Amnesty International heeft vernomen dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de Iraanse lhbti-activisten Zahra Sedighi-Hamadani (foto) en Elham Choubdar heeft vernietigd.
© Private

Iran vernietigt doodvonnis twee vrouwen (update)

Goed nieuws uit Iran. Op 18 maart 2023 werd daar Zahra Sedighi-Hamadani (Sareh) op borgtocht vrijgelaten. Ze was opgepakt omdat ze opkomt voor de rechten van lhbti+’ers in haar land. Enkele dagen eerder, op 13 maart, kwam ook Elham Choubdar op borgtocht vrij.

Eerder al vernam Amnesty International dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de lhbti-activisten had vernietigd. De 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani en de 24-jarige Elham Choubdar waren ter dood veroordeeld vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk durven op te komen voor de rechten van lhbti+’ers. Het Hooggerechtshof had hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces.

[einde update]

Veroordeling op uiterst vage gronden

De twee vrouwen waren veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. De Iraanse autoriteiten pakten Sedighi-Hamadani in oktober 2021 op. Dat gebeurde nadat ze berichten op sociale media had geplaatst waarin ze zich uitspreekt voor lhbti+-rechten. Ook werkte ze mee aan een documentaire van de BBC over de behandeling van lhbti+’ers in de Koerdische regio van Irak.

Oneerlijke procedures

De procedures die leidden tot de veroordeling van de vrouwen waren ronduit oneerlijk. Zahra Sedighi-Hamadani verdween na haar arrestatie voor 53 dagen. Gedurende deze tijd werd ze onderworpen aan beledigende ondervragingen waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zat ze langdurig in eenzame opsluiting, kreeg ze doodsbedreigingen en werd er gedreigd dat ze de voogdij over haar kinderen zou kwijtraken. Elham Choubdar zou onder druk gezet zijn om ‘bekentenissen’ af te leggen.

Meer over dit onderwerp