Jemen: vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten

Op 16 april 2023 hebben de Huthi-autoriteiten, een gewapende groepering die heerst over een deel van Jemen, vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten. Dit gebeurde als onderdeel van een gevangenenruil tussen de Huthi’s en de internationaal erkende regering van Jemen.

‘Spionage voor Saudi-Arabië’

Akram al-Walidi, Abdelkhaleq Amran, Hareth Hamid en Tawfiq al-Mansouri werden in juni 2015 gearresteerd in Sanaa, de Jemenitische hoofdstad. Ze werden zonder aanklacht vastgehouden tot december 2018, toen ze werden beschuldigd van een reeks misdrijven, waaronder ‘spionage voor Saudi-Arabië’, waarop de doodstraf staat. Ook werden ze verdacht van ‘het uitzenden van geruchten, nepnieuws en verklaringen ter ondersteuning van vijand Saudi-Arabië en zijn bondgenoten tegen de Republiek Jemen.’

Oneerlijk proces

In april 2020 werden de journalisten door het gespecialiseerde strafhof in Sanaa ter dood veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hun advocaten mochten bij de eerste zitting aanwezig zijn, maar bij daaropvolgende zittingen niet meer. Tijdens hun ruim 7 jaar durende detentie werden ze het slachtoffer van een groot aantal mensenrechtenschendingen, waaronder ontzegging van medische zorg, eenzame opsluiting en foltering.

Achtergrond

Alle partijen bij het conflict in Jemen maken zich schuldig aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige detentie, gedwongen verdwijning, marteling en andere vormen van mishandeling, en berechting in oneerlijke processen.

In de gebieden die ze controleren, hebben Huthi-troepen willekeurig critici vastgehouden. Journalisten, mensenrechtenverdedigers, leden van de Bahai-gemeenschap en talloze anderen worden onderworpen aan oneerlijke processen, incommunicado gevangenschap en gedwongen verdwijning.

In mei 2021 publiceerde Amnesty International een rapport waarin verslag gedaan wordt van de ervaringen van een groep gevangenen die niet aan gevechten deelnamen en die in 2020 werden vrijgelaten als onderdeel van politieke overeenkomsten. Onder meer journalisten, politieke tegenstanders en leden van de religieuze Bahai-minderheid werden onwettig vastgehouden en gemarteld, soms wel 7 jaar lang. Na hun vrijlating werden de Bahai’s gedwongen in Ethiopië in ballingschap te gaan. Acht andere gedetineerden, onder wie zeven journalisten, werden verbannen naar andere delen van het land.

De omstandigheden in de door Huthi gerunde gevangenissen zijn erbarmelijk. De cellen zijn overvol, er is onvoldoende voedsel en schoon drinkwater en de sanitaire voorzieningen zijn er slecht.

Reporters Without Borders heeft gemeld dat 14 journalisten momenteel vanwege hun werk in Jemen worden vastgehouden en dat in 2022 twee journalisten zijn vermoord.

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd, overal en voor iedereen. De doodstraf is een schending van het recht op leven en de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende straf.

In 2022 voerde Amnesty actie voor de vier Jemenitische journalisten. We riepen de Huthi-autoriteiten op om de doodvonnissen van de vier te vernietigen en hen onmiddellijk vrij te laten. Ook riepen we de autoriteiten op om de journalisten toegang te geven tot medische zorg, hun familie en advocaten.

Meer over dit onderwerp