
Mali: schrijver Etienne Sissoko vrij na jaar willekeurige celstraf
De Malinese schrijver en activist Etienne Sissoko is na een jaar willekeurige detentie op 27 maart vrijgelaten. Hij zat enkel en alleen vast vanwege het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.
Sissoko werd op 20 mei 2024 veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, en een boete van 3 miljoen XOF (ongeveer 4.500 euro). Hij kreeg deze straf opgelegd vanwege de publicatie van zijn boek Propaganda, Agitation et Harcèlement – La communication gouvernementale pendant la transition au Mali (Propaganda, agitatie en intimidatie – Overheidscommunicatie tijdens de overgangsperiode in Mali). Door dit boek te schrijven zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan ‘aantasting van de reputatie van de staat’, ‘smaad’ en ‘verspreiding van nepnieuwsberichten die de openbare orde verstoren’.
Ver weg van familie en advocaten
Het Hof van Beroep van Bamako stelde op 14 oktober 2024 dat Sissoko zijn beroep in voorlopige vrijheid mocht afwachten. Maar de openbaar aanklager ging nog dezelfde dag in beroep tegen deze beslissing, waardoor hij in hechtenis bleef. Sissoko werd vastgehouden in de Kéniéroba-gevangenis, 75 kilometer van Bamako, de hoofdstad van Mali, ver weg van zijn familie en advocaten.
Duizenden brieven en e-mails
Leden en supporters van Amnesty International stuurden brieven en e-mails naar de Malinese autoriteiten waarin zij om zijn vrijlating vroegen, en collega-schrijvers uit Mali betuigden hun steun. Op 10 april 2025 liet de minister van Justitie tijdens een bijeenkomst met de nieuwe leden van de Nationale Mensenrechtencommissie van Mali zakken vol correspondentie zien, en zei: “Ik heb meer dan 8.000 e-mails van Amnesty International ontvangen waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van één persoon. Dat is intimidatie.”
Bericht van Etienne Sissoko
“Twaalf maanden opsluiting. Twaalf maanden van stilte, eenzaamheid, gebed en schrijven. Deze twaalf maanden waren meer dan alleen een strijd; ze waren een pelgrimstocht. Een innerlijke reis naar volharding en luisteren. Een reis naar die plek in jezelf waar je leert om niet te verraden wat je gelooft dat juist is, zelfs in de donkerste tijden,” schrijft Etienne Sissoko aan iedereen die zich heeft ingezet voor zijn vrijlating. “Ik ben de nationale en internationale pers, mijn vrienden, collega’s, kameraden en studenten die op een waardige manier waakzaam zijn gebleven, zeer dankbaar. Ik dank de mensenrechtenorganisaties, in het bijzonder Amnesty International, en iedereen die moedig gerechtigheid heeft geëist.”