Narges Mohammadi

Successen 2020

Onze stem werd gehoord

Amnesty liet ook in 2020 haar stem weer horen. Bij demonstraties, in de media en in het publieke debat kwamen we op tegen onrecht. We lichten er een aantal voor je uit.

Magai Matiop Ngong
© Amnesty International

Doodvonnis ingetrokken

Het doodvonnis van Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan werd ingetrokken. Hij werd in 2017 veroordeeld voor moord op zijn neef. Tijdens zijn rechtszaak probeerde hij uit te leggen dat het niet om moord ging, maar om een afgeketst waarschuwingsschot. Tijdens Write for Rights 2019 kwamen meer dan 765 duizend mensen voor Magai in actie. Lees meer.

Loujain Al-Hathloul
© Marieke Wijntjes/Amnesty International

#Freeloujain

Tweede Kamerleden van negen partijen steunden onze oproep tot vrijlating van de Saudische vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul. Zij zit al 2 jaar onschuldig vast, en werd in de gevangenis gemarteld en seksueel misbruikt. Loujain streed voor het recht voor vrouwen in Saudi-Arabië om auto te rijden. Dat mogen ze nu, maar vlak voordat het autorijverbod werd opgeheven, werd Loujain opgepakt. Lees meer.

Demonstratie bij de ambassade van Belarus in Den Haag
© Pierre Crom

Protest tegen politiegeweld in Belarus

‘Waarschuwing: u staat op het punt de ambassade van Belarus te passeren. Iedere kritiek op de Belarussische autoriteiten kan leiden tot detentie en marteling’. Met die mededeling protesteerden we bij de Belarussische ambassade tegen het buitensporige politieoptreden tegen vreedzame demonstranten. Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn overhandigde een brief waarin Amnesty haar zorgen uit. Lees meer.

Tijdelijke tentoonstelling over slachtoffers van verkrachting, Breda. De actie was onderdeel van de campagne #LetsTalkAboutYES. Die is erop gericht om de dialoog over seks en instemming op gang brengen, vooral onder jongeren.
© Piet den Blanken

#LetsTalkAboutYES

Vrijwilligers van Amnesty maakten in het Valkenbergpark in Breda een tentoonstelling met verklaringen van slachtoffers van verkrachting. Ze spraken voorbijgangers aan en vroegen hen om door de tentoonstelling in de tent te lopen, de verklaringen te lezen en eventueel hun eigen ervaring toe te voegen. De actie was onderdeel van de campagne #LetsTalkAboutYES. Die is erop gericht om de dialoog over seks en instemming op gang brengen, vooral onder jongeren. Ook in Utrecht organiseerden vrijwilligers van Amnesty een actie. Lees meer.

Thuis brieven schrijven tijdens Write for Rights 2020.
© Amnesty International/Karen Veldkamp

Write for Rights 2020

Ieder jaar in december komen honderdduizenden mensen in de hele wereld in actie voor mensen die onterecht gevangenzitten of worden bedreigd, bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. Met miljoenen brieven en kaarten protesteren we hiertegen. Ook dit jaar werd er weer op honderden locaties in het hele land geschreven. Natuurlijk namen we daarbij de coronamaatregelen in acht. Online deden er ook veel mensen mee. Alles bij elkaar werden er 330.000 brieven geschreven. Lees meer.

Amnesty demonstreert bij de Chinese ambassade in Den Haag in maart 2020. 1000 poppetjes staan symbool voor 1000 vermiste Oeigoeren.
© Pierre Crom

In actie voor de Oeigoeren

Met duizend poppetjes die symbool stonden voor duizend vermiste Oeigoeren demonstreerden we bij de Chinese ambassade in Den Haag. In de Chinese provincie Xinjiang hebben de autoriteiten met behulp van nieuwe technologie een veelomvattend systeem van bewaking ingevoerd, inclusief een wijdvertakt netwerk van camera’s die gezichtsherkenning mogelijk maken, het aftappen van internet en telefoon, en huisbezoeken. In ‘gesloten centra voor politieke heropvoeding’ zitten circa een miljoen Oeigoeren opgesloten. Lees meer.

Eenpersoonsdemonstratie bij de Hongaarse ambassade van een medewerker van Amnesty Nederland.
© Maarten Beckers

Eenpersoonsactie bij Hongaarse ambassade

Enkele dagen voordat de regering van premier Orbán op 30 maart 2020 een wet aannam die de Hongaarse rechtsstaat verder uitholde, was er een eenpersoonsactie voor de Hongaarse ambassade. Met de nieuwe wet krijgt de regering de mogelijkheid om te regeren zonder toezicht, en zonder duidelijke einddatum of periodieke toetsing van de noodtoestand. In feite is het parlement buitenspel gezet. Orbán misbruikt de coronacrisis om critici nog harder aan te pakken. Lees meer.

 

Nasrin Sotoudeh
© Arash Ashourinia

Laat Nasrin vrij

Voor de Iraanse ambassade in Den Haag demonstreerden we voor de vrijlating van Nasrin Sotoudeh. Dat gebeurde in de week dat we mensen opriepen de telefoon op de ambassade roodgloeiend te laten staan met de boodschap ‘Laat Nasrin vrij’. De mensenrechtenadvocaat werd twee jaar geleden gevangengezet omdat ze streed tegen de doodstraf en de verplichte hoofddoek. Ze werd schuldig bevonden aan onder meer het ‘aanzetten tot corruptie en propaganda’ en het ‘vormen van een groep met als doel de nationale veiligheid te verstoren’. Nasrin is veroordeeld tot een celstraf van 38 jaar en 148 stokslagen. Lees meer.

In oktober 2020 demonstreerde Amnesty voor de Russische ambassade in Den Haag voor het intrekken van de aanklachten tegen de Russische kunstenares en activist Yulia Tsvetkova.
© Phil Nijhuis

In actie voor Yulia Tsvetkova

Voor de Russische ambassade in Den Haag demonstreerde Amnesty voor het intrekken van de aanklachten tegen de Russische kunstenares en activist Yulia Tsvetkova. Ze wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor de rechten van vrouwen en lhbti’ers, had op sociale media onschuldige tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Als Yulia schuldig wordt bevonden kan ze maximaal 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Yulia en haar moeder voelden zich zeer gesteund door onze acties. Inmiddels heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam werk van Yulia aangekocht. Lees meer.

Samen met een groep jongeren en Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste Gulnar Tabassum overhandigde de Amnesty’s afdeling Educatie een petitie aan de Pakistaanse ambassade. In de petitie riepen we op om een einde te maken aan kindhuwelijken.
© Pierre Crom

Petitie tegen kindhuwelijken in Pakistan

Amnesty’s afdeling Educatie overhandigde begin maart een petitie aan de Pakistaanse ambassade. Dat deden we samen met de Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste Gulnar Tabassum en een groep jongeren. In de petitie riepen we op om een einde te maken aan kindhuwelijken. Alle 8.018 handtekeningen waren van scholieren. Lees meer.