 2022 werd Tanaice Neutro veroordeeld tot 15 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij mensen zou hebben opgejut tegen staatssymbolen. Maar de rechter zei erbij dat hij vanwege zijn gezondheid direct moest worden vrijgelaten. Dat gebeurde niet. Ondanks dat hij dringend een operatie moest ondergaan, bleef hij opgesloten.

Minister bemoeit zich ermee

Neutro’s advocaat stapte daarom naar de rechter. Op 18 mei 2023 beval de rechtbank de autoriteiten nogmaals de muzikant vrij te laten. Maar weer weigerden de gevangenisautoriteiten hem te laten gaan. Daarna nam de druk op de minister van Binnenlandse Zaken toe. Op 22 juni bezocht hij Tanaice Neutro in de gevangenis en beloofde hem dat hij binnen een paar dagen zou worden vrijgelaten. In de nacht van 23 juni kwam hij eindelijk vrij.

Het belangrijkste is nu dat hij de medische zorg voor zijn lichamelijke en mentale klachten krijgt die hij nodig heeft. Daarna zijn zijn advocaten van plan om een rechtszaak tegen de staat aan te spannen voor de schade die hem is aangedaan.

Amnesty voerde actie voor hem

Amnesty International voerde actie voor Tanaice Neutro. Daardoor kreeg zijn zaak veel meer aandacht dan daarvoor en werd er op een heel andere manier gesproken over zijn gevangenschap. Het was ook goed voor Neutro’s zelfvertrouwen en moreel. Veel dank aan iedereen die voor hem in actie kwam.