Ibrahim Halawa

Successen 2020

Deze mensen kwamen vrij

Amnesty voert campagne voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Met succes. Ook in 2020 kwamen diversen van hen weer op vrije voeten. We lichten er op deze pagina een aantal uit.

Demonstratie in Indonesië voor de onafhankelijkheid van Papoea en tegen discriminatie van Papoea's
© Andrew Gal/NurPhoto

Papoea-activisten – Indonesië

Zeven Papoea-activisten kwamen in augustus weer op vrije voeten. In juni waren ze veroordeeld tot tussen de 10 en 11 maanden cel. De aanklacht luidde ‘verraad’, maar de werkelijke reden was dat ze in 2019 hadden deelgenomen aan demonstraties tegen racisme. De Papoea’s worden in Indonesië gediscrimineerd en als tweederangs burgers behandeld. De politie treedt geregeld met veel geweld op tegen demonstranten en zet ze gevangen. Mensen worden in de gevangenis gemarteld en overlijden daar soms zelfs aan. De verantwoordelijken voor deze mensenrechtenschendingen gaan vrijuit. Lees meer.

Ignace Sossou
© Privéfoto

Ignace Sossou – Benin

De journalist Ignace Sossou werd in december 2018 tot 18 maanden cel en een boete veroordeeld. Ignace werd veroordeeld vanwege ‘intimidatie’. Dat gebeurde nadat hij in een tweet de openbaar aanklager had geciteerd. In mei 2020 werd zijn straf verminderd tot 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. In juni 2020 mocht hij de gevangenis verlaten. ‘De acties van Amnesty en het mobiliseren van mensen voor mijn zaak hebben bijgedragen aan mijn vrijlating,’ zei Ignace. ‘Toen ik in de gevangenis zat, liet mijn broertje krantenartikelen zien van de acties van Amnesty-leden. Dat gaf me kracht. Ik dank Amnesty International. Jullie waren er altijd voor mij, vanaf het begin.’ Lees meer.

Li Qiaochu
© Privéfoto

Li Qiaochu – China

De Chinese activiste Li Qiaochu werd in juni vrijgelaten. In maart arresteerde werd ze door de politie in Beijing gearresteerd. Waar en waarom ze werd vastgehouden is niet bekend, maar het was zeer waarschijnlijk vanwege haar activisme en dat van haar partner Xu Zhiyong. Li zet zich al jarenlang in voor vrouwen- en arbeidsrechten in China. Het komt niet vaak voor dat een Chinese mensenrechtenverdediger al zo snel weer vrijkomt. Mogelijk hebben wereldwijde acties aan haar vroege vrijlating bijgedragen. Na haar vrijlating bedankten Li en haar familie iedereen die voor haar in actie kwam. Lees meer.

De Bahreinse mensenrechtenverdediger Nabeel Rajab na zijn vrijlating, samen met zijn familie op 9 juni 2020.
© Privéfoto

Nabeel Rajab – Bahrein

Op 9 juni werd Nabeel Rajab in Bahrein vervroegd vrijgelaten. Hij was tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij op Twitter kritiek uitte op de regering. Hij bekritiseerde onder meer de martelpraktijken in een van de Bahreinse gevangenissen. In 2002 richtte Nabeel het Bahrein Centrum voor Mensenrechten op. Het centrum is al sinds 2004 zijn vergunning kwijt, maar is nog steeds een van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties in de Golfstaat. ‘Ik ken mezelf en ik zal nooit zwijgen,’ zegt Nabeel. ‘Ik zal blijven spreken voor slachtoffers die niet voor zichzelf kunnen spreken.’ Lees meer.

Mamane Kaka Touda uit Niger is vrijgelaten. Hij zat vast nadat hij een bericht over een mogelijke coronabesmetting in Niger online zette .
© Compte Facebook Kaka Touda Mamane Goni

Mamane Kaka Touda – Niger

Op 26 maart werd journalist Mamane Kaka Touda vrijgelaten. Hij zat sinds 5 maart gevangen nadat hij een bericht op sociale media plaatste over een mogelijke coronabesmetting in een ziekenhuis. Hij was aangeklaagd voor het ‘verspreiden van informatie die de openbare orde verstoort’. Na zijn vrijlating stuurde Mamane Amnesty International een bericht: ‘Ik wil de mensen die voor mij in actie kwamen bedanken. Willekeurige arrestaties en detenties houden ons niet tegen om ons werk te doen en om door te gaan.’ Lees meer.

Joaquín Elo Ayeto
© CORED.org

Joaquín Elo Ayeto – Equatoriaal-Guinea

Op 14 februari werd Joaquín Elo Ayeto vrijgelaten uit de gevangenis. Hij had bijna een jaar gevangengezeten, waarvan enige tijd in isolatie. Joaquín werd in februari 2019 gearresteerd, omdat hij informatie zou hebben over een samenzwering om de president te vermoorden. Tijdens een showproces werd hij veroordeeld vanwege ‘laster en bedreigingen tegen de president’. Na zijn vrijlating zei Joaquín: ‘Ik hoorde wat jullie allemaal voor mij hebben gedaan en ik wil Amnesty International bedanken voor de immense inspanningen die tot mijn vrijlating hebben geleid.’ Lees meer.

Tran Thi Nga

Tran Thi Nga – Vietnam

De Vietnamese mensenrechtenverdediger Tran Thi Nga werd in februari onverwacht vrijgelaten. Ze was in 2017 tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘propaganda tegen de staat’. Tran Thi Nga is lid van Vietnamese Women For Human Rights en demonstreerde voor democratische hervormingen. Ze is de afgelopen jaren vaak lastiggevallen vanwege haar mensenrechtenwerk, en zelfs geslagen. ‘Ik dank Amnesty International voor de onvermoeibare inspanningen voor mijn vrijlating,’ liet Tran Thi Nga weten. ‘Maar er zijn nog steeds veel gewetensgevangenen in Vietnam. Ik hoop oprecht dat Amnesty zal blijven vechten voor hun vrijheid.’ Lees meer.

Khin Cho Naing en haar moeder na haar vrijlating uit de gevangenis.

Demonstranten – Myanmar

Drie mannen uit Myanmar, Nay Zar Tun, Khin Cho Naing en Myint Zaw, werden opgepakt nadat ze vreedzaam protesteerden tegen de gevangenisstraf van de broer van een van hen. De broer was 13 jaar toen het leger van Myanmar hem ontvoerde en tot kindsoldaat maakte. Tijdens een radio-interview vertelde hij hierover. Een rechter oordeelde dat hij met dat interview de staat in gevaar had gebracht en gaf hem 2 jaar cel. De drie mannen werden naar aanleiding van hun demonstratie aangeklaagd en veroordeeld wegens ‘opruiing.’ Dit voorjaar werden ze vervroegd vrijgelaten. Lees meer.

Oumar Sylla
© Privéfoto

Oumar Sylla – Guinee

Na 132 dagen gevangenschap werd de pro-democratie-activist Oumar Sylla vrijgelaten. Hij was opgepakt nadat hij in een radio-interview mensen had opgeroepen te demonstreren tegen plannen van de regering om de grondwet te wijzigen. Die wijziging zou een derde presidentstermijn voor president Alpha Condé mogelijk maken. Oumar stuurde Amnesty na zijn vrijlating een brief: ‘Ik ben erg dankbaar voor alle steun en activiteiten die Amnesty-leden ondernamen om mij vrij te krijgen. Toen ik illegaal werd opgesloten, wist ik diep van binnen dat ik niet alleen zou zijn en dat advocaten, vrienden en mensenrechtenorganisaties mij zouden steunen.’ Lees meer.