Portret politiek activist Chaima Issa
© REUTERSJihed Abidellaoui

Tunesische oppositieactivist Chaima Issa is vrij

Na vier maanden onterechte gevangenschap lieten de autoriteiten van Tunesië de oppositieactivist Chaima Issa op 13 juli 2023 vrij. Ze wordt echter nog steeds vervolgd en kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen voor haar politieke activisme. Issa mag het land niet verlaten en mag niet ‘op openbare plekken verschijnen’.

Chaima Issa en ten minste twintig anderen worden sinds februari van dit jaar vervolgd voor samenzwering. Daarvoor is geen enkele aanwijzing. Issa had dan ook nooit opgesloten mogen worden.

Kritiek op de president

Issa durft in het openbaar kritiek te leveren op de Tunesische president Kais Saied. Meteen nadat hij in juli 2021 de minister-president en het parlement van Tunesië naar huis stuurde en de macht overnam vanwege een zogenaamde noodtoestand, sprak zij zich daartegen uit. Sindsdien is de mensenrechtensituatie in het land alleen maar verslechterd. Wie daar kritisch over is, wordt vervolgd door militaire rechtbanken. Zo ook Issa.

Vlak voordat ze op 22 februari werd gearresteerd, sprak Issa samen met andere oppositieleden met buitenlandse diplomaten over de politieke situatie in Tunesië. Ze wordt niet alleen vervolgd voor samenzwering. Een militaire rechtbank doet ook onderzoek naar radio-optredens waarin zij zich kritisch uitliet over de autoriteiten.

Meer over dit onderwerp