Op 24 februari 2023 besloot een rechtbank in Chili het onderzoek te heropenen tegen zeven politieagenten die betrokken zouden zijn bij geweld tegen de vreedzame demonstrant Moisés Órdenes.

In Chili is onderzoek heropend tegen agenten die demonstrant mishandelden

Op 24 februari 2023 besloot een rechtbank in Chili het onderzoek te heropenen tegen zeven politieagenten die betrokken zouden zijn bij geweld tegen een vreedzame demonstrant.

Moisés Órdenes werd in oktober 2019 tijdens een demonstratie aangevallen door politieagenten. Amnesty International had de regionale aanklager in Santiago opgeroepen het onderzoek tegen de agenten te hervatten. De aanklager had eerder, op 5 december 2022, besloten het onderzoek naar zeven agenten te staken.

Zwaar gewond

In oktober 2019 nam Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid. Enkele agenten sloegen Órdenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de anderen toekeken. Dit resulteerde in aanzienlijk en blijvend letsel bij Órdenes. Hij bracht 9 dagen in het ziekenhuis door waar hij werd behandeld aan zijn botbreuken en andere verwondingen. Hij verloor het zicht in zijn linkeroog en ook zijn rechteroog raakte beschadigd.

Achtergrond

In oktober 2019 gingen miljoenen inwoners van Chili de straat op om gelijkheid en sociale en economische rechten te eisen, waaronder fatsoenlijke pensioenen, huisvesting, goed openbaar onderwijs en degelijke gezondheidszorg. President Sebastian Piñera reageerde met een noodverordening en zette het leger en politieagenten in om de protesten te onderdrukken. Amnesty International stuurde een crisisteam naar het land en documenteerde mensenrechtenschendingen en internationale misdrijven door de veiligheidstroepen. Amnesty onderzocht twaalf gevallen waarbij agenten mensen doodden, martelden of verwonden tussen 18 oktober en 30 november 2019.

Op 21 oktober 2019 demonstreerde Moisés Órdenes (55) vreedzaam in de hoofdstad. Plotseling, toen de demonstratie uiteenviel en zonder enige provocatie, viel een groep agenten hem aan. Ze sloegen hem met vuisten en wapenstokken op zijn gezicht, hoofd en de rest van zijn lichaam terwijl hij op de grond lag. Dit voorval werd live uitgezonden door de zender Chilevisión. Toen de hevig bloedende Órdenes overeind wist te komen, hielden de agenten hem aan en stopten hem in een politievoertuig. Moisés werd overgebracht naar een ziekenhuis maar hield blijvend letsel over aan de mishandeling.

Op basis van vooronderzoek beschuldigde het openbaar ministerie dertien agenten die aan het incident deelnamen, van marteling en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

Meer over dit onderwerp